$
המלצות ואזהרות

"יש היום הרבה מציאות בבנקאות האמריקאית"

לדברי מיכאל קון, אנליסט בכיר בחברת מורנינגסטאר, יש בארה"ב בנקים שלא השתתפו בחגיגת הנדל"ן, ולכן מצבם היום מצוין בניגוד למערכת הבנקאית הקורסת. המשבר הבא, הוא מעריך, יגיע מכיוון חברות כרטיסי האשראי, אך בהיקף קטן יותר

ענת ציפקין 14:4124.03.09

וורן באפט אמר פעם שכאשר הים בשפל, אפשר לראות מי שוחה ערום. "במבט ראשון, סקטור הבנקאות האמריקאי אכן נראה כמו חוף נודיסטים", אומר מיכאל קון, אנליסט בכיר לבנקאות ופיננסים בחברת המחקר העצמאית מורנינגסטאר. "אך אם מסתכלים מקרוב רואים, למרבה הפלא, כי יש כמה בנקים שזכרו ללבוש

בגד ים".

 

לדברי קון, יש כיום הרבה מאוד מציאות בסקטור הבנקאות האמריקאי. "הרבה בנקים נסחרים במחיר מגוחך, ובהם יש כאלו שלא ישרדו את המשבר הנוכחי, כי יש להם הרבה הלוואות בעייתיות שיקשו עליהם לצאת ממנו. אנחנו מאתרים מניות של בנקים שבהם העסקים צפויים להיות טובים".

 

לא השתתפו בחגיגה

 

מערכת הבנקאות האמריקאית, הכוללת כ־7,000 בנקים, בנויה כפירמידה - בשכבה העליונה הצרה נמצאים הבנקים הגדולים, המכונים money centers, עמם נמנים בין היתר ג'יי.פי מורגן, וולס פארגו, סיטיגרופ ובנק אוף אמריקה. בנקים אלו מרכיבים אחוז גדול מאוד מסך כל נכסי הבנקאות בארצות הברית.

 

מתחת להם נמצאים הבנקים האזוריים (regional banks). בנקים אלו מתמקדים במתן שירותים באזור גיאוגרפי מסוים, ואין להם פעילות בינלאומית. "אנחנו מכסים 51 בנקים אזוריים, ורק שבעה מתוכם צפויים להיהפך למנצחים הגדולים של המשבר הנוכחי", אומר קון. מדובר בבנקים שנצמדו באדיקות לבנקאות השמרנית. "הם כמעט ולא צמחו, הרוויחו בצניעות מפיקדונות של הלקוחות, וסיפקו שירות טוב בעלות זולה מאוד.

 

מתחת לבנקים האזוריים נמצאים אלפי בנקים קהילתיים (community banks), המתמחים בנישה מסוימת או בעיר מסוימת.

 

עם השנים התפתח בארה"ב שוק איגוח המוצרים הפיננסיים - securitization, שאפשר לאגח כמעט כל דבר, החל בהלוואות רכב וכלה במשכנתאות. הבנקים הגדולים בוול סטריט החלו לקחת נתחי שוק מהבנקים הקטנים, "שלא היה להם שום סיכוי מול הכרישים תאבי הבצע ועתירי המזומן". עם הזמן הגמישה וול סטריט את הקריטריונים ללקיחת משכנתאות, והבנקים האזוריים נדחו משוק המשכנתאות. "הבנקים האזוריים נאלצו למצוא נישות פעילות אחרות. רובם החלו להתמקד בהלוואות לעסקים קטנים ובהלואות לנדל"ן מסחרי ולבנייה". כתוצאה מכך במשבר הנדל"ן נתקעו הבנקים האזוריים עם הלוואות מסוכנות בשוק שמחירי הנכסים בו התרסקו.

 

"אבל יש כמה בנקים שלא השתתפו בחגיגת הנדל"ן", אומר קון. "הם צפו מראש את הסיכונים, והיום הם במצב פנטסטי. הם יכולים לגנוב לקוחות מבנקים אחרים, או אפילו לרכוש בנקים אחרים שפשטו את הרגל. בנק West America, למשל, הוא היום בעל מאזן נקי מאוד, עם מעט הלוואות בעייתיות, ואפילו רכש בנק אחר".

 

"הפעילות רווחית"

 

מדוע רק בימי שישי בלילה קוראים על בנקים שנסגרים בארה"ב?

"בארה"ב יש הליך מסודר של סגירת בנק על ידי ה־FDIC, הרשות הפדרלית לביטוח פיקדונות שמבצעת את הליך הסגירה. סוגרים את הבנק ביום שישי בערב, כדי שהלקוחות יוכלו לקבל את כספם בשבוע שלפני כן. במהלך סוף השבוע מעדכנים את מערכות המחשב, וביום שני הבנק נפתח כאילו לא קרה שום דבר, רק "בעל הבית" השתנה. במהלך אותו סוף שבוע ה־FDIC מפסיקה תשלום לנושים אחרים ומסלקת את ההנהלה הנוכחית. מתחילת השנה נסגרו 39 בנקים בארה"ב, וצפויים להיסגר עוד בנקים, אך יש לזכור שמדובר בעשרות מתוך כמה אלפים".

 

בשבועות האחרונים מודיעים לא מעט בנקים שהם "סיכמו את החודשיים האחרונים ברווח". מה זה אומר?

"רוב ההודעות מגיעות מטעם הבנקים הגדולים. לבנקים אלו יש אחוז גדול של נכסים שמושקע במניות ומגובה בנכסים - אותם נכסים שיצאו משוק האיגוח, כמו ניירות ערך מגובים במשכנתאות, או ניירות ערך שמגובים בהלוואות בכרטיסי אשראי. בשנה שעברה ניירות ערך אלו גרמו לבנקים למחיקות בהיקף אדיר כתוצאה מנפילה דרמטית של מחירי ניירות הערך בשוק ובעקבות יישום התקינה החשבונאית Mark to market, הקוראת לשערך נכס לפי מחירו בשוק. דיווחים אלו של הבנקים מאותתים מבחינתם כי 'מחקנו הרבה כסף, אבל במקביל הפעילות הבסיסית שלנו היא רווחית'".

 

על מה נסב הדיון הציבורי כעת?

"הבנקים מנסים להסיט את הדיון מנושא מחיקות הענק לנושא הרווחיות של פעילות הליבה שלהם. ההכרזות נועדו להשקיט את הדיון על ההלאמה ולנסות לשקם את האמון האבוד במערכת הבנקאות. הבנקאים יודעים היטב שבנק שירוויח כסף לא יועמד להלאמה, וזה הנושא החם היום".

 

קון מציין שלושה בנקים שלהם הוא מעניק המלצת קנייה למניה: City national, שמנייתו נסחרת ב־33 דולר עם מחיר שווי הוגן של 64 דולר; בנק United Bancshares, שמנייתו נסחרת סביב השווי ההוגן שלה (28 דולר); ובנק Valley National, שמנייתו נסחרת סביב 12 דולר עם שווי הוגן של 29 דולר.

 

בועת האשראי הבאה

 

קון מתייחס לנושא שלא קיבל תשומת הלב רבה בישראל - חברות כרטיסי האשראי. להערכתו, חברות אלו קיבלו תנופת מימון אדירה עם התפתחות שוק האיגוח. "בארה"ב השיטה עובדת שונה מאשר בישראל", אומר קון. "בישראל הכרטיס משמש כאמצעי תשלום בלבד, והלקוח לא לווה מחברת כרטיסי האשראי. בארה"ב ניתן לקבל כרטיסי אשראי מחנויות, בתי עסק, בנקים וכו', והלקוח משתמש בכרטיס בין היתר לשם קבלת הלוואה. יש חברות שמאפשרות ללקוחות לגרור את התשלומים חודש אחרי חודש, וכאן עולה הנושא לכותרות".

 

כרטיסי האשראי זו הבועה הבאה?

"מדובר בהיקפים גדולים מאוד. יש חשש שמה שראינו בתחום המשכנתאות יחזור על עצמו בשוק כרטיסי האשראי, בהיקפים קטנים יותר. היקף שוק כרטיסי האשראי בארה"ב הוא כטריליון דולר לעומת היקף של 10 טריליון דולר בשוק המשכנתאות. כשמדברים על בועה, הכוונה היא לשוק שצמח מעל הפרופורציה שלו, וכאן זה לא המצב. היקף ההלוואות בכרטיסי האשראי לא צמח בשיעור גבוה כמו בשוק המשכנתאות. זה נכון שהמצב הכלכלי הטוב אפשר לרבים לקחת הלוואות בכרטיסי אשראי, ושהמשבר הכלכלי מקשה על המשפחות להחזיר את ההלוואות. כנראה נראה גידול בהלוואות הבעייתיות, אך לא מדובר בבועה".

 

אמריקן אקספרס נתנה השבוע תחזיות שליליות באשר להיקף ההלוואות הבעייתיות שלה.

"אמריקן אקספרס עשתה טעויות בשנים האחרונות. היא התרכזה בשווקים כמו קליפורניה ופלורידה, שנהנו מגאות וגידול בשימוש בכרטיסי אשראי, במקביל לפריחת שוק הנדל"ן. אנשים הרגישו עשירים ובזבזו הרבה. היא עודדה את ההתנהלות הזו כי היא חייבה את בתי העסק בעמלות מאוד גבוהות, אך התעלמה מהסיכונים שכרוכים בשוק הנדל"ן. התחזיות של אמריקן אקספרס משקפות את העובדה שיש לה לקוחות רבים שפעם חיו במצב כלכלי מצוין והיום הם קרובים לפשיטת רגל. זו מניה עם המלצת קנייה, כי היא תתגבר על הקשיים שמהם היא סובלת. השווי האמיתי שלה גבוה מהערך שבו היא נסחרת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x