סגור
העיתון הדיגיטלי
20.04.25
השורה התחתונה שקד דסקטופ

הבורסה הגרמנית השאירה מאחור את וול סטריט: איך לרכוב על מדד דאקס בלי שיעשקו אתכם?

גרמניה שינתה כיוון, שיחררה את הכללים הנוקשים שמנעו ממנה לבצע השקעות במשק והאופטימיות בקרב המשקיעים עולה. אילו קרנות סל עוקבות אחרי מדד הדאקס הגרמני ומי מהן הזולה ביותר?  

מאז תחילת השנה זינק מדד -DAX ב-15.5% לשיא חדש (נכון לאמצע מרץ) – פי 1.5 מהמדד הצרפתי CAC-40, פי שלושה מת"א 35, ובזמן שה-S&P 500 נותר בטריטוריה שלילית.
חשוב לזכור שהזינוק האחרון ב-DAX מגיע לאחר שנים של ביצועי חסר ביחס למדדים גלובליים אחרים, ולכן הוא עשוי לשקף תיקון נקודתי ולא שינוי מהותי בתמונה הכלכלית. בסך הכול, בעשור האחרון המדד צמח בכ-93%, לעומת צמיחה של 174% ב-S&P 500.
ה-DAX כולל את 40 החברות הגדולות ביותר שנסחרות בבורסת פרנקפורט - מהבורסות הגדולות בעולם, וכך מאפשר למשקיע להיחשף לביצועי הכלכלה הגרמנית. בין החברות הבולטות במדד ניתן למצוא את חברת התוכנה SAP, תאגיד הענק סימנס, פולקסווגן, דויטשה בנק ואדידס.
המנוע מאחורי הראלי המרשים של המדד הגרמני הוא שינוי תקדימי במדיניות הפיסקלית של גרמניה, שהצריך אפילו תיקון חוקתי. הממשלה עקפה את 'בלם החוב' – חוק שהונהג ב-2009 ואסר על גרמניה לחרוג מגרעון של 0.35% מתפוקת המדינה.
הממשלה החדשה של פרידריך מרץ מתכננת להשקיע 500 מיליארד יורו בתשתיות, ובמקביל תקציב הביטחון יוחרג מבלם החוב. חלק מהאופטימיות בשווקים בגרמניה נובע מהציפייה ששינוי המדיניות יסייע להוציא את גרמניה ממיתון שנמשך למעלה משנתיים.
בה בעת, על אף האופטימיות סביב ההשקעות הצפויות, אי אפשר להתעלם מכך שכלכלת גרמניה עדיין מתמודדת עם בעיות עומק משמעותיות: מהזדקנות אוכלוסייה וקיטוב חברתי סביב הגירה, רגולציה כבדה, היחלשות התחרותיות הגלובלית מול סין וארה"ב ועוד. כל אלו עלולים להגביל משמעותית לאורך זמן את פוטנציאל הצמיחה.
הקיפאון שבו נמצאת כלכלה גרמניה מאז פרוץ מגפת הקורונה, שהושפע גם מזינוק במחירי האנרגיה בעקבות ניתוק הקשרים עם רוסיה, וכן תחרות גוברת מצד סין בתעשיית הרכב והפלדה, הביא בדצמבר האחרון להפלת הממשלה ולקמפיין בחירות שעסק בראש ובראשונה בשאלה כיצד משקמים את הכלכלה הגדולה באירופה - היחידה מבין מדינות ה-G7 שהתכווצה ב-2024.
לכן, הזינוק במדד DAX לא מבוסס על תוצאות בשטח, אלא על התקווה לשינוי. שיעור ענף התעשיות ממדד ה-DAX עומד על כ-26%, כך שהמדיניות התקציבית החדשה צפויה להיטיב עם חלק לא מבוטל מהחברות שלו, במיוחד עם הענקיות בתחום האנרגיה, ההנדסה והתחבורה.
לצד זאת, חלק גדול מההכנסות של החברות במדד מגיע מהשווקים הזרים, ולכן הן לא יהיו חסינות מהאטה עולמית או ממלחמת סחר, ובהתאם אין כל וודאות שהמגמה מתחילת השנה תימשך לאורך זמן. בהקשר זה, כדאי לזכור שלעתים העלייה במחיר היא זו שמייצרת נרטיב חיובי, ולא בהכרח להפך. השוק נוטה לייחס חשיבות מוגזמת לתוצאות חיוביות קצרות-טווח, ולפעמים מתעלם מחולשות מבניות ארוכות-טווח.
למי שבכל זאת מעוניין או מעוניינת לגוון את תיק ההשקעות דרך חשיפה לכלכלה הגרמנית, ישנן מספר קרנות סל ישראליות דרכן ניתן לעשות זאת. קרן הסל הזולה ביותר כיום היא זו של מגדל, שגובה דמי ניהול קבועים של 0.48% על קרן הסל חשופת המט"ח, וגם על זו שמנוטרלת מט"ח. כל הקרנות הישראליות גובות גם דמי ניהול משתנים של כ-0.3% על תשואת יתר.
עם זאת, ישנן קרנות סל שאינן ישראליות, שגובות דמי ניהול נמוכים בהרבה. כך לדוגמה, קרן ISHARES CORE של בלאקרוק שגובה דמי ניהול של 0.16% בלבד; ישנן גם קרנות זרות יקרות יותר, שגובות דמי ניהול של 0.9% כמו Xtrackers DAX.
כמו כן, לצד קרנות הסל יש גם קרנות מחקות שעוקבות אחר המדד. קרנות מחקות, בניגוד לקרנות סל, מתעדכנות פעם ביום – בסוף יום המסחר - בהתאם לשינויים במדד אחריו הן עוקבות, אך לרוב דמי הניהול בין זולים יותר ונעים בין 0.02% ל-0.03% בקרנות חשופות מט"ח.