$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט": המוסדיים השתכנעו: ייענו להצעת הרכש לדלק אנרגיה

קבוצת דלק הצליחה לשכנע את המוסדיים הגדולים, ובראשם פסגות, למכור את אחזקותיהם תמורת פרמיה של כ־2% בלבד. במקביל מנסה הקבוצה למחוק מהמסחר גם את גדות ביוכימיה, במחיר הנמוך ב־75% מזה שהציעה ב־2009

לירוי פרי 07:0131.08.11

ניסיונותיו של יצחק תשובה למחוק את דלק אנרגיה מהמסחר זכו לביקורת רבה לאורך השבועות האחרונים, אך נראה כי הגופים המוסדיים הגדולים המחזיקים בנייר לא שותפים לה. ל"כלכליסט" נודע כי גורמים בקבוצת דלק ערכו לאחרונה סדרת פגישות עם המוסדיים הגדולים והצליחו לשכנע אותם לתת את הסכמתם למהלך. מועד הקיבול האחרון יחול מחר, כך שהדברים עדיין נתונים לשינוי, אך הסכמה עקרונית כבר ניתנה מטעם המוסדיים הגדולים.

 

קבוצת דלק של תשובה שיפרה לאחרונה את הצעתה, וכעת עומדת הצעת רכש החליפין על 472 יחידות השתתפות של אבנר ועוד 36 יחידות השתתפות דלק קידוחים - תמורת כל מניית דלק אנרגיה. על פי מחיר הסגירה האחרון אתמול, התמורה למחזיקי המניות בדלק אנרגיה משקפת פרמיה של כ־2% בלבד. זאת כאמור לאחר השיפור בהצעתו של תשובה, שבמספרים מסתכם כיום לכ־90 מיליון שקל.

 

ואולם, למרות השיפור בהצעה, עדיין נשמעות בשוק ביקורות קשות בנוגע לחוסר הוגנות שמקפח את המשקיעים. על פי הביקורת המרכזית, האפסייד הפוטנציאלי בדלק אנרגיה הוא עצום ועל כן הפרמיה שצריכה להינתן למשקיעים אמורה להיות גבוהה בהרבה. בנוסף, הצעת רכש החליפין תיצור אירוע מס עבור המשקיעים, שייאלצו לשלם למדינה כ־20% מס בגין רווחי הון על אחזקתם במניה מרגע הקנייה ועד למימושה (אישור הצעת הרכש נחשב למימוש מניות דלק אנרגיה מבחינת רשויות המס).

 

בקבוצת דלק דווקא סבורים אחרת, או לפחות כך עולה מעצם הטיעונים שהוצגו לגופים המוסדיים. בפגישות שערכו חברי הקבוצה נטען, בין היתר, כי הסחירות במניית דלק אנרגיה היא נמוכה יחסית ועוד תלך ותפחת עם הזמן. עוד נטען כי דלק אנרגיה, שמעולם לא חילקה דיבידנד, לא תעשה זאת גם במהלך השנים הקרובות.

 

קבוצת דלק מחזיקה כ־80% מדלק אנרגיה. על מנת להשלים את הצעת הרכש ולמחוק את דלק אנרגיה מהמסחר, עליה לקבל את הסכמתם של כ־15% לפחות מתוך כלל 20% בעלי המניות הנותרים. כך תוכל קבוצת דלק לכפות את הצעתה גם על 5% הנותרים שמתנגדים, אם וכאשר. סך אחזקות המוסדיים בדלק אנרגיה מסתכמות לכ־11.5%, כך שאם אלו יתנו את הסכמתם, הרי שתשובה יזדקק רק ל־3.5% נוספים מטעם המשקיעים הפרטיים.

 

בנוסף לפסגות, המחזיק בכ־2.5% מדלק אנרגיה, ניתן למנות גופים מוסדיים אחרים המחזיקים בנייר בהיקף גבוה יחסית, ובהם הראל (2%), כלל ביטוח (1.5%), מגדל ביטוח (1.3%), הפניקס ואקסלנס, הנמצאים בשליטתו של תשובה, המחזיקים יחד ב־1.5% וכן מוסדיים נוספים המחזיקים בכמויות קטנות יותר. התגובה הרשמית מפסגות, הגוף המוסדי המחזיק בהיקף הגדול ביותר של מניות דלק אנרגיה, היא כי "עדיין לא התקבלה החלטה בעניין".

 

בעוד הצעת רכש החליפין בדלק אנרגיה עדיין עומדת על כנה וממתינה לאישור סופי, ולאחר הצעת הרכש עבור דלק ישראל, שנענתה באופן חלקי, כעת מנסה תשובה למחוק גם את גדות ביוכימיה מהמסחר.

 

גדות, העוסקת בייצור חומרי גלם לתעשיות המזון והתרופות, נשלטת על ידי קבוצת דלק (65.8%), בזן (23.5%) ועוד כ־10.7% מצויים בידי הציבור. אתמול פרסמה קבוצת דלק הצעת רכש מותנית, לפיה היא מעוניינת לרכוש את כל אחזקות הציבור בתמורה ל־4 שקלים למניה או תמורת כ־8 מיליון שקל בסך הכל. מדובר בפרמיה של כ־130% על מחיר הפתיחה של המניה אתמול בבורסה - 1.75 שקלים. מניית גדות הגיבה לדיווח בזינוק של כ־127%.

 

הצעת הרכש לגדות מגיעה לאחר צניחה של כ־80% במניה מאז ינואר האחרון. זאת בעקבות נסיקת מחירי הסוכר בשוק העולמי, הקיפאון בביקושים לפרוקטוזה והקושי התפעולי של החברה להביא את המפעל החדש בסין לייצור בתפוקה מלאה.

רק לפני כשנתיים, ביוני 2009, התעקשו בעלי השליטה בגדות, קבוצת דלק ובזן, למחוק את החברה מהמסחר. בתחילה הם הציעו כ־13.2 שקל למניה ולאחר שנתקלו

 

בריקושטים שליליים מהשוק, הקפיצו את המחיר ל־15.1 שקל למניה, מחיר הגבוה כמעט פי ארבעה מהמחיר הנוכחי שמציע תשובה. גם אז הציבור דרש מחיר גבוה יותר ובסוף ההצעה לא נענתה.

 

בזן לא שותפה להצעת הרכש שהציגה קבוצת דלק, אך שמורה לה האופציה לרכוש כ־23% מכלל המניות שתרכוש קבוצת דלק, אם וכאשר הדבר ייצא לפועל. מועד הקיבול האחרון להצעת הרכש נקבע ל־14 בספטמבר.

 

לכתבה באנגלית לחץ כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x