$
בורסת ת"א

"האתגר האמיתי של 2013 יהיה בשוק האג"ח"

אייל ראובן מאינפיניטי מאמין ששוק המניות יעלה בשנה הקרובה, אך מנהלי ההשקעות ימדדו ביכולתם להשיג תשואה עודפת גם בשוק הסולידי

ענת ציפקין 07:5920.02.13

השיעור הראשון והחשוב ביותר שקיבל אייל ראובן, סמנכ"ל קבוצת אינפיניטי, בשוק ההון היה עוד במהלך שירותו הצבאי והרבה לפני שהחליט להפוך את התחום למקצוע. "בשנה השלישית לשירות שלי החלטתי שהגיע הזמן להשקיע את הכספים שחסכתי בקפדנות עד אז. פניתי לאבא שלי והתחלנו לשוחח איפה כדאי לי לבצע את ההשקעה הראשונה שלי. זה היה בסוף 1999, ואני זוכר את זה כאילו שזה היה אתמול. רכשתי את נייר הערך הראשון שלי - קרן נאמנות בשם "להק זמיר", נזכר ראובן.

 

"התרגשתי מאוד, והתחלתי לעקוב אחרי הנייר יום אחרי יום, אך לצערי אחרי חמישה ימים ההפסד הצטבר ליותר מ־5%. חזרתי לאבא שלי, ובאתי אליו בטענות". אלא שאז החליט האב ללמד את אייל שיעור לכל החיים. "הוא הוציא את פנקס הצ'קים שלו, רשם את הסכום הקנייה המקורי, ונתן לי את הצ'ק והסביר לי שבתמורה לכסף שאני מקבל ממנו עכשיו, קרן הנאמנות הופכת מעתה להיות שלו. הוא אמר לי, 'כשתגדל, תבין שהגישה שלך היא לא הגישה הנכונה שאתה צריך לאמץ בהשקעות'". ראובן המופתע קלט את המסר, החזיר לאביו את הצ'ק ולמד שיעור לחיים.

 

הדרך לשוק ההון התחילה בתחום הביטוח

 

לאחר שהשתחרר מהשירות הצבאי, החל ראובן בלימודי הכלכלה, ומיד במקביל החל לעבוד בסוכנות הביטוח שיא פתרונות כלכליים "כולם אמרו לי שהעתיד שלי הוא בתחום המכירות כי אני מבין באנשים, מחירים ושיווי המשקל ביניהם. הסבירו לי שזו יכולת שאפשר לפתח להרבה מאוד כיוונים בחיים. כך התפקיד הראשון שלי בסוכנות היה בתחום השיווק והמכירה ללקוחות פרטיים", נזכר ראובן. "מכרתי, בין היתר, תכנון החזרי מס לשכירים, ניוד של קופות גמל וקרנות השתלמות ועוד. עבדתי בתפקיד במשך חמש שנים, וזו היתה תקופת למידה מעולה כי היא נתנה לי ראייה רחבה והיכרות מעמיקה עם תחום הלקוחות הפרטיים וסוכני הביטוח". במהלך עבודתו הבין ראובן כי הכיוון שלו הוא תחום שוק ההון, ובשנתו האחרונה הוציא רישיון ניהול תיקי השקעות.

 

אייל ראובן, סמנכ"ל קבוצת אינפיניטי אייל ראובן, סמנכ"ל קבוצת אינפיניטי צילום: נמרוד גליקמן

 

המעבר לאינפיניטי תור הזהב של בכר

 

האירוע המכונן בקריירה של ראובן הגיע בעקבות פגישה עם אמיר איל, יו"ר בית ההשקעות אינפיניטי, שהציע לו לעבור לבית ההשקעות ולנהל את מערך הסוכנים. "השנים 2007–2006 היו 'תקופת המפץ הגדול שלאחר וועדת בכר'", מסביר ראובן. מדובר בשנות גאות בשווקים, שהיו טובות עבור הרבה גופי השקעות . סוכנויות ביטוח רבות ניתבו משאבים לניודי קופות גמל וקרנות השתלמות והפניית לקוחות לניהול תיקים, והפעילות של בתי ההשקעות הוזנה מכך. כך, ב־2006 ניהלנו כ־2 מיליארד שקל בתיקי ההשקעות ו־22 מיליון שקל בתיקי הגמל וקרנות ההשתלמות. כיום מנהלת קבוצת ההשקעות כ־30 מיליארד שקל בתיקי גמל, השתלמות ופנסיה".

 

ב־2010 קודם ראובן לתפקיד סמנכ"ל בקבוצה - תפקיד שהוא ממלא עד היום. . "ליבת העשייה היומיומית שלי היא עדיין המכירות, ומהות התפקיד שלי היא הפעלת גלגלי הפעילות העסקית הרחבה שלנו תוך הקפדה על חיבור חזק מאוד לשטח", מסכם ראובן.

 

הפינה השקטה נמצאת על האוכף

 

ל"שטח" יש עבור ראובן משמעות נוספת בחייו מלבד שוק ההון. ראובן שגדל בנתניה מספר כי "ליד הבית שלנו היתה חוות סוסים, ועוד בימי בית הספר היסודי הייתי מבלה שם הרבה מאוד שעות אחרי הצהריים. טיפלתי בסוסים, רכבתי עליהם, אהבתי ואני עדיין אוהב מאוד את החיה הזו, שהעניקה לי תחושה של ביטחון, אך גם הרגשה של הובלה. הקשר עם הסוסים היה תמיד מאוד חשוב עבורי, כי הוא מספק לי, מצד אחד, הרבה מאוד אדרנלין - ברכיבה בשטח פתוח - ומצד שני, הרבה רוגע ושלווה - בהליכה שקטה עם סוסים על שפת הים אחרי הצהריים. עם סוסים, בדומה לשוק ההון, חייבים להפגין אסרטיביות, ביטחון, נחישות, אך גם רוגע ושלווה - זה מתבקש כדי להצליח עם שניהם".

 

 

המתכון להצלחה האינטואיציה היא לא הכל

 

"עם השנים הבנתי שאינטואיציה היא דבר חשוב שאפשר לקחת להרבה תחומים בשוק ההון, אבל שברור שהיא לבדה לא מספיקה. אני מייחס חשיבות עליונה לתהליך הלמידה, לשאיבת הידע, להתעדכנות בכל פרט ובכל נתון חדש המתפרסם - זו ממש חובה לחיות את עולם ההשקעות ושוק ההון. כפועל יוצא, כל תהליך של קבלת החלטות כולל אצלי שקלול של כל הפרמטרים הרלבנטיים אף על פי שאי־הוודאות והתנודתיות שוררות בתחום באופן כמעט קבוע".

 

לאן בשווקים? פוטנציאל לשוק המניות

 

"אנחנו בתחילתה של שנה עם פוטנציאל דווקא בשוק המניות, בגלל סביבת הריבית הנמוכה בארץ ובעולם שצפויה, להערכתנו, להישאר נמוכה. בנוסף, קיים בשוק היצע רב של כסף הן מצד הציבור, שעדיין לא חזר לשוק ההון בהיקפים שהיו טרום המשבר, והן מצד המוסדיים, שאצלם יושב כסף רב על הגדר בהמתנה לפוזיציית קנייה נכונה. "להערכתי, בהנחה שתהליך ההתאוששות בארה"ב יימשך, סביר שנראה המשך עליות גם בשוק המניות המקומי שבו אמליץ להתמקד במניות הטכנולוגיה. בשוק המניות הגלובלי אמליץ להתמקד בשוק האמריקאי, במיוחד בתחום הבנקאות והנדל"ן, שם הדו"חות האחרונים של החברות מלמדים אותנו על המשך התפתחות חיובית ברווחיות ובהתרחבות הפעילות העסקית. כשברקע, מדד הפחד (VIX) נמצא ברמתו הנמוכה ביותר זה כמה שנים.

 

"בתחום האג"ח אנחנו אחרי תקופה ארוכה שבה המשקיעים נהרו לנכסים הסולידיים, והגענו ל־2013 עם תשואות לפדיון נמוכות מאוד באפיק הממשלתי ובאג"ח המדורגות. לכן, האתגר האמיתי יהיה להשיג את התשואה העודפת דווקא בחלק הסולידי. אפשר להשיג אותה באמצעות שילוב מרכיב גבוה יותר של אג"ח קונצרניות בדירוגים של עד -A, ובתוך כך 'לתפוס' הזדמנויות בעיוותים בשוק האג"ח, שנוצרות חדשות לבקרים.

 

"לפי תפיסת העולם שלי, השוק מניב תשואה גבוהה מהאלטרנטיבות חסרות הסיכון - רק צריך סבלנות וקור רוח".

 

השורה התחתונה של אייל ראובן: "המניות בארץ ובחו"ל צפויות להמשיך לעלות על רקע הריבית הנמוכה והיצע הכסף הרב בשוק".

 

אייל ראובן

מצב משפחתי: נשוי + 3

תפקיד: סמנכ"ל קבוצת אינפיניטי

השכלה: תואר ראשון בכלכלה ממכללת רופין

תחביב: רכיבה על סוסים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x