דו"ח טכנולוגי
בלקניזציה של הרשת, הנה אנו באים
צרפת וגרמניה דנות בהעברת התעבורה שלהן הרחק מארה"ב, מחקר חדש מוצא כי צרכנים מוכנים לתת ליצרני סמארטפונים רק הזדמנות אחת, וברק אובמה לא מפעיל את חשבון הטוויטר של ברק אובמה
אין כניסה ל-NSA
הקנצלרית של גרמניה, אנג'לה מרקל, צפויה להפגש מחרתיים (ד') עם נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, כשעל סדר היום שלהם נושא חריג: בניית רשת תקשורת אירופאית שתעקוף את ארה"ב. המטרה: לוודא שמיילים ושאר מידע אירופאי לא יזרמו דרך ארה"ב, מה שיאפשר ל-NSA ליירט אותם בקלות.
מי שדוחפת את הנושא היא מרקל, שלא סלחה על העובדה שהאמריקאים האזינו לטלפון הסלולרי שלה, למרות שהם לגמרי לא היו לבד בקטע הזה. בפודקאסט השבועי שלה (כן, למרקל יש פודקאסט שבועי) אמרה הקנצלרית שהיא לא מרוצה מהעובדה שחברות כמו גוגל ופייסבוק, שהוקמו במדינות בעלות תקן הגנת מידע נמוך, פועלות במדינות אירופאיות שבהן יש תקן הגנת מידע גבוה. בצרפת אישרו את דבר הפגישה המתוכננת, ואמרו שהולנד מסכים עם הרעיונות של מרקל.
פגישות בדרג כאלה לא נערכות סתם כך, וקודמות להן הכנות מרובות. כשמרקל והולנד אומרים, קודם לפגישה, שהם הגיעו להבנות בנושא, המשמעות היא שצוותים משני הצדדים עבדו על הנושא וכבר הגיעו להסכמות. היישום שלהן, כמובן, לא בטוח.
יש, אבל, בעיה קטנה ומציקה: ל-NSA יש שותפה מרכזית בגניבת המידע של תושבי אירופה. קוראים לה GCHQ, סוכנות מודיעין האותות של בריטניה. בריטניה היא חלק, אם כי לא מלא, מהאיחוד האירופי. בניית רשת תקשורת אירופית שלא תגיע לארה"ב תצריך, לחילופין, את הוצאתה של בריטניה מהרשת האירופית הזו, או לקבל הבטחות בריטיות חד משמעיות שברית השפיונים עם ארה"ב מגיעה לקיצה.
בהתחשב בהיסטוריה של ה"יחסים המיוחדים" בין ארה"ב ובריטניה, שראשיתם במלחמת העולם השניה, הסיכוי שראש ממשלה שמרני כמו קאמרון ינטוש את הברית הזו, ועוד בשביל להשתתף במשהו כמו רשת תקשורת אירופית, לא גבוה במיוחד. התוצאה היא שההדלפות של אדוארד סנודן מסוגלות להביא לבסוף למשבר אסטרטגי בתוך האיחוד האירופי. למעשה, גם בתוך נאט"ו.
וחשוב לציין: כמרקל והולנד רוצים לזרוק את המרגלים האמריקאים אל מעבר לאוקיינוס האטלנטי, אבל הם לא מוותרים בשום פנים על הריגול אחרי האזרחים שלהם או אחרי אזרחים אחרים. להיפך: צרפת העניקה לאחרונה סמכויות נרחבות לסוכנויות ביון האותות שלה. האמירה היא פשוטה: רק אנחנו נרגל אחרי האזרחים שלנו.
יש לכם סיכוי אחד
חדשות רעות ל-HTC ועוד יותר מכך לנוקיה: כשזה מגיע לסמארטפונים, המשתמשים לא מגלים סלחנות לבעיות. בטלפונים חכמים, אומרים יותר ויותר אנשים, המשתמשים מוכנים לתת ליצרנית הזדמנות אחת. אם היא מפשלת, אם המכשיר שלה מקרטע, הם יעברו ליצרן אחר.
יש לכך כמה סיבות. קודם כל, יש תחרות עזה בשוק. שנית, הסמארטפון הולך איתנו לכל מקום והוא שילוב בין משרד אישי לתחנת ממסרים. הוא המפתח לחלק ניכר מהחיים שלנו. תקלות קטנות ולא חשובות, אם הן חוזרות על עצמן שוב ושוב, הופכות לחשובות מכפי שהן. התוצאה היא שאנשים מפתחים קשרים רגשיים עם המכשיר. זה יכול להיות חיובי, אבל באותה מידה יכול להיות שלילי. ואם אתה שונא את הגרוטאה שלך, אתה כנראה תחפש אחת שלא תזכיר אותה. מצד שני, אם חוויית השימוש שלך היתה חיובית, כנראה שתקנה את הדגם הבא כשיגיע זמן השדרוג.
הצורך למצוא לקוחות חדשים גורם ללא מעט חברות להוריד מחירים. אבל אם המכשיר הזול לא מתפקד טוב, אז קנית את הלקוח רק לזמן קצר. יותר הוא לא יסתכל עליך.
הטוויטר של אובמה לא של אובמה
חשבון הטוויטר @barackobama מתסכל את רוב העוקבים שלו. הם חושבים שהוא מייצג את נשיא ארצות הברית. רוב הזמן, הוא לא.
החשבון הופעל על ידי קמפיין אובמה במהלך הבחירות של 2012, ואחרי הבחירות הועבר לקבוצת פעולה פוליטית מסונפת בשם Organizing for Action. לזכות הארגון ייאמר שהוא מבהיר באופן חד משמעי בחשבון שהוא המפעיל שלו, ולא הנשיא. שם כתוב בפירוש שרק ציוצים שחתומים תחת ראשי התיבות BO הם כאלה שבאמת נכתבו על ידי הנשיא. לא היו ציוצים כאלה, אגב, בארבעת החודשים האחרונים.
אבל את כל ההסבר הזה אפשר לראות רק כאשר נכנסים לחשבון עצמו. אנשים שרואים את הציוצים נוטים לחשוב שהוא מקדם את עמדת הבית הלבן, מה שלא תמיד נכון. הרבה מאד אנשים מתבלבלים בין החשבון שכבר לא רשמי ובין האיש שאמור לעמוד מאחוריו. הגיע הזמן להפסיק את הבלבול הזה.
קצרצרים
1. הקץ להיסטריה: חנויות האפליקציות של אפל וגוגל החלו לדחות משחקים שהשם שלהם מכיל את המילה Flappy, שהם בעליל נסיונות כושלים לרכב על גל ההצלחה המשונה של Flappy Bird. באפל אף אמרו למפתח שהגיש משחק בשם Flappy Dragon שהוא מנסה להוון לצרכיו את ההצלחה של אפליקציה פופולרית. יפה.
2. בסוף השבוע, לרגל יומו של הקדוש ולנטינוס – תהרגו אותי, בעצם אולי תהרגו אותו, אם אני מבין איך הוא הפך למוצר צריכה – הודיעה פייסבוק שהיא מאפשרת מעתה למשתמשים להגדיר את עצמם לא רק כזכר או נקבה, אלא ב-50 הגדרות שונות של מיניות. שמרנים והומופובים – יש חפיפה ניכרת ביניהם, למרבה הצער – זחלו מתחת לאבנים שלהם כדי לצווח שהם מתגעגעים לימים שבהם גברים היו גברים, נשים היו נשים, וכבשים חיו באימה מתמדת. אלא שכפי שמציין הגרדיאן, אולי רצוי היה שפייסבוק בכלל תבטל את ההתייחסות למין. המטרה של הזיהוי המיני, אחרי הכל, היא להכווין פרסומות. אני מכיר לפחות אשה אחת שמצהירה בפייסבוק שהמין שלה הוא זכר כדי להתחמק מפרסומות פוגעניות או מעיקות.
3. גוגל הוציאה סרטון תדמית חדש למשקפי גלאס שלה, גם הוא בתמה של יום הקדוש ולנטינוס, ובו נראים אנשים מציעים נישואים לבנות זוגם כאשר הם חובשים את הגרוטאה. יש משהו בעייתי, בלשון המעטה, בצורך לתעד כל דבר, במיוחד רגעים אישיים כל כך. הוא בעייתי בין השאר משום שלצד השני במשוואה תמיד יש את היכולת לומר לא, ואז אתה נשאר עם תיעוד כשלון מסיבי. כמו כן, בהנחה שבני הזוג ימשיכו לחיות כמה עשרות שנים, הם ישארו עם שריד מביך לטכנולוגיה שהפסיקה להיות רלוונטית ב-2017, ואני נדיב כאן.
4. הורים זועמים מדווחים שבחנות הספרים הדיגיטלית של גוגל, ניתן לרכוש ספרי ילדים לזאטוטים שלהם – אבל הספרים הללו מעורבבים בקטלוג יחד עם ספרי פורנו קשה. לטענת ההורים, הכריכות של ספרי הפורנו לא מותירות מקום לדמיון – שזו, אגב, סיבה טובה לא לרכוש את הספר – ושחלק מהספרים עוסקים בסאדיזם. מאחר והילדים נכנסים לעתים בעצמם לפליי כדי לרכוש ספר, זו בעיה. בגוגל טענו, כך לפי חלק מההורים, שאין שום דבר שהם יכולים לעשות, שזו כמובן שטות מוחלטת. הם יכולים להציב את הספרים בחלק שאליו הגישה תהיה רק למי שהצהיר שהוא בן 18 ומעלה, למשל, אבל הרבה יותר נוח – והרבה יותר זול – לא לעשות כלום. עד שיש סערת יח"צ.
5. דיווחנו לפני כשבועיים על המשימה שנטל על עצמו העיתונאי סיימון שרווד: לשרוד חודש בלי סמארטפון, תוך השענות רק על מכשיר נוקיה מיושן. ובכן, שרווד בחצי הדרך וכפי שאפשר לנחש, הוא לא לגמרי מרוצה. כן, אפשר בלי שום ספק להסתדר בלי סמארטפון, אבל זה הרבה יותר קשה. בין השאר, הוא אומר, משום שגוגל הרגילה אותנו שכל המידע נמצא בהישג ידינו כל הזמן, וזה מנוון את הזכרון. למה לזכור מספרי טלפון אם המכשיר שלך עושה את זה טוב יותר? כמו כן, הוא אומר את המובן מאליו – חיי הסוללה של כסילופונים הרבה, הרבה יותר טובים מאלה של סמארטפונים. אנחנו מדברים על הטענה פעם בשלושה ימים.