$
המדריך

לצאת מהפלונטר: כך תעשו סדר בכבלים

אמירתו של קרל מרקס "אין לפרולטריון מה להפסיד מלבד כבליו" לא ממש תועיל לכם במאבק עם הכבלים המסתבכים בין המחשב למערכת, אבל מעט תושייה וכמה שקלים יספיקו כדי לעשות סדר באזור הכי מבולגן בבית

רן יניב הרטשטיין 18:4416.03.09

ציפיות רבות תלינו במאה העשרים ואחת, רובן אכזבו, חלקן פחות, אך נדמה שהשאיפה לעולם ללא כבלים היא הרחוקה ביותר מהתגשמות. טלפון סלולריים אולי חסכו את כבלי הטלפון, אבל במקומם קיבלנו מטענים, מתאמים וכבלי נתונים. מחשבים ניידים חוסכים כבלים למסך ולמקלדת, אבל מוסיפים אביזרי תקשורת וכוננים קשיחים חיצוניים. מערכות קולנוע ביתי מתקדמות אולי למדו בשנים האחרונות להעביר אודיו ווידיאו בכבל אחד, אבל החיסכון מתגמד לעומת ששת הרמקולים השונים שצריך לחבר אליהן. אם כבר, ברוב הבתים יש היום הרבה יותר כבלים מבעבר - בחדר העבודה, מסביב לשולחן המחשב, ליד הטלוויזיה ובכל מקום אחר.

  צילום: רן יניב הרטשטיין

  

הגישה המקובלת היא פשוט להתעלם מהבעיה ולחיות עם סבך כבלים ענקי באמצע הסלון או חדר העבודה במקרה הרע, או להסתיר את סבך הכבלים מאחורי השולחן או הטלוויזיה במקרה הטוב. אם הפתרון הזה בכלל לא נראה לכם כמו פתרון, אתם לא היחידים. אינספור פתרונות מסחריים צצו בשנים האחרונות לניהול כבלים בבית - חלקם אומצו ממוצרים שהיו קיימים בסביבות משרדיות ותעשיתיות, וחלק נועדו במיוחד לצרכים של שולחן המחשב או ארון המדיה. מלבד הפתרונות המסחריים, תוכלו למחזר חפצים שקיימים בבית ולאלתר פתרונות יעילים לא פחות - וזולים בהרבה.

 

הבלוגוספירה לא התעלמה מהבעיה הזו, וגם לא מהפתרונות שהתפתחו עבורה. אספנו מרחבי הרשת את הטיפים היעילים והמקוריים ביותר לניהול הכבלים סביב הטלוויזיה והמחשב, והוספנו להם קצת מהניסיון האישי שלנו. אחרי השקעה מינימלית של זמן וכסף, יותר לא תצטרכו להביט בפלונטר גדול ומכוער של כבלים, מתאמים ומטענים צובר אבק בפינה.

 

לוחות תלייה

 

ואן מרדיאן היה צריך למצוא מקום להרבה מאוד אביזרים בשולחן המחשב הקטן שלו - מודם כבלים, ראוטר אלחוטי, קורא כרטיסים, צורב דיסקים חיצוני, כונן קשיח חיצוני, רכזת USB, וכמובן, לספקי הכוח של כל אחד מהגאדג'טים האלה. הפתרון היה לוח תלייה מחורר שהוא התקין מתחת ללוח השולחן, ועליו הוא תלה את כל המכשירים, יחד עם כבלי החשמל שלהם. הלוח מספק גישה לצורב התקליטורים וקורא התקליטורים, אבל כל שאר הכבלים והמכשירים נעלמים מהעין.

  

שיטה זו זכתה לסיקור נרחב ברשת ורבים אחרים פרסמו גרסאות משלהם ליצירה - חלק מהתמונות מופיעות באתר של מרדיאן. מכיוון שאפשר לתלות את הלוח בצידו התחתון של שולחן העבודה, זהו גם אחד הפתרון החסכוניים ביותר במקום. תוכלו למצוא לוחות תליה בגדלים שונים בחנויות יצירה או חומרי בניין, ולתלות את הרכיבים באמצעות אזיקונים, חוטי מתכת גמישים או סקוץ'.

 

לוח תלייה. אחד הפתרונות החסכוניים במקום לוח תלייה. אחד הפתרונות החסכוניים במקום צילום: cc-by-unimatrixZxero

 

ארונות תקשורת

 

במשרדים, ארונות תקשורת הם גופי מתכת ענקיים ויקרים במיוחד שנועדו לאחסן שרתים, קופסאות מיתוג ושאר ציוד תקשורת ומחשוב. בבית, כל ארון או שידת מדפים קטנה יכולים להספיק בשביל להסתיר את רוב הגאדג'טים שמסתובבים מסביב לשולחן, יחד עם כבלי הנתונים והחשמל.

 

ארון התקשורת הביתי הפשוט והזול ביותר שמצאנו הוא למעשה מגש מסמכים שתוכלו לקנות בכמה עשרות שקלים בכל חנות ציוד משרדי. סדרו במגשים את המודם, את הנתב ואת שאר הגאדג'טים הקטנים, והסתירו את מפצל החשמל במדף התחתון. מגשים מחוררים יספקו אוורור טוב יותר, סוגיה חשובה במיוחד אם בין המדפים נמצאים גם כוננים קשיחים, שמתחממים בזמן הפעולה.

  

ארון הכבלים בכלל לא צריך להיות ארון. מארק מאוסטין, טקסס חורר קופסת אחסון פשוטה מפלסטיק - לא יותר מ-20 שקל - וארז בתוכה כבלי חשמל וציוד תקשורת. לא היינו מכניסים לקופסה כוננים קשיחים ללא אוורור הולם, אבל היא מצטיינת בהסתרת הכבלים, מפצל החשמל והמכשירים האחרים.

 

באיקאה תוכלו למצוא כמה פתרונות ייעודיים, בסדרת Ludvig. אלו ארונות ושולחנות עבודה קטנים שנועדו במיוחד להסתרת מחשבים וציוד תקשורת, וכוללים פתחים לכבלים ומקומות אחסון מוסתרים לאביזרים. שולחן לילה הוא מועמד נוסף לשימוש כארון תקשורת קטן.

  

עבור מקרים קיצוניים, תוכלו לבנות ארון תקשורת ביתי אמיתי - מארון מטבח בודד או מארונות עמוקים אחרים. הסירו את הלוח האחורי והתקינו במקומו רשת דקה ועדינה כדי לאפשר מעבר אוויר, וקדחו חורים לאוורור ולהעברת כבלים בפינות הארון. במידת האפשר, השתמשו במדפי רשת ממתכת כדי לשפר את זרימת האוויר בתוך הארון ולהקל על השחלת הכבלים בין המדפים. עם אוורור הולם, ארונות מטבח בעומק 60 ס"מ יהיו גדולים מספיק בשביל לאחסן בתוכם מדפסת או מחשב.
מגש משרדי. עושה פלאים מגש משרדי. עושה פלאים צילום: cc-by-rick020200

 

הסתרת כבלים

 

במשרדים ובבתי עסק, כבלי החשמל והנתונים מוסתרים במגוון שיטות הכוללות תעלות בקירות, תקרה כפולה או רצפה מוגבהת, וריהוט ייעודי עם דפנות כפולות. להעברת כבלים למרחקים ארוכים בבית, תוכלו לאמץ את אותן השיטות בדיוק. יתרונן הגדול של שיטות אלה הוא הגמישות שהן מאפשרות - במידת הצורך, אפשר לנתק או להחליף כבלים בקלות, מבלי לחצוב בקירות או לזחול מאחורי רהיטים.  

 

תעלות פלסטיק לכבלי חשמל ותקשורת (הנקראות גם תעלות חשמל או תעלות תקשורת) מסתירות בתוכן כבלים רבים למרחקים ארוכים, והופכות מפגע אסטתי חמור למפגע אסטתי עדין בהרבה. רוב התעלות מגיעות בצבע לבן או בז', אבל תוכלו לצבוע אותן בקלות. חפשו אותן ברשתות החשמל או חומרי הבניין, וצפו לשלם כ-10 שקלים עד 30 שקל למטר, בהתאם לממדי התעלה.

 

למרחקים קצרים יותר, השתמשו בתעלות פתוחות או בצינורות גמישים. איקאה מציעה שני מוצרים מתאימים למטרה זו: Signum הוא מעין מדף פתוח לכבלים או למכשירים קטנים, והוא מתאים להתקנה על שולחן או ארון (70 שקל). Rabalder הוא צינור פלסטיק גמיש שמחורץ לכל אורכו, ושלתוו אפשר להשחיל את הכבלים שעוברים בין השולחן למחשב, בין המחשב למערכת, או בכל מקום אחר. תוכלו לאלתר מוצר דומה מצינורות מים גמישים שתמצאו בחנויות חומרי בניין, וכך להשיג צינורות עבים או ארוכים יותר.

  

להסתרה מוחלטת של כבלי החשמל והתקשורת, העבירו את כולם בתוך הקירות. חשמלאים או אנשי מקצוע העוסקים בהתקנת מוצרי בית חכם יהיו הכתובת המתאימה למשימות כאלה - אל תנסו לעשות זאת בעצמכם.

 

תחנות טעינה

 

אפילו אחרי שתארגנו ותסתירו את כל ציוד המחשב והתקשורת ותעלימו את הכבלים שלהם בתוך ארונות, קופסאות ותעלות, ישארו עוד כמה כבלים תועים מסביב לשולחן - המטענים של הטלפונים הסלולריים, נגני המדיה, המצלמות, מחשבי כף היד, קונסולות המשחק הניידות וכל שאר הגאדג'טים שזקוקים לאספקת מתח יומית.

 

הפתרון: תחנת טעינה. מחוץ לישראל אפשר למצוא כמה פתרונות ייעודיים (ויקרים) שכוללים תא אחסון מוסתר למפצל חשמל, ומקום להנחת כמה מכשירים לטעינה. לא הצלחנו למצוא מוצרים מקבילים בארץ, אבל אפשר בקלות רבה לאלתר פתרון זול ויעיל לא פחות מכל קופסת קרטון או פלסטיק.

 

תחנת טעינה ירוקה תוצרת בית תחנת טעינה ירוקה תוצרת בית צילום מסך: instructables.com

 

קדחו חורים להעברת הכבלים, והכניסו לקופסה את המפצל. חברו בתוך הקופסה את המטענים, ונתבו את המחברים החוצה דרך החורים שקדחתם. במקום סבך המטענים, המכשירים והכבלים, כל שיישאר הוא כבל אחד לחשמל ועוד כמה מחברים למכשירים השונים.

 

מכיוון שמטענים צורכים חשמל גם כשמכשיר המוטען אינו מחובר אליהם, מומלץ להשתמש במפצל עם מפסק. במקום להשאיר את כל המטענים מחוברים ופועלים באופן קבוע, הדליקו את המפצל רק כשאחד המכשירים נמצא בהטענה. לחיסכון מרבי, חברו מתג נפרד לכל מטען לפי ההוראות במדריך מצולם זה. לטעינת מכשירים עם חיבור USB, תוכלו להשתמש במטען USB שאפשר לקנות ברוב חנויות המחשבים תמורת כמה עשרות שקלים.

 

במקום כבלים

 

למרות הפתיחה הפסימית, למעשה קיימים פתרונות אלחוטיים רבים שיכולים לחסוך את רוב הכבלים הטורדניים ביותר. שלושת המובילים הם מחשבים ניידים, מקלדות ועכברים אלחוטיים, ונתבים אלחוטיים, ואלו יחסכו 90% מהכבלים בשולחן העבודה, ויקלו על הסתרת הכבלים הנותרים.

 

מדפסת משולבת עם חיבור רשת תחסוך את הצורך בכמה מכשירים שונים (וכבלים שונים), וחיבור הרשת יאפשר גמישות רבה יותר בבחירת המיקום. חיבור רשת אלחוטי יאפשר גמישות רבה עוד יותר, אבל מגוון המדפסות שמציעות חיבור כזה עדיין קטן.

 

רוב פתרונות האחסון החיצוניים כוללים כוננים קשיחים בגודל 3.5 אינץ', שמצריכים ספק כוח חיצוני נפרד. במקומם, תוכלו לקנות כונן קשיח בגודל 2.5 אינץ', שמסתפק רק בחיבור USB למחשב. עם זאת, כוננים אלו יקרים בהרבה ומציעים נפח אחסון קטן בהרבה מכוננים בגודל 3.5 אינץ'.

 

לחיבור המחשב למערכת השמע, תוכלו להחליף את כבל האודיו בסטרימר אלחוטי. אמנם שינוי זה למעשה רק יגדיל את כמות הכבלים בבית, אבל הוא לפחות יצמצם אותם לאזור אחד ויחסוך את הצורך בהעברת כבל ארוך בין המחשב למערכת. מוצרים דומים מאפשרים להעביר גם וידיאו - אם כי האיכות המתאפשרת בחיבור אלחוטי אינה גבוהה במיוחד. למידע נוסף על סטרימרים לאודיו ווידיאו.

  

אם אתם עדיין לא מוכנים להיפטר מהכבלים ולהשתמש בחלופות אלחוטיים, תוכלו לפחות לקנות כבלי אודיו ווידיאו באיכות גבוהה, ולהתאים אותם לאורך המדויק הנחוץ. היתרון הוא לא רק אסתטי: גלגול השאריות המיותרות של כבלי נתונים יוצר הפרעות שפוגעות באיכות האות. כבלים באורך מדויק יהיו חשופים פחות להפרעות ויספקו אות אמין יותר למקור. במדריך וידיאו ארוך ומפורט במיוחד של Systm תלמדו בדיוק איך לעשות זאת.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x