$
בורסת ת"א

סיטי: "הסקרים מראים שהמצב הכלכלי של הישראלים טוב, המחאה נובעת מהמהומות במזרח התיכון"

דיוויד לובין, כלכלן בסיטי: "המחאה לא תוביל את הממשלה לאובדן משמעת פיסקאלית, אבל אם תהיה כזאת, משקיעים באג"ח של ישראל ידרשו בוודאי פיצוי בריבית"

שהם לוי 16:0509.08.11

גל המחאות ששוטף את ישראל והתחיל במחאה הגדולה עם מחירי הקוטג' מסרב לדעוך וכבר הביא את ממשלת ישראל להקמה של ועדת מומחים מיוחדת שתענה על הבעיות שדרשו המוחים. גם התגובה מבנקי ההשקעות הזרים הפועלים בישראל לא איחרה להגיע, אחרי UBS, גם בסיטי מגיבים היום לראשונה על המשמעותיות

הכלכליות שמביאה עימה המחאה החברתית לכלכלת ישראל. יחד עם זאת, נראה שהניתוח של סיטי לא מתייחס לגל הירידות החדות בבורסות העולם בשבוע האחרון וההשפעה שלו על תוצאות המחאות.

 

"הדמוקרטיה בישראל חזקה ונראה כי ישראל היא לא הכתובת למחאה שתוביל למהומות גדולות. כלכלת ישראל יצאה מהמיתון ב-2009 הודות לניהול מדינות כלכלית נכונה והיא המשיכה ליהנות מהתרחבות כלכלית כשהאבטלה כעת נמוכה מ-6%, רמה שהיא מוגדרת כתעסוקה מלאה", מזכיר לובין, כלכלן בסיטי בסקירה שפרסם היום.

 

"למרות שקצב האינפלציה במחצית הראשונה של 2011 גבוה ב-100 נקודות בסיס מגבול היעד העליון של בנק ישראל (3%), נראה כי לחצי המחירים הם לא כה חמורים כפי שמתארים אותם המפגינים, כמו למשל במחצית הראשונה של 2008", מזכירים בסיטי.

 

מעבר לכך בסיטי מעלים טענה שאולי תרגיז מעט את התומכים במחאה. על פי ה-PRC עולה כי 54% מהישראלים מגדירים את מצבם הכלכלי טוב. אחוז זה משקף בברזיל, גרמניה, הודו וסין את התושבים שהביעו שביעות רצון ממצבם הכלכלי, כלומר רמה נמוכה בהשוואה להגדרה של מצב כלכלי טוב.

 

לטענת סיטי מספר הישראלים שהביעו שביעות רצון ממצבם הכלכלי עלה מ-18% ב-2007 ל-39% ב-2011.

 

אחד מההסברים של סיטי למחאה הגדולה ששוטפת את ישראל היא לא יוקר המחיה, אלא עצם היותנו אח רחוק של שאר המדינות הערביות במזרח התיכון. "יש רשימה גדולה של הבדלים שמגבילים את ההשוואה בין ישראל והמדינות הערביות השכנות, שם המחאה נובעת מדרגה קיצונית של שחיטות שלטונית וכוח רב שמפנים כוחות הביטחון", עומדים בסיטי על ההבדלים.

 

בנוגע לפעולות הצפויות מצד הממשלה מציינים בסיטי כי סביר שהאוצר יישמע לבנק ישראל שאמר כי שבירה של מסגרת התקציב הקיימת תחייב את ישראל לשלם מחיר גבוה מאוד. יתרה מכך מזכירים בסיטי כי חרף העובדה שמדינת ישראל עברה לעודף תקציבי ברבעון הראשון של השנה, המצב הפיסקאלי הנוכחי לא מאפשר גידול ניכר של ההוצאה הציבורית בתגובה לדרישות המוחים.

 

בינתיים בימי המסחר האחרונים בבורסה המשקיעים דווקא מצאו את שוק האג"ח הממשלתי כחוף מבטחים לירידות החדות. העליות החדות היו עקביות עם הירידה בקצב האינפלציה השנתי ששוק האג"ח מגלם.

 

"זה נראה מבחינתנו לא הגיוני ששוק האג"ח לא מגלם כל העלאת ריבית ב-9 החודשים הקרובים. גם בהתחשב בעובדה שהדרישות התקציביות בעקבות גל המחאה לא יהיו גדולות, המצב הפיסקאלי של ישראל ייחלש - וזה יעלה את השאלה האם המדינות המוניטרית צריכה להיות מרסנת יותר", מסבירים בסיטי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x