$
בורסת ת"א

אסתר לבנון: "צריך לפעול כדי להגדיל את המחזורים בבורסה"

מנכ"ל הבורסה בכנס של בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת בר אילן: "יכול להיות שאם לא אעשה דבר מחזורי המסחר יגדלו. כשהשוק לא נזיל מספיק זה משפיע גם על קרנות הפנסיה"

שהם לוי 18:4513.03.12

"איראן לא מבריחה את המשקיעים, אבל עושה את ההחלטה של המשקיעים הזרים להשקיע בישראל להחלטה הרבה יותר קשה", אמרה היום מנכ"ל הבורסה לניירות ערך בתל אביב, אסתר לבנון במהלך כנס שהתקיים הערב (ג') בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת בר אילן.

 

מנכ"ל הבורסה סיפקה הסברים לירידה

החדה במחזורי המסחר בבורסה: "המשקיעים הזרים התחילו להדיר את רגליהם מהשוק המקומי מתחילת השנה. השוק ירד והפך פחות אטרקטיבי. ישראל הפכה להיות מדינה מפותחת. מסתכלים כעת על החברות לפי קבוצות, ענפים. כל קבוצה כזאת מתמודדת עם תחרות (יש אלטנטיבות להשקעה גם במדינות מפותחות אחרות - ש"ל). אנחנו המדינה המפותחת היחידה בכל המזרח התיכון ואפריקה. אנחנו לא חלק מהמדדים האירופאים כי חברות המדדים חושבות שאנחנו שייכים לאסיה. עצם העובדה שאנחנו לא שם, אנחנו לא בפוקוס שלהם".

 

לבנון שמשמשת כמנכ"ל הבורסה משנת 2006 אמרה ש"ב-2008 הבנתי שאי אפשר להגיד: 'ראיתי הכל בבורסה'. החודשים הנוראיים בינואר-פברואר 2009 היו טובים מהחודשים הנוראיים השנה", אמרה לבנון.

 

מנכ"ל הבורסה הציעה שיש לעשות משהו כדי להגביר את המחזורים והנזילות בבורסה, למרות שלטענתה יש אפשרות שגם אם לא ייעשה דבר המצב ישתפר. "כשהשוק לא נזיל מספיק, יש פחות מסחר, ואז יש השפעה על קרנות פנסיה שמשערכות את הנכסים שלנו. הן מקבלות מחירים פחות טובים. זה קריטי לשוק ההון לפתור את בעיית הנזילות", הסבירה לבנון. "אני אופטימית חסרת תקנה, אך מאוד מאוד מוטרדת מהמצב", הסבירה עוד.

 

מאז תחילת השנה חלה ירידה דרמטית במחזורי המסחר בבורסה. אם ב-2010 נעו מחזורי המסחר היומיים בטווח של 1.8-1.5 מיליארד שקל ביום, במהלך 2012 ירד מחזור המסחר הממוצע לפחות ממיליארד שקל ביום.

 

לבנון נשאלה לגבי הפתרונות שמציעה הבורסה למצב וחשפה שדירקטוריון הבורסה כבר פועל בעניין. "שמענו הצעות על כמה מכשירים שייסחרו בבורסה, זה עדיין נדון בדירקטוריון. יצאנו בהודעה לפני שבוע לגבי שלושה מדדי תל בונד חדשים - זה צריך לשפר את הסחירות בשוק האג"ח. אבל מה שחשוב זה מנפיקי תעודות הסל שינפיקו תעודות סל חדשות", אמרה לבנון.

 

מנגד, הסבירה לבנון שהפתרון לא נמצא מעבר לפינה ושלא יהיה פתרון קסמים. "אין דבר אחד שאם נשנה אותו נפתור את הבעיה של הבורסה. לא בכדי אמר שר האוצר שהוא רוצה לכנס פורום חשיבה בנושא הרגולציה", הוסיף.

 

"מצב החברות הרבה פחות טוב ממצב הכלכלה"

 

"השוק הישראלי עובר תהפוכות בשנתיים האחרונות. הכלכלה מצוינת אבל החברות במצב הרבה פחות טוב. חלק זה בגלל המחאה וחלק נובע מאי יכולת לגלגל את החוב. חלק מהבעיות מיוחסות לרגולציה, אבל בזכות הרגולציה בשוק התקשורת אני יודעת כמה אני משלמת על הטלפון".

  

לבנון הסבירה שהירידה במחזורי המסחר נבעה גם מעודף רגולציה בשוק המקומי. "השאלה מה קרה כשביצעו את כל הרגולציה בשוק ההון בבת אחת. גם הרגולציה בתעודות הסל, גם ועדת חודק והעלאת מס רווח הון מתחילת השנה. כל השינויים הללו נעשו בפרק זמן קצר", אמרה לבנון.

  

עוד הסבירה: "כשהולכים לאפות עוגות מתחילים מקמח ומים. שמים את שני המרכיבים בקערה אחת ומתחילים לערבב. מי שמנסה לערבב את הקמח והמים יכול לעשות את זה גם ארבע שעות, אם הוא מוסיף את הכל ביחד. הדרך לעשות את זה היא בהדרגה. הנמשל פה הוא ברור. אי אפשר להתמודד עם כל השינויים בבת אחת. יש לנו את המצב באירופה, הנהירה לשווקים המתעוררים".

 

"אין ספר שצריך לעצור את כל הגופים המעורבים. להסתכל על החולה שנקרא השוק הישראלי ולחשוב האם לא יוצרים בעייה יותר גדולה. לא צריך לעשות הכל בבת אחת", ציינה לבנון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x