$
מט"ח וסחורות

התחזקות הדולר הקטינה את יתרות המט"ח בספטמבר ב- 1.5 מיליארד דולר

בסוף החודש הסתכמו היתרות בכ- 86.2 מיליארד דולר; הירידה בהיקף יתרות המט"ח כתוצאה משערוך המטבעות השונים קוזזה בחלקה על ידי העברות של סכומי כסף קטנים יחסית מחו"ל והפקדתם בבנק ישראל

אמנון אטד 10:5307.10.14

יתרות המט"ח שמנהל בנק ישראל קטנו בחודש ספטמבר בכ- 1.44 מיליארד דולר והסתכמו בסוף החודש בכ- 86.2 מיליארד דולר.  

 

הסיבה העיקרית לירידה בהיקף היתרות היא ההתחזקות שנרשמה בחודש שעבר בשער הדולר מול המטבעות האחרים, בעיקר היורו, שבהם מוחזקות יתרות המט"ח. התחזקות זו הקטינה את שוויו של אותו חלק מהיתרות המוחזק במטבעות אלה, והמוצג בדיווחי בנק ישראל במונחי דולר, ולכן היא הקטינה במקביל גם את שווי יתרות המט"ח בסכום גדול יחסית של כ- 1.51 מיליארד דולר.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: בלומברג

 

הירידה בהיקף יתרות המט"ח כתוצאה משערוך המטבעות השונים קוזזה בחלקה על ידי העברות של סכומי כסף קטנים יחסית מחו"ל והפקדתם בבנק ישראל. הממשלה העבירה בחודש שעבר סכום של כ- 55 מיליון דולר, והמגזר הפרטי העביר כ- 12 מיליון דולר נוספים.

 

בנק ישראל ניצל את העליות האחרונות בשער הדולר מול השקל, ובחודש שעבר הוא לא רכש דולרים במסגרת התוכנית לקזז את ההשפעה של הפקת הגז הטבעי מקידוח תמר על שער החליפין ("המחלה ההולנדית"). יחד עם זאת, לא מדובר בשינוי במדיניות מטבע החוץ של בנק ישראל, אלא בהפוגה זמנית בלבד ברכישות הדולרים הכמעט קבועות שמקיים הבנק בשנה וחצי האחרונות.

 

תוכנית רכישות המט"ח לקיזוז השפעת הגז הטבעי, שעליה הודיע בנק ישראל בחודש מאי בשנה שעברה, היא תוכנית שיטתית ומוגדרת היטב, שאמורה להימשך עד שנת 2018, שבה צפויה להתחיל לפעול "קרן העושר" שתקים הממשלה להשקעת כספי תגמולי הגז בחו"ל. במסגרת תוכנית זו רכש כבר בנק ישראל בשנה שעברה 2.1 מיליארד דולר, והשנה הוא צפוי לרכוש במסגרתה 3.5 מיליארד דולר נוספים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x