$
בורסת ת"א

פישמן: "כיום כבר אין טייקונים - הטייקון הגדול ביותר זו המדינה"

בעל השליטה בכלכלית ירושלים מאמין שהשוק טועה בתמחור האג"ח של החברה, מסמן גל נוסף של מימושים ועונה למספידים: "הירידות במניה ובאג"ח נובעות משמועות שאני על ערש דווי, אבל אלו שמועות בלבד"

גולן חזני ואסף גילעם 08:4002.07.12

הירידות במניה ובאיגרות החוב של קבוצת הנדל"ן כלכלית ירושליםבחודש האחרון לא מרתיעות את בעל השליטה, אליעזר פישמן. "אמא שלי היתה אומרת: אם יש לך סחורה, אל תפחד. יש לי סחורה ואני לא מפחד", אמר אתמול פישמן, שהגיע בעיתוי לא טריוויאלי לפתוח את המסחר בבורסה בתל אביב לציון 25 שנות מסחר של כלכלית ירושלים.

 

פישמן (69), מלווה בבנו אייל ובבנותיו ענת ורונית, הדהים את הנוכחים כשאמר כי "הסיבה לירידות במניה ובאג"ח של הקבוצה נובעות משמועות שאני על ערש דווי. אבל אני אומר לכם - אין לי סרטן ואין לי מחלות, רק סוכרת והיא מאוזנת. הירידות של החודש האחרון במניות ובאג"ח מקורן בשמועות האלה ולא בשום דבר אחר.

 

"המניות והאג"ח החלו לרדת פתאום, אף שהמאזן שלנו לא השתנה כבר כמה שנים. לא הבנתי מה קורה", אמר פישמן. בנו אייל הצטרף וסיפר כי "פתאום התחילו לשאול שאלות - 'אבא בסדר?'. אחותי הלכה לפגישות עם בתי השקעות ושאלו אותה - 'אבא חולה?'".

 

השאלות על מצבו הבריאותי של אליעזר פישמן הופנו גם ישירות אליו: "לפני שבוע התקשר מישהו ואמר - 'מה קרה? אתה על ערש דווי?'. אמרתי לו שאני בריא אך הוא התעקש: 'אמר לי את זה מישהו שאני סומך על המילה שלו'. במקביל מתקשרים לאחיין שלי, שלומי, ואומרים לו - 'אתה יודע שדוד שלך על ערש דווי?'. הייתי בטיול בשבדיה ומיד שלחתי תמונה לארץ שיפרסמו בעיתון. זו הסיבה שניצלתי את ההזדמנות היום לומר שאני בריא".

 

אתמול התאוששו מעט האג"ח של החברות שבשליטת פישמן, עת שהאג"ח של כלכלית ירושלים, מבני תעשיה ודרבן עלו בשיעורים של 1.6%–2.2%.. האג"ח של כלכלית ירושלים איבדו מתחילת יוני 9%–13% מערכן, ומחיריהן הנוכחיים משקפים כעת תשואה שנתית של 11%–15.2%. הירידות בשוקי האג"ח מקשות על גיוס חוב חדש ומרעות את המצב. בחודש שעבר ביקשה כלכלית ירושלים לגייס 145 מיליון שקל בהנפקת אג"ח מסדרה י', אולם הצליחה לגייס 118 מיליון שקל בלבד. כדי להשלים את ההנפקה, היא נדרשה גם להציע ריבית גבוהה יחסית (6.75% צמודה למדד) ולשעבד בתמורה מניות של החברה־הבת דרבן.

 

מנכ"ל כלכלית ירושלים, עודד שמיר. "היעד המרכזי: עמידה בתשלומים של 2013–2014" מנכ"ל כלכלית ירושלים, עודד שמיר. "היעד המרכזי: עמידה בתשלומים של 2013–2014" צילום: עמית שעל

 

פישמן נחשב כמי שעמד תמיד מאחורי החברות והחובות שלו. מנכ"ל כלכלית ירושלים עודד שמיר, שמלווה את פישמן 30 שנה, אמר כי "אני לא מודאג וגם ב־2008 לא הייתי מודאג ממצב הקבוצה. המצב הכללי אמנם לא טוב - אי אפשר לגייס וחברת נדל"ן לא יכולה להתקיים בלי מחזור - אבל יש לנו נכסים לממש גם בארץ וגם בחו"ל ושום דבר לא ממומש בפחות מהשווי בדו"חות ה־IFRS. היעד המרכזי הוא לדאוג לתזרים מזומנים שיאפשר את התשלומים ב־2013–2014".

 

פישמן הוסיף ואמר כי "ברור לנו שבמחירים האלה לא נוכל לגייס, ולכן אנחנו הולכים למימושים. אמכור נכסים עד שיהיה לי הכסף לשלם את התשלומים שעלינו לשלם ב־2014 והדירוג שלנו יעלה, כי כיום חשוב שהדירוג יהיה גבוה. הדירוג כיום לא משקף כי מימשנו כבר נכסים מתחילת השנה ב־1.9 מיליארד שקל, אבל בגלל התשואה של האג"ח לא מעזים לתקן, אף על פי שאם היקף הנכסים יירד בעקבות המימושים - גם החוב יפחת. אני מאמין שבתוך כמה חודשים יחזירו את הדירוג".

 

השוק בדרך כלל לא טועה. מדוע הוא מתמחר כך את האג"ח שלך?

"אני נמצא בשוק מגיל 24. אני יכול לומר לך בוודאות שיש כשלי שוק, ואין דבר כזה שהשוק לא טועה. נכון שהשוק מתחיל לעלות או מתחיל לרדת לפני שהכלכלה הריאלית מגיבה באותו כיוון, אבל זה לא אומר שהשוק לא טועה - כאן הוא בהחלט טועה. אם היום מחליטה הממשלה להגדיל את הגירעון, הרי ייקח שנים עד שירגישו את זה באינפלציה".

"העשירים מפסידים וכולם מוחאים כפיים"

 

מה דעתך על הגדלת הגירעון?

"אני אוהב לדבר במונחים של משק בית, והכי טוב זה משק בית בלי גירעון. כך גם המדינה. אבל אם לא היו פוגעים בחברות, לא היו מגיעים לגירעון כזה גדול. הפגיעה בחברות - נדל"ן ותקשורת לדוגמה - הביאה לפגיעה בגבייה ממסים מאותן חברות שהרוויחו פחות, ולכן העלאת מסים תגדיל את המיתון. לא רק הטייקונים מפסידים כשהמניות יורדות, אלא גם עם ישראל מפסיד. הטייקונים מחזיקים 40% מהחברות וביתר מחזיק הציבור. אבל אצלנו העשירים מפסידים כסף וכולם מוחאים כפיים".

 

זה נכון, אבל בוא לא נשכח שיש צד שני, והחברות נהגו בחזירות מסוימת.

"אני האחרון שיגיד שמחירי הסלולר היו נמוכים והדירות זולות, אבל המינון מוגזם. הרסו את חברות הדלק, למשל. אז עכשיו חברות הדלק לא משלמות מס וחברות הסלולר משלמות פחות ובדירות יש פחות מע"מ ופחות מס רכישה, וזה יוצר גירעון. אבל לא ניתן לחזור אחורה ונחיה עם זה. אני חסיד של חיסכון, וזה שיש לנו ממשלה יציבה זו הזדמנות לחתוך בהוצאות במגזר הציבורי - יש שם מנגנון מנופח".

 

אתה מקורב לנוחי דנקנר. איך אתה מנתח את ההתנהלות באי.די.בי?

"שיפסיקו כל אחד לנהל עסקים של אחרים. האיש לוקח את הכסף הפרטי שלו וקונה מניות. גם אני קונה מניות של מבני תעשיה כי הן נסחרות בעיניי ב־50% מהערך שלהן. הוא מאמין שהוא קונה מניות של אי.די.בי במחיר נמוך בעשרות אחוזים מהערך שלהן. אני מעריך את נוחי ומאמין שהוא עושה צעדים נכונים. הוא קונה כל יום ולא באופן חד־פעמי ובורח. היום כבר אין טייקונים. הטייקון הגדול ביותר זו המדינה".

 

אליעזר פישמן אליעזר פישמן צילום: אוראל כהן

 

"אני מוכר רק כדי להחזיר כסף לבנקים"

 

מה השווי האמיתי של כלכלית ירושלים? החברה נסחרת בשווי של 1.56 מיליארד שקל.

"החברה צריכה להימדד לפי ההון העצמי ובצירוף שתי נקודות שלא מופיעות ב־IFRS: הראשונה היא הדירות שמירלנד מוכרת, כשאני מעריך שיש כאן ערך של 300–400 מיליון דולר. הנקודה השנייה היא המסים הנדחים של החברה. מבחינתי, אם מוסיפים את שתי הנקודות האלה, כלכלית ירושלים שווה היום 1.25 מיליארד דולר וכל אחד יכול לעשות את החשבון הזה".

 

לעומת זאת, מכרת אג"ח של מירלנד בתשואה של 14%.

"זו אג"ח קצרה, הדולר עלה וזו היתה הזדמנות מבחינתי. חוץ מזה, אני רוצה להיות נזיל - מה לא בסדר בזה? מה הבושה כאן?".

 

בשביל הנזילות אתה פועל כדי למכור בוננזה שהחזקת באופן אישי: חברת תשתיות הסלולר בברזיל.

"הסיבה היחידה שאני מוכר זה כדי להחזיר כסף לבנקים. העולם השתנה וצריך את הכסף, אז מוכרים. היה לי חבל למכור כי החברה משתפרת ב־30% בשנה, אבל הצורך מתגבר על הרצון".

 

הבנקים לוחצים?

"אני לוחץ על עצמי. אתה לא יודע מה יהיה וחייב להתכונן. הריאל הברזילאי פוחת ב־22% ועכשיו החזיר 6%. אז מי יודע מה יהיה?".

 

יש לך הערכה בכמה תמכור ומתי?

"אני מאמין שתהיה לי הסכמה עקרונית עד סוף החודש, כשנבחר מי יהיה הקונה מבין ארבעה מתמודדים. להערכתי, המחיר יהיה 300 מיליון דולר".

 

מה מצב העסקים שלך בהודו, רוסיה וארה"ב?

"על הודו ויתרתי, היא מתמחרת באפס. ברוסיה יש כיום הצלחה מרבית: אנחנו מוכרים הרבה יותר משתכננו בשלב הראשון של הפרויקט בסנט פטרבורג - הפרויקט העיקרי של החברה, וגם הרווח למ"ר הרבה יותר גבוה מהציפיות שלנו. זה לא מופיע ב־IFRS ולפי דו"חות שמאים זה שווה 250 מיליון דולר. בקשר לארה"ב - השוק שם מתאושש. מימשנו שם שני נכסים ונממש גם את השלישי".

 

אתה בן 69. מה הלאה?

"אעבוד עוד כמה שנים טובות - עשר שנים מינימום. כשארגיש שאני לא יכול יותר, יש לי לאן להעביר את השרביט - שלושה ילדים שהם לא פחות טובים ממני, ואני לא אומר את זה בתור מליצה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x