$
מט"ח וסחורות

מחירי הגז הטבעי ירדו לשפל של 17 שנה

ירידה בביקושים העולמיים, בהובלת השוק של יפן - יבואנית הגז הגדולה בעולם - לצד פתיחת יצוא הפצלים מארה"ב, הורידו את שווי החוזים על הגז בפברואר ב-26%

שירות כלכליסט 12:0502.03.16

מחירי הגז הטבעי צנחו בשבוע האחרון לשפל של 17 שנה, על רקע המלאי העודף בשוק העולמי, זאת בשעה שבארה"ב מתחילים להוציא משלוחי יצוא של פצלים.  

ביום שני ירדו מחירי הגז הטבעי הנסחרים בבורסת הסחורות בניו יורק ב-4.5% לרמתם הנמוכה ביותר מאז 1999, לאחר שלפי תחזיות מזג האוויר בארה"ב צפויות טמפרטורות גבוהות יותר בשבועות הקרובים, שיורידו את הביקוש לגז טבעי עבור חימום. מחירי הגז סיימו את פברואר בירידה חודשית כוללת של 26%. המחירים אמנם התאוששו ביום שלישי, אך ההערכה היא כי מגמת הירידות תימשך.

 

יפן, יבואנית הגז הטבעי הגדולה בעולם, מפעילה מחדש חלק מהכורים הגרעינים שלה, חמש שנים לאחר אסון פוקושימה. מאז אוגוסט הוחזרו לשימוש 3 מתוך 43 הכורים, ונוספים צפויים לשוב לפעילות בקרוב. בעקבות צעדים אלה, תופחת התלות של המדינה בגז נוזלי טבעי (LNG) בהפקת חשמל. בינואר נפלו המשלוחים של LNG ליפן בשיעור הגבוה ביותר מזה שש שנים.

 

בנוסף, באוסטרליה נרשמה עלייה בייצור הגז הנוזלי הטבעי, שצפוי לעלות ב-50% עד 2020. במקביל בסין יש ירידה בביקושים, ובשנה שעברה ייבוא ה-LNG נפל ב-1%, לראשונה בהיסטוריה, על רקע ההאטה הכלכלית.

 

מקורות אנרגיה מתחרים כמו פחם ודלקים מתחדשים פוגעים גם כן בביקושים. בעקבות זאת, מתגבר הדיון לשינוי תנאי החוזים. לפי הערכות חברת המחקר BMI, חוזי אספקת LNG יחתמו לפי כל משלוח, זאת לעומת המודל המסורתי של חוזה אחד לתקופה ארוכה של בין 15-20 שנים שמחייב נפחי אספקה קבועים בכל שנה.

 

בהתאם, המשלוח האמריקאי הראשון של LNG לחברת פטרובס הברזילאית, שיצא ב-24 בפברואר, נמכר על בסיס מיידי ולא לפי חוזים ארוכי טווח.

 

מסוף גז טבעי בצפון המפרץ הפרסי מסוף גז טבעי בצפון המפרץ הפרסי צילום: רויטרס

בטל שלח
    לכל התגובות
    x