$
המלצות ואזהרות

בדיקת "כלכליסט": אילו קרנות נאמנות משקיעות באג"ח יווניות ופורטוגליות?

שישים קרנות ישראליות חשופות לשוק האג"ח באירופה. מי משקיע, איפה וכמה? תמונת מצב החשיפה ליבשת

טלי אילון־מצר 11:5723.05.10

אירופה רועדת ובעקבותיה העולם כולו. סוגיית החובות הממשלתיים של כמה ממדינות אירופה - ובראשן יוון, פורטוגל, אירלנד וספרד - נהפכה לנושא הכלכלי הבוער ביותר, כאשר נבואות אפוקליפטיות נשמעות מכל עבר.

 

נשאלת השאלה, אם אכן יפרוץ משבר חוב באירופה, מה תהיה השפעתו על ענף קרנות הנאמנות הישראלי? לצורך התשובה ננתח את מצבן של הקרנות הישראליות המושקעות בשוק האג"ח האירופי, תוך התבססות על נתוני מאגר המידע של Morningstar. שישים קרנות ישראליות מחזיקות בתיקיהן אג"ח אירופיות, ולכן נצמצם את הבדיקה כאן לקרנות בעלות המשקל הגדול, כלומר כאלה שמנהלות נכסים בהיקף של יותר מ־100 מיליון שקל.

 

ישנם שלושה סיווגי משנה תחת המסגרת של קרנות אג"ח בחו"ל: קרנות אג"ח יורו (סיווג שתחתיו פועלות שבע קרנות עם נכסים בהיקף של 290 מיליון שקל), קרנות אג"ח דולר (21 קרנות עם נכסים בהיקף של 728 מיליון שקל) וקרנות אג"ח כללי בחו"ל (31 קרנות המנהלות את רוב הכסף - 2 מיליארד שקל).

 

מבין כלל הישראליות נתמקד, כאמור, בקרנות הגדולות: פסגות אג"ח בינלאומי, המנהלת, נכון לסוף אפריל 2010 (כמו כל הקרנות שינותחו בהמשך), נכסים בהיקף של 269 מיליון שקל; פסגות אג"ח גלובלי המנהלת נכסים של 267 מיליון שקל; פסגות אג"ח - נכסים של 262 מיליון שקל; אקסלנס ענבל דולר - נכסים בהיקף של 237 מיליון שקל; אלטשולר שחם אג"ח גלובלי ללא מניות - נכסים של 229 מיליון שקל; אלטשולר שחם אג"ח חו"ל מוגנת - נכסים של 224 מיליון שקל; והראל פיא אג"ח יורו - 143 מיליון שקל.

 

חשיפה יוונית

 

נתחיל בבחינת אחזקות הקרנות הללו באג"ח המדינות "המסוכנות" באירופה.

 

* יוון - מבין הקרנות הגדולות, פסגות אג"ח גלובלי מחזיקה באג"ח של ממשלת יוון בשיעור של 0.9%, נכון לסוף פברואר 2010. קרן זו, כך נראה, רכשה את אחזקות הללו במהלך פברואר האחרון. 

 

* אירלנד - אקסלנס ענבל דולר מחזיקה 1.3% מנכסיה באג"ח ממשלת אירלנד. קרן זו מחזיקה גם 2.5% באנגלו־אייריש בנק (מוסד שהגיע לפשיטת רגל וקיבל את תמיכת הממשל) ו־1.59% נוספים בחברת ביטוח אירית. כל שאר הקרנות מחזיקות באג"ח קונצרניות של המדינה: שתי הקרנות מבית אלטשולר החזיקו נכון לסוף פברואר שיעור מזערי מנכסיהן באג"ח קונצרניות איריות (0.02%) לעומת הראל פיא אג"ח יורו שהחזיקה שיעור גדול יותר - 3.7%.

 

* פורטוגל - אף אחת מבין שש הקרנות הגדולות שבהן אנו מתמקדים כאן לא החזיקה, לפחות נכון לסוף פברואר, אג"ח פורטוגליות. למעשה, רק קרן ישראלית אחת מחזיקה באג"ח ממדינה זו - ובשיעור משמעותי של 7.1% - וזוהי קרן אקסלנס יורו מנוהלת, המחזיקה נכסים בהיקף של 77 מיליון שקל.

 

* ספרד - שתיים מבין שש הקרנות החזיקו באג"ח ספרדיות: 3.2% מנכסי קרן אקסלנס ענבל דולר מושקעים בניירות ערך של ממשלת ספרד.

 

אמנם שמה של איטליה טרם השתרבב לרשימת המדינות ה"מסוכנות" של אירופה, אולם מצבה אינו טוב בהרבה מהמדינות שהתייחסנו אליהן כאן. החשיפה הישראלית לאיטליה מתרכזת בקרן אקסלנס ענבל דולר, ש־12% מנכסיה מושקעים באיטליה, רובם הגדול מושקע באג"ח ממשלתיות מקומיות.

 

ומה בנוגע לתשואות?

  

 

בסיכום שלושת החודשים האחרונים, שלוש משש הקרנות הגדולות הציגו תשואה שלילית שנעה בין 0.7% (פסגות אג"ח), לבין הפסד של 4.6% (הראל פיא). שלוש קרנות רשמו בתקופה זו תשואה חיובית, כאשר שתי הקרנות של אלטשולר שחם מובילות את הרשימה, עם תשואה של כ־3% כל אחת (ראו טבלה, יש לשים לב כי בבדיקת תשואות הקרנות בוצעה המרה לשקלים).

 

בסיכום הטווח של השנתיים האחרונות, הנתונים שונים: ארבע משש הקרנות הגדולות רושמות תשואה מצטברת חיובית, כאשר בראשן קרן אלטשולר שחם אג"ח גלובלי ללא מניות עם תשואה חיובית של 31.2%. ואולם, אלטשולר שחם אג"ח חו"ל מוגנת השיגה באותה תקופה בדיוק תשואה שלילית של 5.1%. לצד, גם הראל פיא השיגה תשואה מצטברת שלילית, אך בשיעור הרבה יותר צנוע של 0.4%.

 

IFO משווקת מוצרי MorningStar בישראל www.ifo.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x