סגור

דרעי ביקש לא להגביל כניסה להר מירון, אוחנה אישר והיום כבר קורא לבדיקה

שר הפנים התגאה לפני שלושה שבועות כי סיכם עם השר לביטחון פנים אמיר אוחנה כי "לא תוגבל כלל הגעת מתפללים להר מירון במהלך ההילולה". אוחנה כתב היום לאחר האסון בו נהרגו 45 בני אדם כי "יהיה צורך בבדיקה עצמאית ובלתי תלויה", והגיב כי הסרת ההגבלות נגעה לנושא הקורונה בלבד; דרעי: "באף אחת מהשיחות לא דובר על היבטי אבטחה טכניים"

השר לביטחון פנים אמיר אוחנה הוציא הבוקר (ו') הודעה על האסון במירון במהלך הילולת ל"ג בעומר, שבו נהרגו 45 אנשים ונפצעו יותר מ-150, ולצד משלוח תנחומים למשפחות ההרוגים ולהחלמת הפצועים הוא כתב: "ברור שיהיה צורך בבדיקה עצמאית ובלתי תלויה לכלל ההיבטים הנוגעים לתכנון האירוע, היערכות, אחריות, תשתיות וכדומה".


אחד הדברים שמן הסתם יצטרכו להיבדק הוא החלטה שאוחנה עצמו אישר, כאשר סיכם עם שר הפנים ויו"ר ש"ס אריה דרעי על הסרת ההגבלה על כמות המתפללים שיעלו לקבר הרשב"י לחגוג את הילולות ל"ג בעומר. במוצאי שבת, 10 באפריל, דרעי הוציא הודעה לפיה הוא שוחח באותו ערב עם השר אוחנה במטרה לאפשר לקיים את ההילולה ללא הגבלות באוויר הפתוח. הרקע כמובן היה החשש מהתקהלות שתביא להדבקה המונית בקורונה בשל הצפיפות.


3 צפייה בגלריה
פינוי פצועים בית חולים רמב"ם לאחר נפילה הילולה הר מירון ל"ג בעומר עומס מנחת
פינוי פצועים בית חולים רמב"ם לאחר נפילה הילולה הר מירון ל"ג בעומר עומס מנחת
פינוי פצועים לבית חולים רמב"ם בעקבות האסון
(צילום: אלעד גרשגורן)

בהודעה שיצאה מטעמו של דרעי נכתב אז כי הוא "הציג את משנתו לשר אוחנה לקראת הילולת הרשב"י בל"ג בעומר, לפיו לא תוגבל כלל הגעת מתפללים במהלך ההילולה. השר אוחנה נענה לדרישתו של שר הפנים דרעי".
דרעי מסר באותה הודעה, שפורסמה בתקשורת וקיבלה הבלטה באתרים החרדיים כי "יום הילולת הרשב"י במירון הינו יום חשוב מאוד להמונים מכל גווני הקשת היהודית, בחסדי ה' נתוני התחלואה נמוכים ומשכך אין שום הגיון בהגבלת מתפללים באוויר הפתוח. צריך לאפשר לכל יהודי הגעה חופשית למירון, הגבלת מתפללים להגעת ההילולת הרשב"י תפגע קשות באמון הציבור".
עשרה ימים לאחר השיחה הזו בין דרעי לאוחנה, סיכם פורום שכלל בין השאר את ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הבריאות יולי אדלשטיין, דרעי, אוחנה, שרת התחבורה מירי רגב, מפכ"ל המשטרה רב ניצב יעקב שבתאי ופרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש את המתווה לאירועי ל"ג בעומר במירון.
החשש, כאמור, היה בעיקר מפני התקהלות שתביא להדבקה בקורונה ונערכו דיונם האם להגביל כניסה לבעלי תו ירוק בלבד וכדומה. בין השאר סוכם כי תתאפשר הגעה ללא הגבלה של מתפללים להר מירון בל"ג בעומר, לצד הגבלות של התקהלויות באזורי ההדלקות על פסגת ההר עצמו והגבלות בכל הנוגע לחלוקת המזון. כאמור, הדגש היה סביב הנושא הבריאותי בעיקר, ולא הבטיחותי.
לסיכום זה קדמו דיונים בין המשרדים השונים כשברקע לחצים של הפוליטיקאים החרדים. נתניהו אף דן בנושא עם חברי הכנסת מיהדות התורה בישיבת הסיעה שלהם שבהם הוא השתתף, שבה אמר להם כי הוא פועל לצמצום ההגבלות.
אוחנה מסר היום כי כי ״האסון במירון הוא מהכבדים שידענו. חייבת להיות ותהיה בדיקה יסודית, מעמיקה ואמיתית שתגיע לחקר האמת: איך, כיצד ומדוע קרה הדבר הזה, במקום ובנסיבות שבו הוא קרה - ואיך אפשר לעשות שלא יקרה שוב. הנחיתי את המשטרה להגיש כל סיוע למשפחות וכך יהיה״.
מטעמו של השר אוחנה נמסר ל"כלכליסט" בתגובה כי "מה שסוכם בין שר הפנים, שר הבריאות והשר לביטחון פנים התייחס להגבלות הקורונה בלבד, על מנת לאפשר את האירוע כפי שהוא מתקיים בכל שנה".
מטעם דרעי נמסר כי הוא "כמו פוליטיקאים נוספים מהמגזר החרדי, עסק בימים שלפני ההילולה בשיחות באשר לתנאים שבהם אפשר יהיה להגיע למירון בשל מגבלות הקורונה. לאחר שיחות רבות בהשתתפות בין השאר ראש הממשלה, שר הבריאות, שר הפנים, המפכ"ל וגורמי מקצוע נוספים, נקבע כי באזור ההדלקות אפשר יהיה להכניס 3,000 משתתפים להדלקה עם תו ירוק, ובאזור ההר הפתוח, כמו בארועים פתוחים בפארקים ביום העצמאות, הכניסה תהיה חופשית. כל השיחות עסקו באפשרות לחגוג בימים של דעיכת נגיף הקורונה. באף אחת מהשיחות לא דובר על היבטי אבטחה טכניים בתנאי השטח. ונקודה נוספת: למרות שזה לא בתחום אחריותו, דאג השר דרעי להצבת חמישה מסכי ענק באזור ההר כדי לאפשר לצפות בהדלקות ולמנוע צפיפות, אולם לצער כולם גם זה לא מנע את האסון".

3 צפייה בגלריה
אריה דרעי שר הפנים
אריה דרעי שר הפנים
שר הפנים, אריה דרעי
(צילום: אוהד צויגנברג)


"לפני שמטילים אשמה ומכוונים את האש באופן בלעדי לעבר המשטרה, לפני שגורמים שינסו להתחמק מאחריות ינסו לגבש תודעה כי האסון קרה בגלל המשטרה, כדאי להבין ולהפנים היכן שורש הבעיה", צייץ בטוויטר סנ"צ בדימוס נמרוד דניאל וצירף לינק לידיעה המדווחת על הסיכום הזה בין דרעי לאוחנה על אי הגבלת כמות המתפללים בהר מירון. "היכן מי שבאמת צריך לעמוד מול המצלמות ולקחת אחריות? אותם פוליטיקאים ש'פתחו את הברז', רצו לגזור קופון, יצרו את הכאוס שהנגזרת שלו אסון", כתב דניאל. זאת על רקע לקיחת האחריות של מפקד המחוז הצפוני במשטרה שמעון לביא שאמר הבוקר כי "אני נושא באחריות הכוללת, לטוב ולרע. אני מוכן לכל בדיקה. אנחנו נערכנו לכלל התרחישים, אנחנו בשלב איסוף הראיות כדי להגיע לאמת".

3 צפייה בגלריה
אמיר אוחנה השר לביטחון פנים 5.9.20
אמיר אוחנה השר לביטחון פנים 5.9.20
השר לביטחון פנים, אמיר אוחנה
(צילום: אלכס קולומויסקי)
במשטרה הודפים את הביקורת
מוקדם יותר היום הודיע היועמ"ש אביחי מנדלבליט כי "מח"ש תתחיל מיידית בבדיקה על מנת לברר האם עולים חשדות לפלילים מצד שוטרים במסגרת אירוע האסון במירון". ברקע טענות כלפי היערכות המשטרה לפני האירוע והתנהלות השוטרים בשטח במהלכו, בעיקר סביב הלחץ הרב והצפיפות שנוצרו במעבר הצר שמוביל לרחבה בה התקיימה הדלקת המדורה של חסידות "תולדות אהרון".
במשטרה מנסים להדוף את הביקורת כלפיהם ובכירים בה אמרו היום כי כל הגורמים התירו את האירוע ואת שביל הגישה הצר למתחם ההילולה בו אירע האסון, והטילו את האחריות לפתחם של מקבלי ההחלטות במדינה.
גם פורום רב הניצבים והניצבים בדימוס הוציא הודעת גיבוי למשטרה לפיה "התרבות והשיח בה אנו מזדרזים להטיל אשמה על לובשי מדים ללא בדיקתם של גורמים אחרים היא תרבות קלוקלת. יש חובה לבצע בדיקה מקיפה ולבדוק את כל הדרגים והגופים אשר היו מעורבים באישור האירוע, בתכנון, בביצוע, בהקצאת המשאבים ובכל ההיבטים האזרחיים והמבצעיים".