$
בורסת ת"א

חברת החשמל נקנסה ב-5 מיליון שקל בשל אי דיוקים בדיווח במאזניה

בספטמבר אשתקד התברר כי דו"ח התזרים החזוי שפרסמה החברה לא כלל הוצאה של 1.5 מיליארד שקל. הרשות התחשבה בכך שחברת חשמל פנתה אליה מיוזמתה; עם זאת, ועדת האכיפה המנהלית תהתה בהערת שוליים מדוע שוחררו נושאי המשרה בחברה מכל אחריות

רחל בינדמן וליאור גוטמן 14:1928.11.13

רשות ני"ע וחברת חשמל חתמו על הסדר אכיפה מנהלית במסגרתו הוטל על החברה קנס בסך 5 מיליון שקל. הקנס  ניתן על רקע דיווח לקוי של חברת חשמל, שהיא חברה ממשלתית אך גם תאגיד מדווח שהנפיק אג"ח לציבור.  

במסגרת דו"חותיה הכספיים למחצית הראשונה לשנת 2013 הציגה חברת חשמל תזרים מזומנים חזוי לתקופה של שנתיים קדימה. מספר ימים לאחר מכן השלימה חברת חשמל הנפקת אג"ח בהיקף של 1.5 מיליארד שקל. אלא שבספטמבר 2012 גילתה חברת חשמל פער של 1.5 מיליארד שקל בין הסכום שנקבה בדו"ח התזרים החזוי שצורף לדו"חות המחצית, לבין הסכום שהיה צריך להיכתב בו וזאת בשל גידול בהוצאות הדלקים וכן בהוצאות בסעיף ספקים שלא נכללו בתזרים החזוי. חשוב לציין כי חברת חשמל פנה מיוזמתה לרשות ני"ע ועדכנה אותה לגבי הפער שהתגלה וכן דיווחה עליו לציבור בהודעה לבורסה.

 

בנוסף לקנס, התחייבה חברת חשמל לנקוט צעדים למניעת הישנות ההפרה, כולל גיבוש ואימוץ של תוכנית אכיפה פנימית מקיפה בתוך 9 חודשים מאישור ההסדר ומינוי לראשונה של מפקח חיצוני שיוודא השלמת תוכנית האכיפה ויישומה האפקטיבי במשך שנתיים, מיום אישור ההסדר תוך הגשת דיווחים רבעוניים לגבי בדיקותיו לרשות ני"ע.

 

ברשות ני"ע מציינים לטובה כי "בפרשה זו החברה גילתה ביוזמתה את דבר ההפרה לרשות ניירות ערך ולציבור ונקטה מיידית בפעולות נרחבות לתיקון ומניעת הישנות ההפרה ובהם מינוי בודק חיצוני מייד לאחר הארוע שערך דוח ביקורת מקיף על ההפרה והציע המלצות לתיקונה, בשל כך ובשל היות הכשל שארע כשל מערכתי, וכן בשל הרצון לתת טיפול מהיר ומרתיע למקרה זה, לא ננקטו הליכי חקירה או בירור כנגד החברה, אלא בהתבסס על דוח הבודק החיצוני וממצאיו נחתם עמה הסדר אכיפה חלף פתיחה בהליך מנהלי".

 

יו"ר רשות ני"ע, שמואל האוזר יו"ר רשות ני"ע, שמואל האוזר צילום: עמית שעל

 

"רשלנות של חברת חשמל"

 

הרשות מצאה כי העובדות העולות מממצאי דו"ח הבודק החיצוני מבטאות רשלנות של חברת חשמל בקיום חובת הגילוי בחוק ני"ע בקשר לתזרים החזוי.  חברת החשמל נמצאה בשנת 2012 במשבר תזרימי בעקבות משבר באספקת הגז שארע בשנים 20121-2011.

 

בהתאם לאמור בדו"ח הבודק, הוצאות הדלקים שלה היו בהיקף ממוצע של מעל 2 מיליארד שקל לחודש (בחודשי קיץ 2012 עלויות הדלקים אף הגיעו לכדי 3.5 מיליארד שקל בחודש). כרית הבטחון של החברה באותה עת עמדה על 1 מיליארד שקל בלבד. לאור האמור לעיל, לעמדת רשות ניירות ערך, הפער בין התזרים החזוי לתזרים המעודכן מחודש

ספטמבר שנבע מטעויות רשלניות, היה מהותי.

 

לעמדת רשות ני"ע, בהסתמך על דו"ח הבודק החיצוני, נמצאו טעויות רשלניות בתזרים החזוי בסך של כמליארד שקל (כולל מע"מ), שמקורם בעיקר בליקויים בתהליכים של העברת מידע בחברת החשמל בין המחלקות השונות ובתקשורת פנים ארגונית בה, וכן בהיעדר בקרות מספקות על הליך הכנת דוח תזרים המזומנים החזוי והעדר נהלים הנוגעים להיזון חוזר על התזרים מאגפי החברה, ובהקשר לכך התנהגות רשלנית של עובדים בחברה.

 

ועדת האכיפה שגיבשה את ההסדר הביעה תמיהה מדוע הוטל מלוא האחריות רק על החברה, תוך שחרור נושאי המשרה מכל אחריות. לטענתה, ההסבר של חברת חשמל ושל רשות ני"ע כי מדובר בכשל מערכתי וכי חלק מהעובדים שבשל רשלנותם ארע הארוע התפטרו - אין בו די לדעת הוועדה.

 

משרדי הממשלה התערבו בדו"ח?

 

למעשה, מדובר בפעם הראשונה שהרשות לניירות ערך מטילה סנקציות מסוג זה על חברה ממשלתית מדווחת, כאשר בעבר נרשמו פעולות דומות מול חברות ציבוריות שלא בבעלות המדינה (לאומי, מבטח שמיר). עם זאת, דווקא בגלל שמדובר בחברה ממשלתית בבעלות מלאה, הרשות לניירות ערך מצאה לנכון שלא "לעגל פינות" ולהטיל עליה את הקנס הגבוה ביותר שהחוק מתיר, ואף להצמיד לחברה מבקר חיצוני שישלח לרשות דו"ח על הבקרה הפיננסית בחברה. המבקר החיצוני יבחר בשבועיים הקרובים ומתפקידו לשלוח הדו"ח מעקב על החברה והניטור הפיננסי שלה אחת לרבעון ולמשך 24 החודשים הבאים.

 

 

למרות חברת החשמל היא חברה ממשלתית בבעלות כמעט מלאה (99.85%), והיא מפוקחת על ידי 17 רגולטורים שונים, ברשות לניירות ערך מסרבים להתייחס לשאלה האם מי שכשל בניטור אחר תזרים המזומנים של החברה היא רק חברת החשמל או גם הרגולטורים שאחראים עליה. בין אלו ניתן לציין את רשות החברות הממשלתיות, אגף התקציבים, אגף החשב הכללי ורשות החשמל, רובם ככולם יש להם אחריות ישירה למצבה הפיננסי של חברת החשמל. יצוין שועדה בין משרדית בראשון מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב החלה ביולי האחרון בגיבוש רפורמה ארגונית בחברה ורק השבוע החלו המגעים הרשמיים מול ועד העובדים, כך שחקירה של ראשי החברה הייתה עלול לעכב תהליכי רפורמה שונים.

 

אם לא די בכך, הרשות מסרבת לאשר או להכחיש האם משרדי הממשלה השונים ניהלו מולם מגעים במטרה "לרכך" את הדו"ח ולמנוע ממנו מלגיע לכדי חקירה מלאה, מהלך שהיה מחייב בחינה של ראשי החברה כמו גם נציגי האוצר שמשתתפים בישיבות הדירקטוריון.

 

אז מה כן הוסכם בין הצדדים? ברשות רואים בעין יפה את העובדה שחברת החשמל גילתה על הטעות בעצמה, דיווחה מבעוד מועד ואף הקימה ועדת חקירה חיצונית (משרד רו"ח גורן קפיטל) ויישמה המלצות לשיפור המצב. לפיכך כאמור הטול קנס כספי נמוך יחסית במונחי חברת החשמל בהיקף של 5 מיליון שקל וגובשה תכנית אכיפה מסודרת. יצוין שחברת החשמל פרסמה השבוע את דו"חותיה לרבעון השלישי לשנת 2013 מהם עולה שהחברה סיימה את התקופה בהפסד של כ-368 מיליון שקל. סך התחייבויות החברה מגיע לכ-73.7 מיליארד שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x