$
אריה טל

השורה התחתונה: ליהנות מהתיאבון הבלתי נגמר לביטחון

כלכלות ארה"ב, אירופה ואפילו סין משדרות עוד ועוד סימני חולשה, אבל יש מקום בטוח: מניות הביטחון. עם ביקושים קשיחים, חסינות מפני המחזוריות הכלכלית בשווקים ומגמת שיפור נמשכת ברווחיות - מניות אלה מציעות מקלט ליום גשום

אריה טל 07:0425.05.11
מגמת ההאטה בקצב הצמיחה של מרבית הכלכלות הגדולות והמשפיעות נמשכת. מדד האינדיקטורים המובילים (Leading Indicators) שפורסם בארצות הברית בשבוע שעבר הצביע על ירידה בפעילות הכלכלית באפריל, בהמשך לדו"חות הבנקים המחוזיים של הבנק הפדרלי בניו יורק ובפילדלפיה וסקרי מנהלי הרכש הלאומיים, שציירו תמונה דומה.

 

באירופה מתגברים החששות מהחרפת משבר החוב. מדד מנהלי הרכש בגוש היורו הפתיע בירידה לשפל של שבעה חודשים, דווקא בהובלת הקטרים של היבשת, גרמניה וצרפת. קטגוריית הייצור, המהווה חלק חשוב במדד זה, ירדה לרמה הנמוכה ביותר מאז נובמבר 2008, עקב ירידה בצבר ההזמנות ובהיקף הפעילות העסקית. ההזמנות ליצוא צנחו גם הן על רקע שער היורו הגבוה, שמתחיל להכביד על היצואנים.

 

גם בסין ניכרים סימנים של חולשה וגופים פיננסיים בינלאומיים החלו להוריד את תחזיות הצמיחה של המדינה. מדד ה־PMI של סין ירד במאי ל־51.1 נקודות, 8% פחות מהרמה שנרשמה לפני כחצי שנה, ושפל של עשרה חודשים. כלכלת סין עדיין צפויה לצמוח בשיעור גבוה של יותר מ־8.5% ב־2011, אולם הירידה בקצב הביקושים בסין צפויה למתן את העלייה במחירי הסחורות בהמשך השנה.

 

 

ביקוש בעל אופי קשיח

 

בתקופה שבה כלכלות רבות חוות התמתנות בקצב הצמיחה, וגוברות התחזיות לירידה בקצב האינפלציה, יש צורך בעדכון הפיזור הסקטוריאלי של תיקי ההשקעות ובהגדלת האחזקה במגזרים לא מחזוריים. במילים אחרות, מומלץ להיחשף למניות של חברות שהביקושים למוצריהן הנם קשיחים, וששינוי לרעה בתמונת המאקרו לא יפגע, או יפגע רק בצורה קלה, בהכנסותיהן וברווחיותן.

 

עם המגזרים הלא מחזוריים נמנים, למשל, מוצרי צריכה בסיסיים, תרופות וציוד רפואי, תשתיות מים וגז, שירותי תקשורת, מזון ומשקאות והסקטור שבו נתמקד בטור זה - מגזר הביטחון.

 

מתחילת השנה רשמו מניות הביטחון והתעופה (Aerospace & Defense), והמהוות תת־קטגוריה של מגזר התעשייה המסורתית בארה"ב, תשואה כמעט כפולה מתשואת מדד S&P 500: 9.2% לעומת 4.7%, בהתאמה.

כל החברות בסקטור הביטחון פרסמו את תוצאותיהן לרבעון הראשון, ומגמת השיפור ברווחיהן נמשכת, עם עלייה ממוצעת של 9.5% ברווח למניה. ב־12 החודשים הבאים צפויות החברות להציג צמיחה של כ־8% בפעילותן, ועלייה משמעותית של 10%–15% בתזרים המזומנים החופשי.

 

הפרמטר החשוב ביותר להערכת מגמה זו הוא השינוי בתקציבי הביטחון של המדינות, כאשר עלייה בהוצאות על ביטחון תומכת במניות הסקטור. שליש מהתקציבים מושקע בדרך כלל בציוד ובנשק חדש, ושליש נוסף בתחזוקת ההון הצבאי הקיים.

 

היקף ההוצאות של כלל ממשלות העולם על ביטחון גדל בכ־1.5% בין 2009 ל־2010 לשיא של 1.7 טריליון דולר, כשארה"ב אחראית ל־45% מסכום זה. תקציב הביטחון ל־2011 שאושר על ידי הקונגרס האמריקאי נמוך, אמנם, בהשוואה לאשתקד בכ־3.5%, אך ראשית הירידה כבר מתומחרת במחירי המניות. מצד שני, מדינות מתפתחות גדולות, המתאפיינות בקצב צמיחה מהיר כמו סין והודו, ממשיכות להגדיל את תקציבי הביטחון שלהן בשיעורים משמעותיים. נתונים רשמיים של ממשלת סין מעידים כי תקציב הביטחון ל־2011 יגדל ל־91.5 מיליארד דולר לעומת 77.9 מיליארד דולר בשנה שעברה (עלייה של 17%), אולם בוושינגטון מעריכים כי התקציבים הבלתי רשמיים הנם גבוהים בהרבה, להערכתם פי שניים. תקציב הביטחון של הודו גדל ב־12% ל־36 מיליארד דולר, והקצב צפוי להישמר בשנים הקרובות. מגמות דומות אנו רואים גם במדינות בדרום אמריקה, באסיה ובמזרח התיכון.

 

הענף הביטחוני צפוי ליהנות בשנתיים הקרובות גם ממיזוגים ורכישות על רקע השינויים בתמהיל ההוצאות הביטחוניות. בתגובה לאיומי הטרור הגואים בעולם גדל הביקוש לפיתוחים טכנולוגיים למערכות מודיעין, על חשבון הוצאות על מערכות נשק מסורתיות - והדבר צפוי להניע את החברות הגדולות והמובילות לרכוש חברות טכנולוגיות כדי להרחיב את סל המוצרים שלהן בהתאם לדרישות הממשלות.

 

רק ב־2010 בוצעו יותר מ־200 עסקאות מיזוגים ורכישות בענף בשווי של כ־24 מיליארד דולר, ואנו צופים את המשך מגמה זו בשנתיים הקרובות.

 

5 המניות המועדפות בתחום הביטחון והתעופה

 

סיכון בעל אופי מוגבל

 

הסיכון לענף מגיע מארה"ב ומאירופה, הצפויות לצמצם את הוצאותיהן הביטחוניות על רקע מאמציהן להקטין את החוב הלאומי. לכן, המשך צמיחת הענף בשנים הבאות יהיה תלוי רבות בקצב גידול ההוצאות הביטחוניות של המדינות המתפתחות, שמצבן הפיסקאלי שפיר יותר.

 

עם זאת, כפי שציינו, התקציבים הביטחוניים לשנתיים הקרובות ידועים והשוויים הנוכחיים של החברות מתמחרים את הידוע, ולכן הסיכון הכרוך בחשיפה אליהן בטווח הקצר והבינוני הנו נמוך.

 

ניתן להיחשף לענף באמצעות קרנות סל כמו PPA של חברת PowerShares או ITA של Ishares - או על ידי מניות חמש החברות המועדפות עלינו בענף: בואינג, שביצעה בשנה האחרונה כמה רכישות אסטרטגיות של חברות

המפתחות טכנולוגיות מודיעין; לוקהיד מרטין, יצרנית מטוס הקרב העתידי F-35ׂׂ; חברת L-3, המפתחת מערכות מודיעין ומתאפיינת בצמיחה עקבית; URS, המחזיקה בחוזים גדולים מול צבא ארה"ב לפיתוח מערכות בקרה צבאיות; וג'נרל דינמיקס, שנהנית מגידול בביקושים למוצריה ונסחרת, להערכתנו, במחיר אטרקטיבי.

 

השורה התחתונה: לנוכח ההאטה בקצב הצמיחה של מדינות המערב, מומלץ להיצמד למניות במגזר הביטחון, שלצד הביקושים הקבועים נהנות מהעלייה המשמעותית בהוצאה הביטחונית של המדינות המתפתחות ומהמיזוגים הרבים בענף. הצמצום הצפוי בהוצאות הביטחון של ארה"ב ואירופה כבר מתומחר במניות.

 

הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר באלומות ספרינט 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x