$
בורסת ת"א

מודי'ס הורידה את תחזית דירוג האשראי של מערכת הבנקאות בישראל

המשמעות: מערכת הבנקאות בישראל מסתכנת בהורדת דירוג גורפת. הסיבה לשינוי הגישה של מודי'ס: התשואות הגבוהות באיגרות החוב הקונצרניות וההאטה בכלכלה הישראלית

שהם לוי ומישל אודי 20:1408.05.12

חברת הדירוג מודי'ס הורידה את אופק דירוג האשראי של מערכת הבנקאות בישראל ל'שלילית' מ'יציבה'. השינוי בגישתה של מודי'ס מגיע לאור הירידה בקצב הצמיחה בישראל והאווירה הכלכלית המאתגרת.

 

הורדת תחזית דירוג האשראי של הבנקים, שנראו עד כה ככמעט חסינים למשבר החובות באירופה,

עלולה להצית מגמה של עלייה בתשואות האג"ח של הבנקים ולייקר את המימון בכל המשק הישראלי.

 

במודי'ס מציינים שמתווה ההון של מערכת הבנקאות בישראל הוא טוב פחות בהשוואה למתחרים הגלובליים, ומדגישים גם את החולשה המקומית בשוק איגרות החוב הקונצרניות שעלול להשפיע בעתיד על מצב המערכת הבנקאית. במוד'יס מסבירים שהתשואות בשוק איגרות החוב הקונצריות חושף את המערכת הבנקאית לסיכוני אשראי, מאחר והם ערוץ אשראי לתאגידים רבים בישראל.

 

יחד עם זאת, משבחים במודי'ס את האשראי האיכותי שמעניקים הבנקים ואת פרופיל הנזילות שלהם.

 

כך או כך, בסוכנות הדירוג לא מותירים הרבה מקום לאפשרות לשיפור במצד הבנקים כתוצאה מההתפתחויות בכלכלה המקומית: "הסביבה התפעולית בישראל תישאר מאתגרת, כאשר צמיחת התמ"ג צפויה לרדת משמעותית ב-2012. היחלשות הייצוא תאט את הצמיחה, בעיקר בשל משבר החובות באירופה שיגביר את יכולתה של ישראל לפתח את הייצוא למדינות אירופה".

 

עוד בסוכנות הדירוג מאמינים שסיכוני האשראי במשק הישראלי יוותרו גבוהים, מאחר ולטענתם בבנקים חוששים מחשיפה לתאגידים מקומיים ממונפים. לטענת מודי'ס הירידה בעניין המשקיעים המקומיים בשוק איגרות החוב יביא לאתגר מימוני של תאגידים רבים שייאלצו לפנות אל המערכת הבנקאית.

 

הערכות חברת הדירוג כי עד אמצע שנת 2013, הלוואות בפיגור יעלו לרמה של 4.5%-5% מרמה של 3.8%. הערכת מודיס כי האשראי בבנקים יגדל ב-0% עד 3% לעומת גידול של 3% ב-2011 בעקבות העלאת דרישות הון הליבה של המפקח על הבנקים דודו זקן ל-9% עד תום 2014 ו-10% עד תום 2016 לבנקים לאומי ופועלים.

 

בין השורות שולחים במודי'ס רמז עבה לאופנת הסדרי החוב בבורסה המקומית שהפכה כבר לעניין שבשגרה. מעבר לכך, אין לפסול שבמודי'ס עקבו בדריכות אחרי העלייה החדה בתשואות האג"ח של קבוצת אי.די.בי שמהווה אחד מהלווים הגדולים של המערכת הבנקאית.

 

"פרופיל המימון של הבנקים נותר עדיין יציב, כאשר פיקדונות הציבור היוו 75% מנכסי המערכת הבנקאית נכון לסוף ספטמבר 2011 והיחס בין ההלוואות לפיקדונות בישראל עמד על 91%", הדגישו במודי'ס.

 

כלכלי חברת דירוג האשראי צופים כי רווחיות הבנקים תישאר דומה ל-2011. עוד הם צופים שיפור של 0.7% עד 1.3% ברמת היעילות של הבנקים שאינם יעילים כמו עמיתיהם בחו"ל בעיקר בשל הסכמי השכר והקביעות של עובדי הבנקים.

 

הדירוג של לאומי ופועלים עומד על 2A עם תחזית יציבה, הדירוג של מזרחי טפחות עמד על 2A עם תחזית שלילית, הדירוג של דיסקונט עמד על 2A עם תחזית דירוג שלילית והדירוג של הבנק הבינלאומי עומד על 3A עם תחזית דירוג יציבה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x