$
שווקי חו"ל

ארה"ב: חברות ציבוריות יחויבו לדווח על פערי השכר בהן

באיחור של שלוש שנים אחרי ישראל, רשות ניירות ערך האמריקאית אישרה תקנה שמחייבת חברות ציבוריות לדווח על הפער בין שכר המנכ"ל לבין השכר החציוני בחברה החל מ־2017

שירות כלכליסט 19:2805.08.15
הרשות לניירות ערך בארה"ב (SEC) אישרה היום (ד') תקנה שמחייבת חברות ציבוריות לדווח על הפער בין שכר המנכ"ל לבין השכר החציוני של עובדי החברה. בכך, מיישמת הרשות נדבך נוסף בחוק דוד-פרנק מ-2010, שנועד לקדם רפורמה ברגולציה הפיננסית בארה"ב.

 

אף שהחוק מאפשר לחברות חופש מסויים בבחירת השיטה הסטטיסטית לחישוב השכר החציוני של עובדי החברה, הנוסח שאותו אישרה ה-SEC אוסר על החברות להוציא מהשקלול יותר מ-5% מהעובדים שלהן. גם במקרה זה, העובדים שהחברות הציבוריות יכולות להוציא מהשקלול חייבים לעבוד בשלוחות החברה מחוץ לארה"ב.

 

התקנה הזו של ה-SEC זכתה לקיתונות של ביקורת מצד החברות הציבוריות, שטענו כי המידע שיימסר במסגרתה אינו יועיל למשקיעים וכי איסופו ועיבודו יגרמו לחברות הוצאות מיותרות. כלכלני ה-SEC קבעו שהוצאת 5% מהעובדים מהשקלול תשפיע אך במעט על חישוב פער השכר, ועשויה לדחוף אותו לא יותר מ-3.5% כלפי מטה או כלפי מעלה.

 

מטבע הדברים, החברות שההשפעה של הוצאת חלק מעובדיהן מחוץ לארה"ב משקלול השכר תהיה קטנה יחסית הן חברות שכל או מרבית עובדיהן נמצאים בארה"ב. חברות שעובדיהן נמצאים במדינות שחוקי הפרטיות שלהן מונעים דיווח כפי שדורשת ה-SEC, יידרשו להשיג חוות דעת משפטית כדי לקבל אישור מיוחד לא לעמוד בכללי הדיווח. בכל מקרה, החברות יכולות לבצע התאמות של גובה השכר לפי כוח הקנייה (PPP) ושינויים בשערי מטבע.

 

חלק מהחברות שנסחרות בבורסות בארה"ב כבר אימצו את אופן הדיווח שה-SEC הפכה אתמול לחובה. כך למשל, נובל אנרג'י דיווחה ששכר הבסיס של המנכ"ל לשעבר צ'רלס דייוידסון עמד ב-2014 על 8.5 מיליון דולר, פי 82 מהשכר החציוני של עובד בחברה, שעמד על 103,500 דולר. לשם השוואה, בדיקת כלכליסט באפריל השנה העלתה שהפער בין שכר מנכ"ל ממוצע לשכר עובד ממוצע ב-2014 עמד על פי 25. עם זאת, מהנתונים שפרסמו החברות הישראליות לא ניתן היה לגלות מה השכר החציוני של עובדיהן, וייתכן שהפער בין שכר המנכ"לים החציוני לבין שכר העובדים החציוני הוא אחר.

 

מנגד, לפי המדד השנתי של ארגון הגג של האיגודים המקצועיים בארה"ב (AFL-CIO), הפער בין השכר הממוצע של המנכ"לים של החברות הנסחרות במדד S&P 500 בבורסת ניו יורק לבין השכר הממוצע של העובדים בהן, עמד על 373.1.

 

מטה רשות ני"ע בוושינגטון מטה רשות ני"ע בוושינגטון צילום: בלומברג

 

החל מהשנה, החברות הציבוריות בישראל יהיו חייבות לדווח על פערים בין שכר המנכ"ל לשכר הממוצע והחציוני של עובדים בחברה, וכן השכר הממוצע והחציוני של עובדי קבלן המועסקים בה. חובת הדיווח תחול כל שלוש שנים, במעמד אישור מדיניות התגמול של החברה ברשות לניירות ערך, כפי שנוסחה בתיקון 20 לחוק החברות. החברות בארה"ב, לעומת זאת, יהפכו לחייבות בדיווח על הפערים רק החל מ-2017, אבל בכל שנה תקציבית. החברות יוכלו לעדכן את גובה השכר החציוני של עובדיהן בכל שלוש שנים, אלא אם חל שינוי בהסדרי התגמול שמשפיע באופן מהותי על השכר החציוני.

 

כך או כך, התקנה החדשה לא חלה על חברות זרות שנסחרות בבורסות בארה"ב, כאשר לפי החוק האמריקאי מדובר בחברות שפחות ממחצית מזכויות ההצבעה בדירקטוריון שלהן נמצאים בידי אזרחי ארה"ב, פחות ממחצית מחברי הדירקטוריון שלהן הם אזרחי ארה"ב, פחות ממחצית מהנכסים של החברה נמצאים מחוץ לארה"ב ושהנהלת החברה יושבת מחוץ לארה"ב.

 

ייתכן שגם לאחר אישור התקנה ינסו חברות לפסול אותה באמצעות עתירה לבתי משפט או באמצעות קידום חקיקה שתעקוף אותה. הוצאתם אל הפועל של המהלכים הללו סבירה הרבה יותר בהתחשב בכך שה-SEC מתכננת לאשר תקנות נוספות הנוגעות לשכר בכירים בחברות ציבוריות, כשהבולטת שבהן היא תקנה שמחייבת חברות לקשור בין הבונוסים והתמריצים שהן משלמות לבכירים לבין ביצועיהן הפיננסיים. תקנה אחרת שמונחת על הפרק עתידה לחייב חברות למשוך בחזרה בונוסים שבכירים קיבלו על סמך ביצועים פיננסיים שהתבררו בדיעבד כשגויים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x