טסים למזומן: הזינוק בשווי של הנוסע המתמיד שווה לבכירי הפניקס הרבה כסף
הערכת שווי שהקפיצה את שווי מועדון הלקוחות של אל על ביותר מפי 2 עשויה להיטיב עם האופציות של בכירי הפניקס בגמא, החברה־הבת שמחזיקה בנוסע המתמיד. גמא קיבלה המניות מהפניקס ביטוח, והרגולטור בודק חשש לניגוד עניינים
הזינוק בשווי מועדון הנוסע המתמיד עשוי להיות שווה לבכירי הפניקס עשרות מיליוני שקלים. בשבוע שעבר דיווחה הפניקס על הערכת שווי מעודכנת שערכה להחזקותיה במועדון במסגרת מימוש אופציה לרכישת 5.1% נוספים מהמניות של המועדון, מה שיביא אותה להחזקה של 25% ממנו, כאשר היתרה (75%) תיוותר בידי חברת התעופה אל על. לפי הערכת השווי, שווי המועדון עומד על 2.74 מיליארד שקל — יותר מפי 2 בהשוואה לשווי של 1.3 מיליארד שקל שלפיו הפניקס רכשה את הנתח הראשון ב־2022. השווי של המניות שהפניקס כבר מחזיקה במועדון רשום בספרים ב־180 מיליון שקל, כך שהערכת השווי עשויה להוביל להצפת ערך שעשויה להגיע עד ל־370 מיליון שקל.
מי שתיהנה מהצפת הערך הזו, ככל שתתרחש, היא החברה־הבת גמא, שפועלת בתחום האשראי. בסוף 2024 החליטה הנהלת הפניקס פיננסים, בראשות המנכ"ל אייל בן סימון, להעביר את המניות מהחברה־הבת הפניקס ביטוח לחברה־הבת גמא. העברת המניות הושלמה בסוף מרץ האחרון, וכתוצאה מכך ההון העצמי של גמא צמח ב־180 מיליון שקל. הפניקס החליטה על העברת המניות כחלק משינוי ארגוני במסגרת האסטרטגיה שלה, ובמסגרת החלטתה למקד את כל פעילות האשראי והתחומים המשיקים לו בגמא, שעשויה לחזור בשנים הקרובות לשוק ההון כחברה נסחרת, זאת לאחר שבאוגוסט 2023 מחקה הפניקס את גמא מהמסחר בבורסה לפי שווי של 950 מיליון שקל.
הזינוק בשווי של מועדון הנוסע המתמיד עשוי להשתלם במיוחד גם לבכירי גמא והפניקס באופן אישי. באפריל 2023 דיווחה גמא כי היא חילקה 4.6 מיליון אופציות ל־14 נושאי משרה בכירים בשווי כלכלי של 18.9 מיליון שקל. ארז יוסף, יו"ר גמא מאז פברואר 2022 ולשעבר בכיר בבנק הפועלים, קיבל אופציות בשווי כלכלי של 11.6 מיליון שקל; בן סימון, שמכהן גם כדירקטור בגמא, קיבל אופציות בשווי של 925 אלף שקל; בני גבאי, יו"ר הפניקס פיננסים, שמכהן גם הוא כדירקטור בגמא, קיבל אופציות בשווי כלכלי של 647 אלף שקל; מני נאמן, יועמ"ש הפניקס, ואלי שוורץ, סמנכ"ל הכספים של הקבוצה, שמכהנים שניהם כדירקטורים בגמא גם כן, קיבלו אופציות בשווי כלכלי של 400 אלף שקל כל אחד. האופציות עתידות להבשיל על פני תקופה של שנתיים, החל מהשנה. תוכנית האופציות נקבעה על בסיס מחיר מניה של 13 שקל, המשקף לגמא שווי של כ־900 מיליון שקל. זאת בעוד הפניקס מחקה את גמא מהמסחר לפי מחיר של 14.1 שקל למניה, המגלם שווי של 950 מיליון שקל. אם גמא תכיר בעליית ערך של החזקותיה בנוסע המתמיד לפי הערכת השווי העדכנית, שווי חברת האשראי יעלה ביותר מ־30% והאופציות ייכנסו לכסף.
המניות במועדון הנוסע המתמיד אינן הנכס היחיד שהפניקס העבירה לידי גמא. בתחילת 2024 הועברה גם פעילות ליווי הבנייה מחברת הביטוח לגמא, תוך הזרמת הון של 320 מיליון שקל. פעילות זו עוסקת במימון פרויקטים נדל"ניים, רכישת קרקעות, בעיקר למגורים, וכן עסקאות קומבינציה והתחדשות עירונית. שילוב תחום ליווי הבנייה הזניק את תיק האשראי של גמא ל־3.5 מיליארד שקל נכון לרבעון השלישי של השנה, לעומת 3.1 מיליארד שקל בסוף 2024 ו־1.7 מיליארד שקל בסוף 2023. ההערכות בשוק הן כי הזרמת ההון והרחבת פעילות הנדל"ן מציבות את גמא כיום בשווי שמתקרב ל־2 מיליארד שקל. בהתאם לכך, האופציות שחולקו לבכירי הפניקס כבר מוערכות כשוות פי שלושה מערכן המקורי — כלומר, שווי מצרפי של כ־60 מיליון שקל.
בשבוע שעבר נחשף בכלכליסט כי הפניקס פיננסים מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת השליטה (כ־67%) ב־BUYME, חברת השוברים הדיגיטליים, לפי שווי של כמיליארד שקל. לדברי גורמים בענף, הפניקס רואה בעסקה פוטנציאל רב־ממדי שישפר את השירות ויחולל תחרות עבור לקוחות הקבוצה בתחומי האשראי העסקי והצרכני, בפעילות הטרייד וגם בפעילות הביטוח, החיסכון וההפצה. בין היתר, מדובר בסינרגיה אפשרית עם גמא, ויכולת לבצע עסקאות מול בתי העסק שעובדים עם BUYME; שילוב פעילות המסחר העצמאי של כ־87 אלף אקסלנס טרייד, שיוכלו לקבל מתנות בדמות שוברים לרכישת ני"ע; וכן חיבור לפעילות הביטוח, באמצעות הצעת פתרונות ביטוח לבתי העסק ולעובדיהם. בנוסף, הפניקס תוכל להעניק הטבות למבוטחיה ברכישת כרטיסי BUYME. ככל שהעסקה תושלם, היא תיעשה באמצעות כספי הנוסטרו של החברה־האם הציבורית, אך בשוק יש מי שמעריכים שגם הנכס הזה עשוי להגיע בעתיד לידי גמא, בין היתר בשל פעילות הסליקה של גמא. מהלך כזה, אם יתרחש, ייטיב עם האופציות של הבכירים. לחילופין, גמא עשויה להעניק שירותים ל־BUYME, מה שיתרום להכנסותיה.
גמא אינה החברה־הבת היחידה שבה מחזיקים בכירי הפניקס אופציות. בקבוצה פועלת גם קפיטל פרטנרס, שהוקמה בסוף 2024 ואחראית על ניהול ההשקעות של הקבוצה. גם בה קיבלו בן סימון וגבאי אופציות למניות, בשווי של כחצי מיליון שקל כל אחד.
בשוק ההון רווחת ביקורת על שיטת הענקת אופציות לבכירים בתאגידים פיננסיים בחברות־בנות. שיטה זו נתפסת בעיני חלק מהשוק כמעין מסלול עוקף לחוק להגבלת שכר הבכירים במערכת הפיננסית, שכן הנפקה מחודשת של גמא עשויה להעניק למחזיקי האופציות אפסייד משמעותי. גם ברשות שוק ההון, הרגולטור של עולם הביטוח, מסתכלים על הדברים בעין ביקורתית. כפי שנחשף בנובמבר 2025 בכלכליסט, רשות שוק ההון בוחנת העברת נכסים בתוך קבוצת הפניקס בהיקף של 1.4 מיליארד שקל במתכונת של דיבידנד בעין, כולל העברת מניות הנוסע המתמיד לגמא. בטיוטת הדו"ח של הרשות צוין כי הדבר נעשה תוך חשש לניגוד עניינים לנוכח העובדה שמנהלי הפניקס מחזיקים אופציות בחברות שקיבלו את הנכסים מידי חברת הביטוח ועשויים ליהנות ישירות מעלייה עתידית בשווי הנכסים.






























