ח"כ שטרית: "להכריז על מד-נאוטילוס כמונופול"
יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה כתב לממונה על ההגבלים העסקיים כי כבל התקשורת התת-מימי היחיד מונע תחרות בשוק וחשוף לתקלות. בשבוע שעבר הודיעה בזק בינלאומי על כוונתה לפרוש כבל נוסף
בוועדת המדע והטכנולוגיה נערכה בשבוע שעבר ישיבה סוערת שעסקה במהירות האינטרנט בישראל, שבמהלכה ציין שטרית כי כמעט כל תעבורת האינטרנט בין ישראל לרשתות בעולם עוברת דרך מד-נאוטילוס, מה שהופך את החברה למונופול בפועל בתחום זה. לדבריו, מצב זה עלול ליצור בעיה חמורה במקרה של תקלה או חבלה בכבל.
לדברי שטרית, בהמשך לטענות שהשמיעו במשך השנים חברות שונות, קיומו של ספק אחד בתחום זה אף אינו מאפשר תחרותיות בגזרת המחיר הנגבה מחברות התקשורת, והן נאלצות לשלם לחברה מחיר שהן מגלגלות על הצרכנים. בנוסף, טוען שטרית, מצב זה אף גורם לכך שלמרות ש-85% מהבתים בישראל מחוברים לאינטרנט מהיר, רק מעטים גולשים במהירויות של 10 מגה-ביט לשניה ומעלה.
הרשות להגבלים עסקיים כבר פתחה באחרונה בבדיקה ראשונית של הטענות, לאחר שככל הנראה הוגשה למשרד הממונה תלונה מטעם אחד המיזמים, ששקל להניח כבל תת-מימי מתחרה. עם זאת, ככל הידוע לא נפתחה חקירה רשמית מטעם הרשות בגין שימוש לרעה בכח מונופוליסטי.
כבר בתקופת כהונתו של עו"ד דרור שטרום כממונה על ההגבלים העסקיים, שהסתיימה ב-2005, נבדקה פעילות מד-נאוטילוס. בדיקת הרשות אז לא העלתה חשד שהחברה עושה שימוש לרעה בכוחה בכל הקשור לקביעת מחירים בשוק הישראלי. עוד יצויין כי מד-נאוטילוס מחזיקה למעשה שני כבלים, ומערכת הבנויה בצורה מעגלית, כך שגם פגיעה בחלק מהכבל מאפשרת את המשך מתן השירות לחברות התקשורת הישראליות.
בשבוע שעבר הודיעה בזק בינלאומי כי תחל בפריסת כבל תת-מימי מתחרה, האמור לספק שירות החל מ-2012. בפרוייקט יושקעו, על פי הערכות, כ-100 מיליון דולר. ככל הידוע מבקשת קבוצה נוספת לבחון אפשרות לפרישה של כבל דומה, והחלה במגעים עם משרד התקשורת לקבלת רישיון מתאים, אולם לא ברור האם תמשיך במהלך לאור הודעתה של בזק בינלאומי. במד-נאוטילוס העדיפו שלא להתייחס לנושא.