סגור
העיתון הדיגיטלי
20.04.25
מימין גלי בהרב מיארה רונן בר בנימין נתניהו
גלי בהרב מיארה, רונן בר ובנימין נתניהו ( צילומים: יאיר שגיא דובר צה"ל)

היועמ"שית נגד מזכיר הממשלה: זה התנאי לפיטורי ראש השב"כ

גלי בהרב מיארה קבעה שוב כי על הממשלה לקבל את המלצת הוועדה למינויים בכירים, לפני שתחליט על פיטורי רונן בר: "הקפדה על הליך מינהלי סדור היא חיונית לשם שמירה על מקצועיותם, עצמאותם ואי תלותם של הגורמים הבכירים"

אחרי שאתמול בערב בישיבת הממשלה, מזכיר הממשלה יוסי פוקס טען כי בניגוד לעמדתה של היועצת המשפטית לממשלה עו"ד גלי בהרב מיארה, הממשלה אינה נדרשת להעביר את סוגיית פיטוריו של ראש השב"כ רונן בר קודם לועדה המייעצת למינויים בכירים, ועל בסיס המלצתה לדון בכך במליאת הממשלה, הערב בהרב מיארה מבהירה לו שוב: "טרם הבאת הצעת החלטה בדבר סיום הכהונה של ראש השב"כ, נדרש לקבל את המלצת הוועדה המייעצת למינויים לתפקידים בכירים. זאת בהתאם לכללים שקבעה הממשלה".
לקריאת חוות דעת המלאה לחצו כאן
במכתב ששלח הערב לפוקס המשנה ליועמ"שית, עו"ד ד"ר גיל לימון הוא דחה את "התזה המשפטית החלופית, לפיה הדבר לא נדרש" – וצירף את חוות דעתו המשפטית, אותה ביקש מפוקס להביא בפני ראש הממשלה בנימין נתניהו, שמקדם את הדחת בר, ומעוניין לעשות זאת בהקדם, אפילו עוד השבוע.
בחוות הדעת כותב לימון כי דרך המינוי של ראש השב"כ נקבעה על ידי הממשלה בהחלטות העוסקות בהקמתה של הוועדה המייעצת למינויים בכירים ובעבודתה. הוא מציין שהוועדה הוקמה לראשונה ב-99' כדי להסדיר את הליכי המינוי של שבעה תפקידים בכירים בשירות הציבורי, הממונים על ידי הממשלה ובהם ראש השב"כ, "במטרה להבטיח את טוהר המידות במינוי" – וכי במהלך השנים הוועדה עברה גלגולים שונים, "תוך שמירת המבנה הבסיסי שלה ותכלית פעילותה".
לדברי לימון, "לעניין הפסקת כהונתו של ראש השירות, ההסדר הרלוונטי נקבע בהחלטת ממשלה מספר 1148 מיום 14.2.2016". מדובר בתיקון להחלטה קודמת של הממשלה, שבו, כותב לימון, הממשלה התייחסה למשרות שהמינוי להן נעשה לאחר בחינה של הוועדה המייעצת, בהן גם משרת ראש השב"כ, "וקבעה כי הפסקת כהונה של נושא משרה כאמור במהלך תקופת הכהונה תעשה על פי המלצה של הוועדה המייעצת", כותב לימון ומצטט מההחלטה.
לימון כותב כי "לשון ההחלטה ברורה" ודברי ההסבר להחלטה ברורים אף הם. לדבריו, החלטה מספר 1148 עיגנה הליך להחלת ההסדר לסיום כהונת בעלי תפקידים בכירים, גם על שבעת התפקידים שמתמנים לפי המלצת הוועדה המייעצת, ובהם ראש השב"כ, "כאשר טרם הבאת ההחלטה על סיום כהונה בפני הממשלה נדרש לקבל את המלצתה של הוועדה המייעצת בעניין זה".
לימון כותב בין השאר כי "הקפדה על הליך מינהלי סדור להפסקת כהונתם של שבעת בעלי התפקיד האמורים, הכולל אף ערובות מהותיות והליכיות לתקינותו ולחוקיותו, היא חיונית לשם שמירה על מקצועיותם, עצמאותם ואי תלותם של גורמים בכירים אלה".
בסיכום דבריו הוא כותב כי באותה החלטה למעשה, "עיגנה הממשלה הסדר לפיו סמכויותיה להפסיק את כהונתם של שבעת בעלי התפקידים שמינויים נבחן על ידי הוועדה המייעצת יהיו כפופות להליך שבו קודם לקבלת ההחלטה בעניין תובא בפניה המלצתה של הוועדה, לאחר שתקיים הליך סדור לבחינת הכוונה לסיום הכהונה".
עוד מזכיר לימון בחוות הדעת את החלטת בג"ץ מאתמול לדחות על הסף עתירה של התנועה לאיכות השלטון שביקשה למנוע את כינוס ישיבת הממשלה, תוך אמירה שהיועמ"שית תוכל בדיון בממשלה לפרוש את טיעוניה המשפטיים. לימון כותב כי בהחלטה זו בג"ץ "לא נדרש לשאלת החובה המשפטית המוטלת על ראש הממשלה להביא את הנושא לבחינת הוועדה המייעצת, טרם קיום הדיון בממשלה בעניין זה".
ככל שהממשלה תתעקש לכנס דיון על הדחת בר בטרם פנייה לוועדה המייעצת למינויים בכירים – דבר שיאריך ויסרבל את הדחתו ואף עשוי לבלום אותה - האמירה הזו של לימון בחוות הדעת תסייע לעותרים, אם יפנו שוב לבג"ץ בנושא.