$
גולן פרידנפלד

ועכשיו, לשאר הבעיות

הפחתת תקרת דמי הניהול היא התחלה טובה, אבל המלאכה עוד לא הושלמה

זמן קצר לאחר פרסום הידיעה הדרמטית שלשום בערב על הורדת תקרת דמי הניהול בקופות הגמל ובביטוחי המנהלים, קיבלתי בזו אחר זו שתי שיחות טלפון. האחת הגיעה ממנהל בית השקעות, שבקול רם, בין זועם למבוהל, אמר לי ש"הורדת דמי הניהול היא אסון שאין ממנו תקומה, ולכם יש חלק מרכזי בעניין

הזה". הטלפון השני היה מחבר ותיק. "כל הכבוד על התמיכה שלכם בהורדת דמי הניהול בגמל", הוא אמר לי, "אבל מה עם הפנסיה?".

 

שניהם צודקים. מי שעלול לשלם באופן ישיר את המחיר שכרוך בהפחתת תקרת דמי הניהול ל־1.05% יהיה ענף הפיננסים. אבל מי שייהנה מאותה הפחתה הם מאות אלפי חוסכים חלשים, שרבים מהם כלל לא היו מודעים לדמי הניהול המופקעים ששילמו וישלמו לאורך שנות החיסכון שלהם לגיל הפרישה. ועדיין, לא כל החוסכים. אלה שחוסכים בקרן פנסיה ואינם שייכים לאחד הארגונים או החברות הגדולים במדינת ישראל, ימשיכו לשלם לא מעט דמי ניהול.

 

לכן המלאכה לא הושלמה, ודווקא "מחאת שטראוס" המבקשת להתרומם כרגע מעידה על כך. הישראלים יכולים לשלם במשך שנים על גבי שנים מאות אלפי שקלים מיותרים עבור שירותים פיננסיים בלי להביע מחאה, פשוט מפני שאינם מבינים לגמרי מי גובה מהם וכמה. אבל תמונה אחת של פסק זמן במכולת בניו ג'רזי או של גביע קוטג' בסופר מיד מציתה אש של מחאת צרכנים.

 

המפתח לתיקון המצב טמון בהקניית ידע לצרכן. בחודשים האחרונים ניסינו להסביר כאן פעם אחר פעם עד כמה דמי הניהול בחיסכון הפנסיוני שווים הרבה יותר מתוספת של שקלים בודדים על חטיף או על גבינה. גם חזרנו והדגשנו שהתוכניות שהכין משרד האוצר כדי לסייע לחוסכים מול חברות הביטוח ובתי ההשקעות אינן מספקות. השינוי המבורך משלשום, כאשר הממונה על שוק ההון והביטוח הסכים ללכת צעד קדימה והוריד את תקרת דמי הניהול מתחת ל־1.2%, שהיתה התקרה שתכנן מלכתחילה, הוא עדות לכך שהמסר נקלט גם אצל החוסכים וגם אצל הרגולטור.

 

אבל הורדת דמי הניהול במתכונתה הנוכחית חשפה רק טפח משורה ארוכה של כשלים בתעשיית החיסכון ארוך הטווח. סוכני הביטוח ימשיכו ללכת זקופים גם עם התקרה החדשה של דמי הניהול, חברות הביטוח ימשיכו ליהנות מבורות השומן שנוצרו להן מהנפקת ביטוחי המנהלים הישנים, וחלק גדול מהחוסכים ימשיך לגשש באפלה אחר תשובה מניחה את הדעת לשאלה "כמה יישאר לי מהפנסיה".

 

לכן הצעד שנעשה שלשום הוא התחלה טובה לבדיקה עמוקה ורצינית יותר של החיסכון ארוך הטווח. והבדיקה הזו צריכה להיות מושתתת על הגברת המודעות הפיננסית ועל יצירת תחרות אמיתית בשוק. המודעות הפיננסית תאפשר לחוסכים לשאול את המשווק או היועץ הפיננסי שעומד מולם שאלות נכונות. ואת הצלחת התחרות ניתן יהיה לבחון לפי מספר הגופים שיתחרו על כיס החוסכים הללו, איכות השירות שהם יספקו, ומידת הניידות של החוסכים בין אפיקי החיסכון השונים.

 

רק אז נדע שהמהפכה האמיתית בשוק החיסכון ארוך הטווח הושלמה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x