$
בורסת ת"א

ליגה משלהם: הכירו את שיאני השכר של 2010 בבורסה בתל אביב

מי קיבלו הכי הרבה במזומן, מי נכנסו לתפקיד בול בזמן, ומיהן המנהלות היקרות במשק. אצל בכירי החברות הציבוריות כל אחד שיאן בדרכו, כולם על חשבון המשקיעים

יעל חלק ורועי ברגמן 07:3003.04.11

שיאני השכר של 2010: במקום הראשון - יו"ר סאמיט, זוהר לוי

עלות שכר של 38 מיליון שקל

 

ביום חמישי, 20 דקות לפני המועד האחרון למסירת דו"חות 2010, דיווחה חברת הנדל"ן סאמיט לבורסה כי שכרו השנתי של היו"ר שלה זוהר לוי הסתכם ב־2010 בעלות של 38 מיליון שקל, מתוכם 6 מיליון שקל במזומן והשאר באופציות. בזכות סכום אסטרונומי זה עקף זוהר את דוד עזריאלי והתמקם בראש טבלת שיאני השכר של החברות

הבורסאיות בישראל 2010, וזאת עוד אחרי שלוי ויתר על מחצית משכרו - 6 מיליון שקל. איזה צדיק. שאפו.

 

אותו לוי עלה לכותרות שנה קודם לכן, כשביקש לאשר את הסכם השכר השערורייתי שהיה אמור לזכות אותו בכ־200 מיליון שקל בעשור. אחרי מכבש לחצים הורדה עלות שכרו לכ־80 מיליון שקל "בלבד". את רכיב האופציות לעשור קדימה מפרישה החברה רק בשנתיים הראשונות, מה שמנפח את עלות השכר של לוי לסכומים כמו זה של השנה.

 

אלופי הברוטו

 

כדי לזכות בנקודות אצל בעלי המניות, לוי הציע לשתף אותם ב־6 מיליון השקלים שעליהם ויתר, והמליץ לחלק את הסכום כדיבידנד. אלא שהוא עצמו מחזיק ב־43% מהמניות. כך שכמחצית מהסכום שעליו ויתר תחזור לכיסו בדרך אחרת. "הוויתור על מחצית דמי הניהול שלי מצטרף להסדר להפחתתם", הסביר לוי. "הפחתה זו תגדיל את רווחי החברה ותאפשר חלוקת דיבידנד".

 

הרווח הנקי של סאמיט ב־2010 הסתכם ב־126 מיליון שקל, בעיקר הודות לעלייה בשווי הנדל"ן שברשותה במונחי מטבע מקומי. החברה בחרה לראות בשחיקת היורו מול השקל (המפחיתה את השווי השקלי של נכסים באירופה) מגמה זמנית, אך עקב כך הרווח הכולל שלה הסתכם ב־31 מיליון שקל, 7 מיליון שקל פחות מהשכר של לוי באותה שנה.

 

שיאני המזומן: במקום הראשון - דוד עזריאלי, יו"ר קבוצת עזריאלי

עלות שכר של 24.9 מיליון שקל

 

משפט ההצטדקות הנפוץ של מנהלים הנשאלים לגבי עלות שכרם הגבוהה הוא: "בכלל לא קיבלתי את הכסף, מדובר באופציות, זה תיאורטי לגמרי". זאת אף שניתן לתרגם את השווי הכלכלי של אופציות למזומן. לכבוד מי שמשתכנעים בטיעון זה, "כלכליסט" דירג את שיאני המזומן - אלה שלקחו הביתה כסף של ממש: בשכר החודשי, בבונוסים ובהטבות.

 

בראש טבלת שיאני המזומן נמצא דוד עזריאלי, שהנפיק את קבוצת הקניונים שלו לפי שווי של 9.5 מיליארד שקל. כיום טיפס שווי הקבוצה לכ־13 מיליארד שקל. סיבה טובה לחגיגת שכר.

 

שיאני התזמון: במקום הראשון - מנכ"ל אל על, אליעזר שקדי

עלות שכר של 16.8 מיליון שקל

 

בקטגוריה זו נמצאים בני המזל, או החכמים, שבין הבכירים. אלו שהיו במקום הנכון בזמן הנכון וזכו ליהנות מהזינוק הכללי במחירי המניות.

 

אלו המנהלים שנכנסו לתפקידם בשנים של המשבר הכלכלי העולמי, ותוגמלו באופציות. מאז השוק המקומי התאושש ושבר שיאים חדשים, מחירי המניות עלו ומי שנהנו מכך הם אלו שקיבלו אופציות על פי מחירי המניות בשפל. בראש המנהלים המתוזמנים עומד אליעזר שקדי, שנכנס לאל על בינואר 2010 לאחר שנים של הפסדים ונהנה מהתנופה בענף עם בונוס ואופציות שהזניקו את שכרו ל־16.8 מיליון שקל.

 

השיאניות: במקום הראשון - יו"ר שיכון ובינוי, רווית ברניב

 עלות שכר של 8.9 מיליון שקל

 

גם השנה נפקד מקומן של הנשים מטבלת שיאני השכר. האשה הראשונה בטבלה - יו"ר שיכון ובינוי רווית ברניב - הגיעה למקום ה־35 בלבד. עלות העסקתה של ברניב ב־2010 הסתכמה ב־8.9 מיליון שקל. שכרו של שיאן השכר הכללי, זוהר לוי מסאמיט, הסתכם בפי ארבעה יותר מעלות העסקתה.

 

בקרב 100 שיאני השכר של 2010 נמצאות ארבע נשים בלבד. מנכ"לית הלאומי גליה מאור במקום ה־43, סמדר ברבר־צדיק מהבינלאומי במקום ה־67 וגבי רביד מדש איפקס במקום ה־89. האשה הבאה ברשימה היא אירית איזקסון מישראכרט, שנמצאת במקום ה־124.

 

שיאנים חלקיים: במקום הראשון - שלום פישר, יו"ר משותף בשופרסל

עלות שכר של 3.8 מיליון שקל

 

כשמביטים במיליונים שמרוויחים שיאני השכר ורוצים להתנחם עולה בדמיון תמונה של מנכ"ל סחוט שיושב במשרדו לילות כימים. היינו רוצים לחשוב שאם בכירי החברות הציבוריות מרוויחים פי עשרה או פי מאה משכיר ממוצע, הם יעבדו כפול ממנו.

 

לעתים זה כך, אבל יש גם מיליונרים במשרה חלקית. נראה שהתפקיד

המבטיח ביותר המאפשר שכר גבוה תמורת אחוזי משרה נמוכים הוא יו"ר דירקטוריון החברה, וארבעה כאלה מצאו את מקומם בטבלה. בראשם שלום פישר, יו"ר משותף בשופרסל עם רבע משרה ושכר בעלות של 3.8 מיליון שקל בשנה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x