$
בורסת ת"א

עשרת החודשים שדני ברנר והנושים ירצו לשכוח

בסוף 2011 היו בקופה של קמור 151 מיליון שקל, אך כבר באוקטובר 2012, אחרי סדרת עסקאות, היא הפכה לחדלת פירעון. ההידרדרות של קמור צעד אחר צעד

יניב רחימי 08:0603.01.13

מחזיקי איגרות החוב של קמור, שבשליטת דני ברנר, יתכנסו היום כדי לשמוע דיווח מחברי הנציגות על התקדמות המשא ומתן עם החברה ולמנות מומחה כלכלי למו"מ על הסדר החוב. קמור נקלעה למצב של חדלות פירעון עשרה חודשים בלבד אחרי שהשלימה את מכירת יבואנית ב.מ.וו, קמור מוטורס תמורת 151 מיליון שקל. "כלכליסט" מנתח את מהלך האירועים שהפכו את קמור בתוך זמן קצר מחברה סולבנטית עם קופת מזומנים דשנה לחברה המצויה בימים אלו בעיצומו של הסדר חוב. כרוניקה של התגלגלות כדור שלג.

 

מכירת קמור מוטורס

העסקה למכירת פעילות קמור מוטורס, העוסקת בעיקר ביבוא ומכירה של מכוניות וחלקי חילוף של ב.מ.וו, לדלק מוטורס תמורת 151 מיליון שקל הושלמה ב־13 בדצמבר 2011. המניות שנמכרו בעסקה היו משועבדות במלואן לבנק הפועלים כנגד חוב של קמור לבנק שהסתכם ב־100 מיליון שקל. לפיכך, במקביל להשלמת העסקה שעבדה קמור לבנק הפועלים פיקדון של כ־115 מיליון שקל מתמורת המכירה.

 

בין קמור לבנק הפועלים התנהל מו"מ ממושך להחלפת הבטוחות וזאת משום שאין היגיון כלכלי בשעבוד של פיקדון במזומן לאורך זמן. ואכן, אחרי שמונה חודשים המאמצים נשאו פרי, ובסוף אוגוסט 2012 קמור דיווחה על המתווה שהוסכם עם הבנק.

 

אלא שמחזיקי אג"ח המוסדיים התנגדו למתווה בטענה כי ההבנות מרעות את מצבם של מחזיקי האג"ח. ב־14 באוקטובר כונסה אסיפת מחזיקי האג"ח שדחתה את הצעת קמור להקדמת תשלומים והטלת מגבלות שונות על החברה. יש לציין שעל פי תנאי האג"ח, קמור לא היתה מחויבת לקבל הסכמה כלשהי של מחזיקי האג"ח לחתימת הסכם האשראי החדש עם בנק הפועלים. קמור מסבירה את הניסיון להגיע להבנות עם מחזיקי האג"ח בכוונה לפעול לטובת כל הצדדים לנוכח העובדה שכחברה ציבורית היא מממנת את פעילותה זה שנים ארוכות באמצעות אג"ח.

 

לאחר שההסכם עם בנק הפועלים טורפד החל להתגלגל כדור שלג שהביא את קמור למצב של חדלות פירעון בתוך ארבעה ימים. ב־18 באוקטובר החליט הדירקטוריון של קמור שלא לשלם בסוף החודש את תשלום הקרן והריבית למחזיקי אג"ח ח' בסך כ־23 מיליון שקל. הסיבה לכך היא שלנוכח העובדה שהסכם המימון עם בנק הפועלים לא נתחם עד לאותו מועד, בקופתה של קמור נותרו רק 24 מיליון שקל. כך שאילו התבצע התשלום במועדו, קמור היתה נותרת עם יתרות מזומנים של כמיליון שקל בלבד, יתרה שלא היתה מאפשרת את המשך פעילותה השוטפת של החברה.

 

כפועל יוצא מאי־תשלום הקרן והריבית בסוף אוקטובר 2012, מעלות הורידה את דירוג האג"ח של קמור מדירוג BBB לדירוג CC וכמה ימים מאוחר יותר הדירוג ירד בשנית ל־D (דיפולט). התפתחות נוספת בשרשרת האירועים הגיעה בנובמבר כאשר בנק מרכנתיל ביקש להעמיד לפירעון מיידי אשראי on-call שבועי מתחדש בהיקף של כ־7 מיליון שקל. למורת רוחו של בנק מרכנתיל, עד היום קמור לא העמידה לבנק בטוחות, והיא טוענת שאין באפשרותה לפרוע את האשראי למרכנתיל.

 

המוסדיים משוכנעים שהאקטיביזם שבו הם נקטו הציל את מחזיקי האג"ח מעמידה מול שוקת שבורה וכי המצב הנוכחי הוא הרע במיעוטו. מנגד, קמור מציינת בדו"חות שחתימת ההסכם עם בנק הפועלים היתה מאפשרת לחברה לעמוד בכל צרכיה התזרימים ופירעון מלוא התחייבויותיה בתקופה של שנתיים ממועד אישורו. ואמנם, אם לשפוט על סמך הפעולות שנקטה קמור מדצמבר 2011 ועד לכשל הפירעון באוקטובר 2012, ניכר שהנהלת החברה לא העריכה שנכונה לחברה התנגשות חזיתית עם נושיה.

 

לאן נעלם הכסף?

חלק הארי מתמורת המכירה של קמור מוטורס לדלק מוטורס - 115 מיליון שקל - שועבד כאמור לפועלים. אולם במהלך השנה קמור המשיכה לבצע השקעות שונות, ועד לכשל הפירעון באוקטובר, פרעה קרן ושילמה ריבית למלווים השונים. בסוף 2011 הזרימה קמור בהלוואות בעלים כ־36 מיליון שקל לצורך השקעה בנכס בלונדון. שיפוץ הנכס יסתיים בתחילת 2014, והשיווק צפוי להתחיל במחצית השנייה של אותה שנה.

 

בסוף ינואר 2012 רכשה קמור 15.3% מהשלד הבורסאי פז־חן תמורת 5.1 מיליון שקל ביחד עם אלון ליברמן שרכש כ־31% נוספים. כחודש לאחר הרכישה שונה תחום הפעילות של פז־חן כך שתפעל בתחום חיפוש והפקה של מינרלים בישראל ובעיקר בחו"ל. בהתאם שונה שם החברה למינרלי אוצרות טבע.

 

בסוף מאי 2012 הדירקטוריון של קמור אישר את רכישת 33% בפורטפוליו של חמישה נכסים מניבים בגרמניה בתמורה לכ־14 מיליון שקל. הערכת השווי שקבלה קמור נוקבת בשווי הוגן לנכסים של כ־37.5 מיליון יורו. נוסף להשקעות השונות שבהן היתה מעורבת קמור במרוצת השנה, בחודש יולי נפרעה קרן ושולמה ריבית בהיקף כולל של כ־14 מיליון שקל למחזיקי אג"ח ו'.

 

אירוע נוסף שמעיב על החברה נעוץ בפנייה ראשונית שקיבלה קמור מדלק מוטורס ביוני 2012 בקשר לטענות שיש לדלק מוטורס כלפי קמור על מצגים בהסכם שבמסגרתו נמכרה קמור מוטורס. אם בסוף הליך בוררות שמתקיים כעת הטענות יוכחו כנכונות, התמורה שקיבלה קמור עשויה להתכווץ.

 

הדילמה של הפועלים

החוב של קמור לבנק הפועלים מסתכם ביום בכ־81 מיליון שקל, וכנגדו יש לבנק שעבוד על פיקדון של כ־88 מיליון שקל. לכאורה, הבנק יכול להרגיש בנוח. אלא שהמציאות מורכבת יותר. גם לאגרי - החברה־האם (63.8%) של קמור - יש חוב של 66.6 מיליון שקל כלפי הבנק שמובטח בשעבוד על קמור. לפיכך, כל תרחיש שיביא לסוף דרכה של קמור מסכן את החוב של אגרי כלפי הבנק. אם קמור תעבור מידי דני ברנר למחזיקי האג"ח שלה, הבטוחה שיש לבנק הפועלים באגרי תאבד מערכה. לכן גם לבנק הפועלים יש אינטרס בהמשך פעילותה של קמור.

 

 

הסדר החוב של קמור דומה לשדה מוקשים שכל אחד מהצדדים מחפש דרך מילוט ממנו מבלי לגרום לפיצוץ שרשרת שבו יילכדו כולם. המו"מ בין החברה, בעל השליטה, מחזיקי האג"ח והבנק אמנם מורכב, אולם כל הצדדים מקווים שדווקא העובדה שלכולם יש מה להפסיד תביא להשלמתו בעתיד הקרוב.

 

דני ברנר, בעל השליטה בקמור דני ברנר, בעל השליטה בקמור

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x