סגור
העיתון הדיגיטלי
28.04.25
כנס ניצנים נתיבי אודי פאנל - ניצן עמר, דורון זאור, דורין בניאל, אלי פרידמן, יניב שניידר
(צילום: אוראל כהן)
דור העתיד לטכנולוגיה

"היתרון שלנו בדיפנס-טק - שדה ניסויים שאין לאף מדינה אחרת"

ניצן עמר, ראש חטיבת ההגנה במערך הסייבר הלאומי ומשנה לראש מערך הסייבר, אמר את הדברים בפאנל בוועידת דור העתיד לטכנולוגיה של עמותת "בנתיבי אודי". לדבריו: "אני חושב שלישראל יש יתרון, לצערנו יש מלחמות ובסופו של דבר בישראל יש תשתית של בוגרי יחידות טכנולוגיות, מממר"מ ועד מפעילי רחפנים"

בין המשתתפים בפאנל שהתקיים במסגרת ועידת דור העתיד לטכנלוגיה של עמותת "בנתיבי אודי": יניב שניידר, מנכ"ל אלרון השקעות, דורין בניאל, פרינסיפל ב-NightDragon, מנהלת ישראל ואירופה, דורון זאור, מנכ״ל Earth & Beyond Ventures, אלי פרידמן, סמנכ"ל פיתוח וחדשנות, אלביט מערכות ואל"מ (מיל.) ניצן עמר, ראש חטיבת ההגנה במערך הסייבר הלאומי ומשנה לראש מערך הסייבר הלאומי.
מי אתם ומה אתם עושים?
דורון זאואר: "אנו עוסקים בדיפ טק, בין היתר במיחשוב קוואנטי. אני אישית הגעתי לישראל מאוסטרליה, התגייסתי לחיל הרגלים ולאחר מכן שבתי לעולם הביטחון".
דורין בניאל: "אני מובילה השקעות בישראל ובאירופה בקרן המתמחה בסייבר ודיפנס טק. אנו חברה של 15 איש, יש לנו כמיליארד וחצי דולר שאנו מנהלים. אני ישראלית אמריקאית ועשיתי עלייה לישראל לפני תשע שנים".
אלי פרידמן: "אלביט היא חברה בטחונית המחוברת לישראל מצפונה ועד דרומה. אנו מעסיק מאוד משמעותי בעולם ההייטק ואנו מחוברים גם לתוכניות חינוך משמעותיות. בעבר הייתי עתודאי וההסתכלות הרחבה של חינוך טכנולוגי היא קרובה ללבי ולעיסוק שלי ביום יום".
יניב שניידר: "אני מנכ"ל אלרון וונצ'רס ולפני זה עבדתי שנים רבות ברפאל. אלרון היא קרן וותיקה בישראל, ממקימות ההייטק הישראלי. בתקופה האחרונה הקרן עסקה רבות בהשקעות בסייבר ואנו נכנסנו חזק לעולמות הדיפ טק וההגנה. אנו משקיעים בשלבי צמיחה מוקדמת ואנו נמשיך להשקיע בעולמות אלה".
מהי לדעתכם הסיבה העיקרית לעלייתו של תחום הדיפנס טק ומהן המגמות הבולטות בישראל ובעולם?
יניב שניידר: "אני חושב שהדיפנס טק הוא בשורה אדירה לעולם, הסייבר היה הבשורה הראשונה. צרכי השעה כיום מושכים את המיקוד לדיפנס טק ואין מקום טוב יותר מישראל להביא את בשורה בתחום, גם בגלל אופיינו היזמי והחדשני וגם בגלל המציאות שלנו, הערכים והשירות הצבאי".
אלי פרידמן: "לפני כמה שנים הינו בהייפ של בלוקצ'יין, זו היתה מערכת שהזינה את עצמה, העולם לא היה זקוק לזה אז. אבל כיום יש בעולם לחימה בהרבה גזרות, בין היתר בגלל תחרות הלמידה וההסתגלות של האוייב מול הצד השני, זה דורש מהירות וזריזות ומייצר הרבה אפשרויות בעולם היזמות. דיפנס טק משלים את התעשיה הבטחונית המסורתית, במיוחד בהסתכלות ארוכת טווח. והסינרגיה בין עולם ההון סיכון לאחריות לתמיכה במערכת היא מה שאנו מחפשים".
האם לישראל יש יתרון בתחום הדיפנס טק? האם זו תעשייה שישראל צריכה להוביל בה?
ניצן עמר: "אני חושב שלישראל יש יתרון, לצערנו יש מלחמות ובסופו של דבר בישראל יש תשתית של בוגרי יחידות טכנולוגיות, מממר"מ ועד מפעילי רחפנים. אנו מתחילים בתיכון וההשקעה בתוכניות היא כזו שהצבא קוטף את פירותיה. יש לנו שדה ניסויים שאין כמעט לאף מדינה אחרת. יש כאן שיתוף פעולה בין צה"ל משרד הביטחון והתעשייה, ובסוף החיבור של התשתית האנושית מול האקוסיסטם הקיים הוא היתרון הגדול שלנו".
דורון זאור: "יש כאן שדה ניסויים ללא תחליף, יש אנשים חכמים וחברות חכמות ואין תחליף לניסויים בשטח. לצערנו בישראל יש כל יום ניסויים".
דורין בניאל: "יש הרבה מאוד תוכניות בישראל ובארה"ב המנסות לגשר על הפער בינינו ובין ארה"ב. בגלל הצבא יש לנו כמות יפה של מהנדסים שהיא מספר 1 בעולם. ההוצאה על מחקר ופיתוח שהמדינה מוציאה הוא מעל 6%, יותר מהממוצע העולמי ב-OECD. יש לנו מאגר כשרונות מאוד חזק, ויש לנו משקיעים ישראלים שבעצמם היו בצבא וראו את האויב ואת האתגרים. יש בזה משהו מאוד חזק. יש כאן גם מוכנות של משקיעים לרמת סיכון גבוהה. ובנוסף, יש כאן מנטאליות של מי שמוכן לאמץ גם כישלון, ולכן אנו כל הזמן בתהליך בדיקה. ובנוסף יש חיבור חזק לממשלה. יש יזמים מאוד חזקים".
מתוך הסתכלות על עתיד התעשייה, מה אתם מחפשים ביזמים צעירים ומה את מחפשת בחברת דיפנס טק?
דורין בניאל: "אני משקיעת סייבר במהות, אני מחפשת כמה סעיפים, כמו ניסיון רלוונטי שאין לרוב האנשים. אם זו חברת רחפנים ואדם עסק בצבא ברחפנים, זה רלוונטי. הדבר שצריך להבין בדיפנס טק, זה שזה תחום חדש לקרנות הון סיכון. עם זאת, יש שני דברים שאני מחפשת: ראשית, יכולת לנהל זמן, אם אדם עונה לי מהר זה בהחלט אומר משהו. מניסיוני, האנשים הכי עסוקים בעולם יודעים להגיב הכי מהר, כלומר הם יודעים לנהל. ובנוסף, אדם חייב להיות כריזמטי, שיוכל למכור כל דבר לכל אחד וידע מה לומר ברגע הנכון".
יניב שניידר: "יש נושא מעניין, של מהיכן מגיעים היזמים. יש כאן בעיני קשר בין מה היזמים מביאים, מאיפה הרעיון שלהם, אם זה מתקשר לשירות הצבי זה יתרון, אבל לפ]עמים רעיונות לא מגיעים מעיסוק ישיר במשהו, אלא מחיבור בין עולמות. מי שמשקיע בחשיבה וביצירתיות יכול להביא רעיונות ופריצות דרך גם ללא ניסיון צבאי".
דורון זאור: "אנו מחפשים טכנולוגיות שיש בהן פריצת דרך משמעותית. אנו מחפשים יזמים בעלי ביטחון, כריזמה, יכולת מכירה".