$
בורסת ת"א

השוט של הבנקים על טאואר: דילול בעלי המניות ב־26%

לאומי והפועלים מעוניינים להמיר את שטרי ההון שבידם למניות, לאחר שלא קיבלו את הצעת טאואר לרוכשם במחצית מערכם

ניר צליק 07:0530.05.12

בשנים האחרונות רבצה עננה כבדה מעל ראשה של יצרנית השבבים ממגדל העמק, טאואר. אותה עננה, שטרי הון שהעניקה טאואר לחברה לישראל, בנק לאומי, ובנק הפועלים, בתמורה למחיקת הלוואות, מנעה ממחיר המניה לטפס, מאחר שמשקיעי החברה חששו מהמרת שטרי ההון למניות ודילול של אחזקתם ברגע שמחיר המניה יעלה מעל רף מסוים. כעת, נדמה שסוגיה זו נמצאת בדרך לפתרון, אך כזה שלפחות בטווח הקצר, יכאיב למשקיעים.

 

בנק לאומי ובנק הפועלים, המחזיקים בכ־96.4 מיליון שטרי הון כל אחד, מבקשים לרשום למסחר חלק מאותם שטרי הון, כ־45 מיליון שטרי הון מצדו של בנק הפועלים וכ־40 מיליון שטרי הון מצדו של בנק הפועלים. סך השטרות רשומים בספרים של הבנקים לפי שווי של 49 מיליון שקל (13 מיליון דולר), לכל אחד.

 

מחיר המניה הנוכחי של טאואר, הנסחרת בת"א ובנאסד"ק, עומד על כ־2.9 שקלים (84 סנט), כך שעל פניו, אם אכן ירשמו הבנקים למסחר את כל אותם שטרות, יעמוד שווי השטרות על כ־280 מיליון שקל לכל אחד מהבנקים, והם ירשמו רווח הון של כ־231 מיליון שקל כל אחד. עם זאת, מאחר שהרישום צפוי לדלל משמעותית את המשקיעים, רווח ההון יקטן בצורה משמעותית. בנוסף, לחברה לישראל יש כ־206 מיליון שטרי הון, כאשר בינתיים היא לא מתכוונת לרשום את שטרי ההון למסחר בטווח הקצר. כתוצאה מהמרת המניות, תצטרך טאואר לבצע איחוד מניות, מאחר שנאסד"ק דורשת שמחיר המניה של חברה הנסחרת במדד יעלה על דולר.

 

הלוואות להקמת המפעל

 

בסך הכל, מחזיקים כל הגופים בכ־399 מיליון שטרי הון, כאשר לחברה יש כיום כ־322 מיליון מניות, כך שאם אכן כל שטרי ההון היו נרשמים למסחר, המשקיעים היו מדוללים ביותר מ־50%. עם זאת, כאמור, הפועלים והלאומי רוצים לרשום יחד למסחר כ־85 מיליון שטרי הון, כך שהון המניות יגדל ל־407 מיליון, והמשקיעים ידוללו בכ־26%. כתוצאה מכך, יחזיק בנק לאומי כ־11% ממניות טאואר ואילו בנק הפועלים יחזיק 10%.

מה דעתך על מניית טאואר:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

שני הבנקים קיבלו את שטרי ההון כחלק מהסדר החוב שחתמו ב־2008 עם טאואר, במסגרתו הומרו לשטרי הון מחצית מההלוואות בהיקף של 400 מיליון דולר שהעניקו לאומי והפועלים לטאואר ב־2001 לצורך הקמת מפעל השבבים השני שלה במגדל העמק (FAB 2). כך, שכל אחד מהבנקים ויתר על חוב של 100 מיליון דולר וקיבל בתמורה שטרי ההון לפי מחיר של 1.38 דולר למניה.

 

לכאורה, המרת שטרי ההון למניה אמורה להסב לבנקים הפסדים, מאחר שמחיר המניה כיום נמוך יותר, אולם מכיוון שהבנקים כבר רשמו את שווי שטרי ההון במחיר נמוך יותר (49 מיליון שקל), הם צפויים לרשום רווחים בעקבות ההמרה. ב־2010 הגיעה החברה להסדר נוסף עם הבנקים, כך שכעת היא חייבת לכל אחד מהם כ־80 מיליון דולר.

 

אפשרות להסדר

 

במשך זמן רב ניהלו טאואר והבנקים מו"מ ארוך במטרה להגיע לפתרון סוגיית החוב של החברה כלפיהם. על השולחן הונחו כמה הצעות, בהן רכישת כל החוב של טאואר, כולל שטרי ההון, כאשר למטרה זו שכרה החברה את מורגן סטנלי. הכוונה היתה לגייס חוב בשוק ההון האמריקאי, ובאמצעותו לרכוש את החוב, וכן את שטרי ההון לפי מחיר הגבוה במעט מ־50% משוויים בשוק, אולם הבנקים סרבו.

 

בנק הפועלים היה אגרסיבי יותר וסירב לכל הצעות טאואר, כאשר על הפרק היו הצעות לרשום חלק מהשטרות למסחר או לרכוש את כל שטרי ההון ואת החוב יחדיו. הגולל על המו"מ טרם נסתם, שכן גם לאחר הרישום יישארו שטרי הון בידי הבנקים שאותם תוכל לרכוש טאואר.

 

המהלך האגרסיבי של הבנקים, שאותו הוביל בנק הפועלים, עשוי להצית אש בינו לבין טאואר ובעיקר מול החברה לישראל, שבראשה עומד אמיר אלשטיין המשמש גם כיו"ר החברה לישראל וכיו"ר טאואר.

 

הבנקים יתקשו להמיר את שטרי ההון למניות משני טעמים. הראשון, שהם יצטרכו לשמש כחתמים להנפקת המניות, מה שמנע מהם בעבר להמיר את שטרי ההון. הבנקים מחזיקים בחוות דעת שלפיה תתאפשר הפעם ההמרה, אולם לטאואר, ניתנה ככל הנראה חוות דעת שונה. הטעם השני הוא כי הבנקים לא יכולים להחזיק ביותר מ־5% מהמניות, בשל התניות פיננסיות של החברה, כך שכל פעם הם יצטרכו למכור מניות.

 

מאחר שכאמור, הבנקים רוצים לרשום שטרי הון בהיקף של מעל ל־5%, הדבר יהפך למורכב במיוחד. לכן, בסופו של דבר ייתכן כי הבנקים והחברה אכן יגיעו להסדר ושטרי ההון לא יירשמו למסחר.מבנק הפועלים ולאומי בחרו שלא להגיב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x