$
מדעי החיים וקלינטק

סמנכ"ל חדשנות במדטרוניק: "החלוקה בקרן הביוטכנולוגיה שרירותית"

מייק הס, סמנכ"ל ענקית הציוד הרפואי מדטרוניק המבקר בימים אלה בארץ, מאמין בפוטנציאל הטמון כאן. "ישראל הגיעה להישגים במכשור רפואי כי קל להתקדם מהר יותר עם הון קטן"

אסף גלעד 15:2614.09.09

שנת 2009 לא היטיבה עם נוכחותן של החברות הבינלאומיות בישראל, אבל עבור מדטרוניק היתה זו דווקא השנה הטובה ביותר. ענקית הציוד הרפואי, שנסחרת בשווי של 42 מיליארד דולר, קנתה את יצרנית שסתומי הלב ונטור תמורת 325 מיליון דולר במזומן. נכון להיום, היתה זו הרכישה הגדולה ביותר של חברת טכנולוגיה ישראלית לשנה זו.

מייק הס. הסטוריה של השקעות בישראל מייק הס. הסטוריה של השקעות בישראל צילום: דיוויד קרן

 

בעברה של מדטרוניק רכישות של חברות ישראליות, כמו אודין ו־Instent, אבל זו השנה הראשונה שבה היא מכריזה על הקמת מרכז פיתוח ישראלי רב־תחומי. המרכז שוכן באבן יהודה וכולל כ־30 עובדים, רובם עובדי ונטור. "מה שמשך אותנו בוונטור, מעבר לטכנולוגיה ולאנשים, הוא המיקום של החברה - ישראל", אומר ל"כלכליסט" מייק הס, סמנכ"ל לענייני חדשנות במדטרוניק.

 

הס מבקר בימים אלה בישראל, ומתארח היום בוועידת הטכנולוגיה World Innovation Summit (ראו מסגרת). הוא צופה כי מרכז הפיתוח בישראל יחשוף את מדטרוניק לטכנולוגיות חדשות, בעיקר בתחום עזרי ניווט לציוד ניתוח. "אין לנו רשימת מכולת בבואנו לישראל, אך להבנתי חברות ישראליות חזקות בעזרי ניווט פולשניים, חיישנים, וגירוי עצבי", הוא אומר.

 

לא רק רוכשים

 

מדטרוניק סיכמה את הרבעון השני עם הכנסות של 3.93 מיליארד דולר, עלייה של 6% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. בשנה האחרונה היא רכשה ארבע חברות בעולם. אולם מדטרוניק לא רק רוכשת, אלא גם משקיעה. לזכותה היסטוריית השקעות בארץ, שרובן הניבו לה אקזיט מוצלח. מעבר להשקעה המוקדמת באודין ובוונטור, עוד בטרם רכשה אותן, השקיעה מדטרוניק גם ב־PVT, שנרכשה ב־155 מיליון דולר על ידי אדוורדס, בחברת רימון מדיקל שנרכשה בידי בוסטון סיינטיפיק, ובחברת איתמר מדיקל של גיורא ירון שיצאה להנפקה.

 

באחרונה מבצעת מדטרוניק את השקעותיה באמצעות קרן טריונצ'רס המקומית. את הקרן ייסדו מרטין לאון, ממקימי PVT, ומיכל גבע, ממקימי Glview. מדטרוניק כבר השקיעה מיליוני דולרים בקרן, שמצדה השקיעה בחמש חברות מדעי החיים בשלב מוקדם.

 

תמשיך להשקיע

 

מבחינתו של הס, מדטרוניק תמשיך להשקיע בישראל. עד כה הקצתה מדטרוניק כ־300 מיליון דולר להשקעות בעולם, שזרמו לכ־50 חברות פורטפוליו וקרנות הון סיכון. "באופן כללי, רוב ענקיות הציוד הרפואי כמונו לא מתמקדות בחברות קטנות. אנחנו מתערבים בשלב מאוחר יותר".

 

הס לא חוסך ביקורת מקרן הביוטכנולוגיה החדשה של המדען הראשי במשרד התמ"ת, שלפיה המדינה תחלק 18 מיליון דולר לחברות בתחום הציוד הרפואי ועוד 42 מיליון לחברות פארמה וביוטק. "זו חלוקה שרירותית של ההשקעות", הוא אומר. "הסיבה שבגללה ישראל כה דומיננטית בהישגים במכשור רפואי היא עניין כלכלי - אתה יכול להתקדם יותר מהר באמצעות הון קטן, בהשוואה לזמן ולהשקעה שנדרשים בתעשיית התרופות או הביוטכנולוגיה.

 

"מובן שאני מוטה לכיוון המכשור הרפואי היות שאני גם מגיע מחברה כזו, והייתי רוצה לראות כאן התקדמות מהירה יותר, אבל באופן כללי כל דולר בציוד הרפואי מחזיר את עצמו מהר יותר מכל דולר שאתה משקיע בביוטק. אני שמח שיש הקצאה לכמה קטגוריות, אבל הייתי רוצה לראות השקעה רבה יותר במכשור רפואי".

 

לפרויקט מדעי החיים של "כלכליסט"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x