$
בורסת ת"א

רשות ני"ע תתשאל בכירים במידרוג על מחדל אורבנקורפ

החל מ־1 באפריל חברות הדירוג מפוקחות ע"י הרשות שצפויה להשתמש לראשונה בסמכויות שלה, ולדרוש הסברים לדירוג הגבוה שניתן לאורבנקורפ חמישה חודשים בלבד לפני שזו נכנסה להליכי חדלות פירעון. הבדיקה צפויה להתרחב לגופים נוספים

אורן פרוינד 07:5727.04.16

רעידת האדמה שחוללה חברת הנדל"ן אורבנקורפ הקנדית, שנכנסה השבוע להליכי חדלות פירעון ארבעה חודשים אחרי שגייסה ממשקיעים ישראלים 180 מיליון שקל, עומדת לזעזע לא מעט גופים בשוק ההון הישראלי. רשות ני"ע, שבראשה עומד שמואל האוזר, החלה כבר לפני חודש בבדיקה של הפרשה והתמקדה בהנהלת אורבנקורפ שבבעלות אלן ססקין, אולם לאור ההתפתחויות ביומיים האחרונים עם מינויו של עו"ד גיא גיסין שלשום לכונס החברה, הרשות צפויה להרחיב את הבדיקה שלה אל עבר גופים נוספים בישראל. "רשות ני"ע אינה מגיבה למידע ספציפי זה או אחר. עם זאת, זהו מצב חריג שמצריך בדיקה ואנו בודקים את כל האירועים", השיבו אתמול ברשות לפניית "כלכליסט".

 

החל מאפריל 2016 רשות ני"ע מפקחת גם על חברות הדירוג בישראל, והיא צפויה להשתמש בפעם הראשונה בסמכויות שלה ולתשאל את בכירי מידרוג שהעניקו דירוג אשראי גבוה של A3 לאורבנקורפ לקראת ההנפקה. דירוג זה ניתן לאורבנקורפ בזמן שכבר ניהלה מגעים מול ארגון הבתים הקנדי טריון לגבי שלילת רישיון הקבלן שלה. הרשות תצטרך לבדוק גם מדוע ססקין לא דיווח על כל ההתפתחויות עם טריון במועד המתאים למשקיעים בתל אביב וכיצד משרד רואי החשבון דלויט לא היה מודע למצבה האמיתי של אורבנקורפ.

 

בעל השליטה באורבנקורפ אלן ססקין בעל השליטה באורבנקורפ אלן ססקין צילום: יו טיוב

 

חוק הפיקוח החדש

 

לפי חוק הפיקוח החדש, חברות הדירוג חייבות לדווח על כל פרט שיש לו השפעה מהותית על הפעילות השוטפת שלהן או חשיבות להבנת הדירוגים שלהן. בנוסף, פעם בשנה תפרסם חברת הדירוג דו"ח שיכלול סיכום של תדירות שינוי הדירוגים שניתנו לחברות ושיעור חדלות הפירעון של חברות מדורגות. מטרת הפירוט היא לאפשר לרשות ולציבור לבדוק את מהימנות הדירוגים ועד כמה הצליחה או נכשלה חברת דירוג לדייק בקביעתה.

 

חברות הדירוג ידרשו לפרסם גם ריכוז נתונים הנוגעים לדירוגים מקדמיים שהנפיקו בתקופת הדו"ח. דירוג מקדמי הוא תחזית שמעבירה חברת דירוג ללקוח או למי שעשוי להיות לקוח באשר לסימול הדירוג שהיא עתידה לקבוע לגביו. מדובר בנתונים שיאפשרו לבדוק אם חברה מסוימת פנתה לחברת דירוג בבקשה לדרג ני"ע סחיר, אך לבסוף בחרה לא להשתמש בדירוג שקיבלה ופנתה לחברה אחרת שהעניקה לה דירוג גבוה יותר.

 

בנוסף נדרשות חברות הדירוג לפרסם דיווחים מיידיים לציבור ולרשות, שיכללו למשל החלטה על הפסקת דירוג ואת הסיבות שהביאו להחלטה, וכן דיווח על טעויות מהותיות שהתרחשו ביישום שיטות ההערכה שלהן, על כל שינוי בשיטת ההערכה שלהן, את ההסבר לשינוי ואת השלכותיו.

 

בינתיים, גיסין החל לאסוף מידע על הנכסים של אורבנקורפ שעבורם גויס החוב בישראל בניסיון להציג לבעלי האג"ח תמונה מלאה באסיפת המחזיקים שתכונס ביום ראשון הקרוב בתל אביב. המחזיקים יצטרכו להחליט אם הם רוצים להעמיד את החוב לפירעון מיידי ולהתחיל בהליך של פירוק. אחד הדברים שישפיעו על ההחלטה הוא שיתוף הפעולה שייווצר עם חברת KVS שמונתה לנאמן בית המשפט הקנדי אחרי שססקין החל בהליכי פשיטת רגל בבית המשפט המחוזי באונטריו. ססקין עשה זאת אף שלפי שטר הנאמנות של האג"ח הוא היה מנוע מלפתוח בהליכים כאלה בבית משפט מחוץ לישראל בכל הקשור לנכסים שעבורם גויס החוב.

 

מחכים לנאמן הקנדי

 

אם הנאמנים הישראלי והקנדי יצליחו לשתף פעולה ולהגיע להליך מכירת נכסים שיהיה מקובל על שני הצדדים, סביר להניח שהמחזיקים לא יעמידו את החוב לפירעון מיידי ויאפשרו לנאמן הקנדי להחזיר את החובות לבנקים בקנדה שנמצאים בדרגת נשייה ראשונה ואת היתרה ימשכו אליהם. אם הנאמן הקנדי ינסה לשים את ידו על כספי האג"ח שגויסו בישראל רק בדצמבר 2015, לטובת החזרת החובות לבנקים, סביר להניח שבעלי האג"ח ידרשו להעמיד את החוב לפירעון מיידי והפרשה תהפוך לתסבוכת משפטית קנדית־ישראלית.

 

אחד המחזיקים אמר אתמול ל"כלכליסט": "עכשיו הכל במגרש של גיסין. על פניו נראה שאפשר להחזיר את הכסף, אף שאף אחד לא באמת יודע מה קורה בנכסים. אנחנו רוצים לראות את הכסף שלנו בחזרה, ואם צריך, נעמיד את החוב לפירעון מיידי. בינתיים ממתינים לראות מה מתקדם עם הנאמן הקנדי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x