כלכלת המזון
"24 מיליארד שקל בשנה נזרקים לפח בגלל בזבוז מזון"
ליאור לוי, יו"ר איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים, אמר בפאנל בשבוע "כלכלת האוכל" של כלכליסט ולקט ישראל, כי שיעור בזבוז המזון בתעשייה הוא 3%-2.5%. יעל נבו מקבוצת שטראוס סיפרה שהקבוצה פועלת לצמצום אובדן מזון החל מהגידול החקלאי, דרך הייצור במפעל ועד האריזה
האם ניתן למנוע בזבוז מזון ומה ניתן לעשות כדי למנוע אותו מלכתחילה? על שאלות אלה ואחרות השיבו נטלי ברודנר מור, משנה למנכ"ל, משרד החקלאות וביטחון המזון; יעל נבו, סמנכ"לית בכירה, היועצת המשפטית ומנהלת הקיימות, קבוצת שטראוס, וליאור לוי, יו"ר איגוד המזון, התאחדות התעשיינים, במסגרת פאנל שהנחה עמיר קורץ מכלכליסט במשדר כלכלת המזון.
מה משרד החקלאות עושה כדי למנוע בזבוז מזון?
ברודנר מור:" זהו נושא הנוגע למספר משרדי ממשלה ויצרנו בתוך תוכנית ביטחון המזון 2050 פתרונות שיתנו מענה לסוגיה כיצד נפחית את בזבוז המזון, בדגש על המקטע החקלאי".
מה היקף הבזבוז?
ברודנר מור: "מדובר בהיקפים משמעותיים מאוד. כ־37 אלף טונות של בזבוז מזון, המקטע החקלאי בכלל סובל מכך. זה נובע מאי־תכנון, מקטעים שלמים שבהם נוצרים לנו עודפים כבר בשדה, עוד לפני שעוברים הלאה לשווקים. ראינו במלחמה את השפעת הנושא ביתר שאת על כוח האדם - הגדלנו משמעותית את מספר העובדים הזרים לחקלאות כדי לשפר את היכולת שלנו לקטוף וגם הכנסנו הרבה מיכון חקלאי כדי לבצע שיפור בהיבטים הטכנולוגיים וגם בהיבטי מחקר.
"אנו משפרים כל הזמן, ברמת האריזות שאנו מפתחים ובודקים כיצד ניתן לשמור אחרת את המזון, כיצד קטיף יכול להתבצע בצורה שפחות מבזבזת, וכבר לטפל בנושאים ברמה החקלאית בשדה. מעבר לכך, שמנו יעד ראשון לעשור הקרוב של הפחתה של 10% באובדן המזון הלאומי במקטע החקלאי ובכלל. בנוסף, אנו רוצים להקים מערכת שתהיה תשתית מידע שתאפשר לנו לטפל בזמן אמת בבעיה, כדי שהמזון יוכל להיות מופנה גם לתעשייה בצורה חכמה יותר".
כיצד איגוד המזון פועל בנושא הבזבוז ומה ההשפעה על הצרכן?
לוי: "מניעת בזבוז מזון והצלת מזון הם הנושאים שחרותים על דגלנו כאיגוד תעשיית המזון. מבחינה מספרית וכספית, אנו מדברים על 24 מיליארד שקל מקצה לקצה בשנה אחת שנזרקים לפח. השוק הקמעונאי של מזון וטיפוח הבית מוערך בכ־55 מיליארד שקל, ושוק המזון לבדו מוערך בכ־35 מיליארד שקל במכירות בשוק הקמעונאי. דמיינו לעצמכם שבעולם בו מדברים על יוקר המחיה זורקים 23 מיליארד שקל לפח.
"בכל הקשור בתעשיית המזון, זו נמצאת בקצה של החיסכון. לפי מחקר שנעשה על ידי המשרד להגנת הסביבה, בתעשייה שיעור בזבוז המזון עומד על כ־2.5% עד 3% וזה הקצה התחתון. הרי זו תעשייה מאוד מדידה, היא לא רוצה להגיע לבזבוז או פחת. לו היה אפשר לעשות מערכות מידע שמודדות את הצלת המזון, או זריקת המזון, היה אפשר לנהל את זה, לעקוב אחרי זה ולייצר חיסכון".
מהי עמדת שטראוס לגבי קיימות ובזבוז מזון?
נבו: "שטראוס רואה כבר שנים רבות את החשיבות של צמצום בזבוז מזון. אנו מקפידים לפעול בכל שלבי שרשרת הערך, החל בחקלאי - יש לנו שיתופי פעולה עם חקלאים ואנו מחברים אותם לחברות אגריטק כדי שאלה ייתנו להם פתרונות לצמצום הבזבוז כבר בשלב הגידול החקלאי. לאחר מכן, במפעל, בשלב הייצור, הקמנו ב־2020 צוותים ייעודיים שמנהלים מעין לוח מחוונים למעקב ומדידה של כמות הבזבוז בתהליך הייצור, וכל הזמן פועלים לצמצום אחוזי נפל באמצעים טכנולוגיים.
"גם במוצר המוגמר אנו נותנים פתרונות לצמצום הנפל, בין שמדובר באריזה הניתנת לסגירה ופתיחה מחדש, ובין שמדובר בהקטנת האריזות כדי לאפשר צריכה של מנה בדידה, כך שלא תישאר יתרה שתיזרק לפח. האריזות מאפשרות אורך חיי מדף יותר ממושך. אנו גם מעורבים במיזמים עם הקמעונאים – דואגים לאסוף מוצרים קצרי מועד, כלומר לפני שתוקפם פג, ותורמים אותם וזה נותן פתרון שהוא גם חברתי וגם סביבתי".
תומר הדר
נטלי ברודנר מור, המשנה למנכ"ל, משרד החקלאות וביטחון המזון: שמנו יעד ראשון לעשור הקרוב של הפחתת 10% באובדן המזון הלאומי"
משתתפי הפאנל, מימין: עמיר קורץ, כלכליסט; יעל נבו, סמנכ"לית בכירה, היועצת המשפטית ומנהלת הקיימות, קבוצת שטראוס; נטלי ברודנר מור, משנה למנכ"ל, משרד החקלאות וביטחון המזון; וליאור לוי, יו"ר איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים
























