$
חדר מחשבים

מחשוב ענן – בין מיתוסים לעובדות

לקראת ה-AWS, ועידת שרותי הענן של אמזון שתתקיים בישראל בשבוע הבא, סמנכ"ל הטכנולוגיות של אמזון, ד"ר וורנר פוגלס מסביר מהם המיתוסים והעובדות הנוגעים לטכנולוגיית מחשוב ענן

וורנר פוגלס 18:5818.10.12

לאחרונה נראה שהבאזז והבלבול סביב "מחשוב הענן" חורג מכל פרופורציה, כתוצאה מכך שכמעט כל ספק IT מציע "מוצרים או שירותים בענן". מונחים כמו "ענן פרטי" או "ענן היברידי" מוסיפים למורכבות ולבלבול שנוצר בתחום.

 

דרך פשוטה וקלה להסביר את מחשוב הענן הינה: במקום לקנות שרתים

ודטה-סנטר ולדאוג לאחזקתם השוטפת בעצמך, אתה רוכש שרותי אחסון ומחשוב מספקית תשתיות צד ג' ומשאיר לה את הניהול והאחזקה. כל המידע והמשאבים שלך נגישים עבורך באמצעות רשת האינטרנט ואתה יכול להרחיב או לכווץ את היקף השימוש שלך במהירות, מבלי הצורך להשקיע בציוד עצמו. כך נוצרת התחושה שכל משאבי המחשוב שלך נמצאים בענן.

 

אז מה זה בעצם מחשוב ענן?

 

כל שירות המבוסס על מחשוב ענן חייב לכלול את חמשת המאפיינים הבאים:

 

1. אין הוצאות הוניות. אינך צריך להוציא כסף על שרתים או על דאטה-סנטר. אתה יכול להחליף הוצאות קבועות בהוצאות משתנות, מה שמציע יתרונות אדירים עבור חברות שאין להן מקורות כספיים מספקים או עבור חברות שאינן רוצות לקשור הון לתשתיות.

 

2. משלמים רק עבור מה שמשתמשים. אין תשלום מקדמה, אין התחייבויות חוזיות ואין התחייבות למינימום או מקסימום שרותים. אתה משלם אך ורק על השרותים בהם השתמשת ואף רשאי לבחור את מודל התמחור הנכון ביותר לצרכיך העסקיים.

 

3. גמישות אמיתית בהיקף השרותים. אתה יכול להרחיב או לצמצם בזמן אמת את היקף השרותים בהם אתה משתמש, ללא צורך להחזיק בנפח אחסון מופרז או בשרותי מחשוב מיותרים שאין לך צורך בהם. בנוסף, שרותי ענן יכולים "לגדול" במקביל לארגונך ולאפשר לו לצמוח במהירות ובנוחות. וכשאין לך צורך בקיבולת הקיימת, אתה יכול להקטין את שרותי הענן בכל עת ובמהירות, לפי הצורך.

 

4. קיצור זמן ההגעה אל השוק. אתה יכול לקדם הרבה יותר מהר כל פרויקט שיש לך, הודות למשאבי מחשוב זמינים בכל עת וללא הגבלה. בתוך דקות יעמדו לרשותך יכולות עיבוד ומחשוב, במקום שתמתין ימים ארוכים ואפילו שבועות עד שיוקצו לך שרתים חדשים.

 

5. מיקוד בעסקי הליבה של ארגונך. אתה יכול להשתמש במקורות הנדסיים נדירים. במקום להשקיע משאבים בתשתית המחשוב של ארגונך, תוכל להשקיע את כל משאביך בנושאים המוסיפים ערך ללקוחותיך ומחזקים את היתרון התחרותי של הארגון שלך.

 

אם אחד או יותר מהיתרונות הנ"ל אינו קיים, זה לא באמת "מחשוב ענן".

 

מנפץ המיתוסים

 

מאחר ויש כל כך הרבה רעש ולעתים ספק בנוגע למחשוב ענן, אבקש להפריך כמה מן המיתוסים הנפוצים ולהבהיר את העובדות לאשורן:

 

מיתוס ראשון – הענן אינו בטוח. עבור כל ספק של מחשוב ענן, אבטחה היא תמיד במקום הראשון. לרוב הארגונים אין בכלל אפשרות להגיע לרמת ההשקעה באבטחה של חברות מחשוב הענן, המתמחות בכך כבר שנים. הענן מוגן באמצעות אותן טקטיקות ואותן אסטרטגיות אבטחה המשמשות מזה 30 שנה את מרכזי הנתונים הארגוניים. חברות בכל העולם גילו שכאשר הן מעלות את תשתית המחשוב הארגוני שלהן לענן, רמת האבטחה שלהן רק משתפרת.

 

מיתוס שני – היתרון היחיד של הענן הינו בעלויות. למעשה, החיסכון הכספי הוא רק אחד מתוך שורת היתרונות של הענן. היתרון העיקרי הוא היכולת להגיב מהר ולקצר את זמן ההגעה לשוק. אתם מוזמנים לשאול מהנדסי פיתוח תוכנה בארגונים - כמה זמן לוקח עד שמקבלים שרת (server), לצורך ניסוי חשוב או להרחבת פרוייקט קיים? התשובות שתקבלו ינועו בין ארבעה שבועות לשלושה חודשים - רק כדי לקבל שרת(!). זוהי מציאות מתסכלת מאוד עבור מהנדסים. מציאות שמדכאת יצירתיות. לעומת זאת, באמצעות הענן ניתן להרחיב בתוך דקות את משאבי המחשוב של הארגון ולקדם את עבודות הפיתוח והחדשנות.

 

מיתוס שלישי – חייבים לעבור לענן עם כל תשתית המחשוב בבת אחת. במידה ויש לך סטארט-אפ, זה בהחלט מה שכדאי לעשות. אין היגיון לבנות על גב העולם הישן רכש של תשתיות להן תזדקק או לא תצטרך. ארגונים שיש להם פיתוחים חדשים יכולים לבנות מעבר לענן וליהנות במהירות מיתרונותיו הרבים. לארגונים עתירי מערכות ויישומים מסורתיים לא מומלץ להעביר הכל לענן בבת אחת. רוב הארגונים הללו עוברים לענן בצורה שיטתית, תוך שהם מגדירים מערכות ספציפיות שישמשו כאבני בוחן למעבר לענן. לאחר המעבר מריצים אותם מספר שבועות או חודשים, במטרה ללמוד ולהתרגל לעבודה בענן בטרם יעבירו אליו מערכות נוספות. בדרך כלל מתבצע המהלך באמצעות תכנית הגירה לענן המתפרשת על פני 12 עד 24 חודשים.

 

מיתוס רביעי – אפשר ליהנות מכל היתרונות של מחשוב ענן באמצעות "הענן הפרטי" שלי. האמת היא שכאשר אתה נכנס לפרטים בעננים הפרטיים או הפנימיים, מתברר כי הם בדרך כלל פתרון יקר של הוצאות קבועות, עם תשתית בהתקנה פרטית וללא רוב היתרונות של מחשוב ענן. החברות המשתמשות באותם עננים פרטיים נאלצות להוציא כסף על דאטה-סנטר ופעמים רבות הן נגררות להוצאות משמעותיות על אחזקה. חברות צריכות לדעת במה כרוך "הענן הפרטי", כי למרות שביטוי זה כולל את המילה "ענן", אין בו את כל היתרונות העיקריים של הענן.

 

לסיכום

 

מחשוב הענן מאפשר למחלקת ה-IT להגשים את ייעודה האמיתי בארגון, כלומר לשרת את מטרותיו העסקיות של הארגון. מחשוב ענן מאפשר לחברות למקד את ההון והמשאבים שלהן בפיתוח חדשנות ולאפשר קיצור זמן ההגעה שלהן לשוק, במקום לבזבז זמן וכסף על אחזקה ותפעול של תשתיות מחשוב מסובכות.

 

חשבו לרגע על השינוי שחל בתעשיית ייצור החשמל והפצתו במאה השנים האחרונות: בתחילה, חברות נהגו לייצר את החשמל שלהן בעצמן, באמצעות גנרטורים יקרים וכבדים שרכשו, הפעילו ותיחזקו להרצת המפעל.

 

במרוצת הזמן התפתחה רשת החשמל הציבורית. החיסכון והפשטות שהציעה רשת החשמל המודרנית היה כה מוחץ, עד שלא השתלם לחברות להמשיך ולהפעיל את הגנרטורים שלהם שהפכו מיושנים. יש לצפות לתהליך דומה גם בתחום המחשוב.

 

ככל שיחלוף זמן אנו צפויים לראות פחות ופחות ארגונים שיחזיקו ויתפעלו מרכזי נתונים משלהם. בדומה לרשת החשמל הציבורית, גם מחשוב הענן מציע חיסכון ופשטות גדולים מכדי שארגון כלשהו יוכל להתעלם מהם.

 

ד"ר וורנר פוגלס יהיה הנואם המרכזי ב-AWS Summit Israel 2012, ועידת שרותי הענן של אמזון שתתקיים ביפו ב-24.10

 

הכותב הינו סמנכ"ל הטכנולוגיות של חברת אמזון

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x