סגור
מכוניות סיניות סין ממתינות להעמסה על ספינה ב נמל יאנאטי בסין
מכונית סינית ממתינות להעמסה על ספינה בנמל יאנאטי בסין (צילום: AFP)

יבוא רכב בסדרות קטנות: משרד התחבורה בוחן צמצום דרמטי

במשרד התחבורה מבקשים להקטין את היקף יבוא המכוניות שאינן עומדות בתקינה אירופית מלאה, מ-400 ל-10 בלבד בשנה; חלק מיבואני מכוניות בסדרות קטנות פנו למשרד כדי להאריך את הזיכיון הקיים, שם אומרים כי הדבר נבחן אצל הייעוץ המשפטי

האם גם ב-2027 יבואני הרכב יוכלו לייבא מכוניות שאינן עומדות בתקינה אירופית מלאה? במשרד התחבורה עדיין בודקים את הנושא – ויתכן שהמשמעות היא גריעה של כמה דגמים.
כיום, ניתן לייבא לישראל מכוניות שעומדות בשלוש "תקינות" - האירופית, הקנדית והאמריקאית. בתקינה האירופית יש החרגה שמיועדת למה שמכונה "מכוניות בסדרות קטנות". מדובר במכוניות שאינן עומדות במלוא התקינה, ולכן לפי חוק מותר לייבא אותן לאירופה במספרים מצומצמים. הרגולציה האירופית הנוגעת לסדרות הקטנות נועדה במקור לאפשר יבוא של מכוניות-על אקזוטיות וכדומה. בישראל, השימוש שונה: בעבר משרד התחבורה איפשר יבוא מכוניות בסדרות קטנות במספרים מצומצמים - 400 בשנה - כדי לעודד כניסה של רכב חשמלי.
במקרה של יצרני הרכב הסיניים שניסו בזמנו להיכנס לשוק הרכב האירופי, מדובר היה בהזדמנות שאפשרה להם "לחוש את הקרקע". כיום המצב בשוק הרכב האירופי שונה: יצרני הרכב הסיניים שוטפים את היבשת, ומייצרים מכוניות שכבר לא זקוקות לאישורי סדרות קטנות.
השבוע הפיץ משרד התחבורה את נהלי היבוא של מכוניות ל-2027. המסמכים מאפשרים יבוא של עד 10 מכוניות בלבד בשנה מסדרה קטנה, מספר נמוך משמעותית ממה שהותר עד כה.
אלא ששוק הרכב הישראלי אינו השוק האירופי: כיום עדיין יש כמה מותגים שמכוניות שלהם מיובאות במסגרת "סדרות קטנות" - החל באווטאר וכלה ב-JAC - ועבורם מכירת אותן 400 מכוניות בשנה היא הכרחית.
המהלך המקורי של משרד התחבורה, שאיפשר מכירת 400 יחידות בשנה, נועד לעודד כניסה של רכב חשמלי לישראל באמצעות היצרנים הסיניים; ואולם היצרנים האלה נפוצים מאוד, דבר שמייתר את הצורך בסדרות הקטנות, מה גם שהמכוניות שכן יובאו לישראל הגיעו עם אבזור בטיחות חלקי, ובחלק גדול מהמקרים מדובר במכוניות שאין להן המשכיות בארץ.
ל"כלכליסט" נודע כי יבואני מכוניות בסדרות קטנות, שהיצרניות שלהן עדיין לא נערכו לשיווק בהיקף משמעותי באירופה (וייתכן שגם לא ייערכו בעתיד), כבר פנו למשרד התחבורה בבקשה להאריך את הזיכיון, עד כה ללא מענה.
ממשרד התחבורה נמסר: "הנושא נמצא בימים אלה בבחינה על ידי אגף הרכב במשרד התחבורה מול הגורמים המשפטיים".