$
בורסת ת"א

פישמן: "הירידות של החודש האחרון נובעות רק מהשמועות שאני על ערש דווי"

כך אמר אליעזר פישמן בטקס פתיחת המסחר בבורסה; מניית כלכלית ירושלים, שבשליטתו של פישמן איבדה ב-12 החודשים האחרונים יותר מ-56% מערכה, ואגרות החוב של החברה איבדו מתחילת יוני עד 11%

גולן חזני, גיא בן סימון ואסף גלעם 10:2001.07.12

"הרכלנים בשוק אומרים שאני על ערש דווי, אבל אני אומר לכם: אין לי סרטן ואין לי מחלות, רק סכרת והיא מאוזנת. הירידות של החודש האחרון במניות ובאג"ח באות מהשמועות האלה ולא משום דבר אחר", כך אמר היום (א') אליעזר פישמן בעת טקס פתיחת המסחר בבורסה.

 

לדבריו, "רוב חייה של החברה הכלכלית מאז שיצאה לבורסה, אני הייתי היו"ר. קנינו אותה ב-50 מיליון דולר וכיום הונה העצמי קרוב למיליארד דולר. לחברה פיזור מצויין ואף פעם היא לא היתה במצב יותר טוב. קראתי בעיתון שלא אוכל לגייס כסף כי במחירים שבהן נסחרות האג"ח של החברה. זה נכון, אף אחד לא יכול. ולכן החלטנו מתחילת השנה להתחיל בתוכנית אסטרטגית למימוש נכסים. נמשיך למכור נכסים כד שיהיה כסך להחזיק את כל האגחים נמשיך למכור עד שיהיה כסף. זה מה שאפשר לעשות בימים קשים אלה". 

 

 

אליעזר פישמן אליעזר פישמן צילום: עמית שעל

 

פישמן סיכם, כי "הירידות של החודש האחרון באות רק משמועות ולא ממה שקורה בחברה. שלכולם יהיה בהצלחה הכסף ישולם לכולם על רקע המימושים".

 

שמואל (סם) ברונפלד, יו"ר הבורסה, אמר, "יובל 25 של כלכלית ירושלים הוא חג למדינת ישראל לשוק ההון לחברה ולאליעזר פישמן. הפרטת החברה הכלכלית ראויה לציון משום שהממשלה הפסיקה להתעסק ממה שהיא לא יודעת לעשות – לנהל חברות והעבירו אותו למי שכן יודע להל אותן.

 

הפרטת החברה הכלכלית נעשתה בצורה טהורה נקייה באמצעות הבורסה במחירים שהתבססו על מחירי הבורסה וזו דוגמא מצויינת לתפקיד שהבורסה ממלאת. לא מכירות למקורבים במסדרונות חשוכים אלא מכירה לאור יום חשוף וכל עם ישראל יכול להשתתף בה. אם אליעזר לא היה עושה את זה אנחנו הייינו צריכים להמציא את ההפרטה שמאפשרת התרחבות למקומות אחרים וזה מה שצריך לעשות. אני מכיר את אליעזר 35 שנה – אף פעם לא קיבלתי טלפון מאליעזר שייסדר לי משהו. אני מודה לך".

 

איגרות החוב של כלכלית ירושלים שבשליטת פישמן, בעלות משך חיים ממוצע (מח"מ) של 2–4 שנים, איבדו מתחילת יוני בין 9% ל־11% מערכן ומחיריהן הנוכחיים משקפים כעת תשואה שנתית של 13%–15% אם יוחזקו עד הפדיון המלא. גם האג"ח החדשות שהנפיקה החברה בחודש שעבר - סדרה י' הארוכה (מח"מ של 5 שנים) - כבר הספיקו לאבד (אפקטיבית) 8.4% מערכן מאז ההנפקה.

 

אמנם מתחילת יוני איבד מדד האג"ח הקונצרניות תל בונד צמודות 1.7% מערכו, ואילו מדד המניות נדל"ן־15 ירד ב־3%. אבל שהאג"ח של כלכלית ירושלים ספגו ירידות גבוהות בהרבה.

 

מעבר לכך, הירידות בשוקי האג"ח מקשות על גיוס חוב חדש ומרעות את המצב. בחודש שעבר ביקשה כלכלית לגייס 145 מיליון שקל בהנפקת אג"ח מסדרה י', אולם הצליחה לגייס 118 מיליון שקל בלבד. כדי להשלים את ההנפקה היא גם נדרשה להציע ריבית גבוהה יחסית (6.75% צמודה למדד) ולשעבד בתמורה מניות של החברה־הבת דרבן.

 

אלא שגם תוכנית הפירעונות שהביאה כלכלית ירושלים לשוק בסוף מאי לא הצליחה בינתיים להרגיע את המשקיעים. בפרק העוסק בהשפעות המשבר הכלכלי על מצב עסקיהן ותוצאות פעילותן של החברות בדו"ח הכספי, ציינה כלכלית כי "קיים קושי מסוים בקבלת מימון מגופים בנקאיים וחוץ בנקאיים בישראל ובחו"ל". מצב זה רק החריף בחודש האחרון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x