סגור

אחרי ההרשעה בגניבה מהמדינה: בקשה לייצוגית נגד בכיר בקהילת "המתמידים" החרדית

חיים הירשמן הורשע כאחד מראשי הקהילה שגנבה מהמדינה 40 מיליון שקל באמצעות דיווחים על תלמידי ישיבות פיקטיביות ונשלח לארבע שנות מאסר. כעת הוגשה נגדו תביעה ייצוגית בהיקף של מיליון שקל בטענה שלא הפקיד פנסיה לעשרות עובדים בקו חדשות חרדי בבעלותו  

נמשכות ההסתבכויות המשפטיות של חברים בקהילת המתמידים החרדית. בקשה לתביעה ייצוגית על הלנת תשלומי פנסיה לעשרות עובדים הוגשה היום (שני) לבית הדין לעבודה בירושלים נגד חיים הירשמן, מראשי הקהילה. זאת אחרי שהורשע בשותפות בגניבת 40 מיליון שקל מהמדינה באמצעות תעשייה של תלמידי ישיבות פיקטיביים, נשלח למאסר והוטלה עליו אחריות אישית לחלק מהחוב למדינה בשווי 24 מיליון שקל.
הבקשה לתביעה ייצוגית הוגשה היום נגד הירשמן, אשתו ברכה זייבלד ומרכז המידע לציבור החרדי שבבעלותם בטענה שנמנעו מלהפקיד כספי פנסיה לעשרות עובדים בהיקף של כמיליון שקל.
לפי התביעה, מרכז המידע לציבור החרדי הפעיל קו נייעס (בשם "קו הסקופים"). מדובר באמצעי חדשות נפוץ בציבור החרדי שמשרת ביחוד מי שאינו משתמש באינטרנט. הצרכנים מתקשרים למספר שבו מושמעות להם החדשות כולל כתבות וראיונות. בתביעה נטען שהנתבעים לא הפקידו תשלומי פנסיה לעשרות עובדים למרות שניכו את חלקם. "התנהלות המשיבים הינה התנהלות שיטתית, אשר מפרה ברגל גסה את הוראות הדין תוך התעשרות על חשבון עובדיהם, רובם בני המגזר החרדי ממעמד סוציו אקונומי נמוך ואשר ממעטים לעמוד על זכויותיהם בערכאות בכלל ובבתי הדין לעבודה בפרט". התביעה הוגשה באמצעות עוה"ד אילון עישר ואילן בירנבאום ממשרד עו"ד סימון-עישר-דסקל ושות'.
בציבור החרדי היה נהוג בעבר שלא פונים לבתי משפט אזרחיים, וזו היתה אחת הסיבות שאפשרו למעסיקים להפר שיטתית של חוקי העבודה וזכויות העובדים. בשנים האחרונות נשבר האיסור על פנייה לערכאות בנושאים אזרחיים ועד היום הוגשו קרוב ל-30 בקשות לתביעות ייצוגיות נגד רשתות חינוך חרדיות. עכשיו נראה שהתופעה מתרחבת למעסיקים מתחומים נוספים.
ב-2021, בערעור לבית המשפט העליון, חיים הירשמן נשלח לארבע שנות מאסר ונקנס ב-30 אלף שקל. זה היה העונש השני בחומרתו בין שבעת הנאשמים. הירשמן מילא תפקיד מרכזי בכנופיית המתמידים, קבוצה של חברי קהילת המתמידים החרדית מירושלים שהורשעה בביצוע מאות עבירות של זיוף, קבלת דבר במרמה ועבירות לפי חוק איסור הלבנת הון בין השנים 2008-2010. מדובר במרמה מתוחכמת, שבמסגרתה הוגשו דיווחים כוזבים על תלמידים פיקטיביים, תוך זיוף מסמכים והצגת מצגי שווא, במטרה להגדיל את התמיכות הכספיות לעמותות הקשורות לקהילה.
בגזר הדין במחוזי נקבע כי "התנהגותם נועדה לקדם את מטרות הקהילה באמצעות תרמית מסועפת ונקיטת פעולות רבות להסתרת התרמית". מדובר במפעל לזיוף תעודות זהות והקמת מערך הודעות והסעות של אברכים מהקהילה למקומות בהם התקיימו ביקורות של המדינה על הלימודים בישיבה. בתביעה אזרחית שהגישה המדינה הוטלה על המורשעים ובהם חיים הירשמן אחריות אישית להשבת 24 מיליון שקל למדינה בחלקים שונים.