מה מחפשת OpenAI בסטארט-אפ של ג'וני אייב
ענקית הבינה המלאכותית רוכשת את io - סטארט-אפ מכשירי ה-AI של מעצב אפל המיתולוגי, בעסקה של 6.4 מיליארד דולר - לאחר שיתוף פעולה של שנה וחצי; פורסם כי המכשיר הסודי המיועד לשמש כ"בן לוויה" ביום יום לא יהיה סמארטפון, ושאלטמן ואייב שואפים לסייע למשתמשים להיגמל ממסכים
OpenAI רכשה את הסטארט-אפ של מעצב האייפון והמעצב הראשי המיתולוגי של אפל, ג'וני אייב, על מנת לבנות ביחד "מכשיר לוויה" ל-AI שיהפוך לחלק מחיי היומיום ושהחברה מקווה למכור 100 מיליון יחידות ממנו עם השקתו – כך אמר אתמול (ד') מייסד ומנכ"ל החברה, סם אלטמן, לעובדי OpenAI לפי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל. המכשיר, שפרטיו נשמרים בחשאיות, יושק עד סוף השנה הבאה.
אתמול הודיעה ענקית ה-AI כי היא רוכשת את io של אייב בעסקת מניות, לפי שווי של 6.4 מיליארד דולר. לפי הוול סטריט ג'ורנל, בשיחה עם עובדים לאחר ההודעה על הרכישה אמר אלטמן שהיא מייצגת "הזדמנות לעשות את הדבר הגדול ביותר שאי-פעם עשינו כחברה". אמירה משמעותית, בהתחשב בכך ש-OpenAI היא זו שהציתה ב-2022 את מהפכת הבינה המלאכותית הנוכחית.
אלטמן סיפק לעובדים כמה רמזים לגבי המוצר שאייב וצוותו יסייעו בפיתוחו. לדבריו, הוא יהיה מודע באופן מלא לסביבת המשתמש ולחייו, יהיה לא פולשני, יוכל לשבת בכיס המשתמש או על שולחן העבודה, ויהיה מכשיר הליבה השלישי שצרכנים יציבו על השולחן שלהם, אחרי המקבוק פרו והאייפון.
מוקדם יותר דיווח הוול סטריט ג'ורנל שהמכשיר הסודי לא יהיה סמארטפון, ושאלטמן ואייב שואפים לסייע למשתמשים להיגמל ממסכים. לעובדים אמר אלטמן עוד שהמכשיר לא יהיה משקפיים, ושאייב הביע סקפטיות לגבי בניית מוצר לביש. אייב עצמו תיאר את המכשיר כ"תנועת עיצוב חדשה". אלטמן הוסיף שהמכשיר חשוב להצלחה הסופית של החברה ויאפשר למנוע ממתחרים להעתיק את מוצריה לפני שהם מוכנים להשקה.
לאלטמן יש תוכניות שאפתניות מאוד למכשיר. "נמכור 100 מיליון מכשירים מילולית ביום הראשון", הוא אמר לעובדים. "נמכור את המכשירים מהר יותר מכפי שכל חברה אחרת מכרה 100 מיליון יחידות של משהו חדש בעבר".
תוכניתו השאפתנית של אלטמן מזכירה חזון שאפתני של מייסד טק אחר לבניית מכשיר שיחולל מהפכה עולמית – סטיב ג'ובס. אייב, שהיה אחד מעובדי אפל הקרובים ביותר לג'ובס עד מותו ב-2011, אמר לפי הוול סטריט ג'ורנל שהעבודה עם אלטמן מזכירה לו מאוד את העבודה עם מייסד אפל. "האופן שבו הקלקנו, הדרך בה יכולנו לעבוד ביחד, זה היה מאוד משמעותי בעבורי", אמר.
OpenAI ו-io עובדות ביחד מזה כשנה וחצי, ושתי החברות החלו להתרגש מהרעיון למכשיר הסודי. התוכנית המקורית הייתה שהסטארט-אפ של אייב יפתח וישווק את המכשיר בעצמו, תוך שימוש בטכנולוגיה של OpenAI. ואולם, אלטמן הבין בסופו של דבר שכדי שהמכשיר יזכה להצלחה על שתי החברה להתאחד. זאת, מכיוון שלא מדובר באביזר נלווה אלא במכשיר שיהווה היבט מרכזי במערכת היחסים של משתמשים עם OpenAI. "שנינו התרגשנו מהרעיון שאם נרשמת ל-ChatGPT, אנחנו פשוט נשלח לך מחשבים חדשים, ושאתה צריך להשתמש בהם", אמר אלטמן לעובדים.
אלטמן ואייב גם הבינו שהמכשירים הקיימים לא תואמים ליכולות המוצרים של OpenAI, ושאנשים עדיין משתמשים ב-ChatGPT לפי הפרדיגמה הישנה: פתיחת לפטופ, כניסה לאתר, הקלדת משהו והמתנה. "זה לא חלום המד"ב של מה AI מאפשרת לנו לעשות עם כל היכולות שאני חושב שיש למודלים", אמר אלטמן.
על סמך המידע שמסר אלטמן, אפשר רק לדמיין איך יראה המכשיר החדש ולמה הוא ישמש. וזה בדיוק מה שביקשנו מ-ChatGPT לעשות: סיפקנו לו את הפרטים שמסר אלטמן לעובדים, ושאלנו איך מכשיר זה להיראות ולמה הוא ישמש. הצ'טבוט דמיין מכשיר בשם ora, שלהערכתו יצוייד במערך של חיישנים קול, וידיאו ותנועה, שיספקו לו מידע מלא על סביבתו של המשתמש. במכשיר זה, ברירת המחדל להפעלה תהיה פקודת קולית, בניגוד לאינטראקציה עם מסך (בדומה לרמקולים חכמים דוגמת אלקסה של אמזון), ואינטגרציה עמוקה עם המודלים של OpenAI תאפשר לו לחזות צרכי משתמש, להציע סיוע יזום ולא רק בתגובה לבקשות משתמשים, ולספק יכולות התאמה אישית.
תרחישי שימוש אפשריים שדמיין ChatGPT כוללים: ניהול הלו"ז היומי של המשתמש, ניסוח יזום של תכתובות, סיכום פגישות, אוטומציה של משימות שוטפות, מתן תובנות חכמות בזמן אמת, תזכורות לאינטראקציות אישיות חשובות, תפקוד כבן שיח פעיל ואינטואיטיבי, תפקוד כשותף בהליכי יצירה וחשיבה לצורך העלאת ושיפור רעיונות באמצעות שיחה שוטפת וסיוע לאינטראקציה בין-אישית באמצעות סינון וניהול תקשורת דיגיטלית. כשיוצג המכשיר, יהיה מעניין לראות עד כמה קרוב או רחוק החזון של ChatGPT מהמציאות.
3 צפייה בגלריה


ora. תמונות שהכין ChatGPT בתשובה לשאלה כיצד הוא משער שייראה מכשיר הלוויה ל-AI שמייצרים OpenAI וג'וני אייב
(צילום: ChatGPT)
3 צפייה בגלריה


ora. תמונות שהכין ChatGPT בתשובה לשאלה כיצד הוא משער שייראה מכשיר הלוויה ל-AI שמייצרים OpenAI וג'וני אייב
(צילום: ChatGPT)
3 צפייה בגלריה


ora. תמונות שהכין ChatGPT בתשובה לשאלה כיצד הוא משער שייראה מכשיר הלוויה ל-AI שמייצרים OpenAI וג'וני אייב
(צילום: ChatGPT)
בלי קשר לאיך יראה ולמה ישמש המכשיר החדש, פיתוח מכשיר חומרה משמעותי חדש הוא הימור גדול ומסוכן מאוד. התמורה האפשרית ברורה: להיות החברה שתיצור מכשיר משבש שוק שמייצר סגמנט פעילות חדש ורווחי (דבר שאפל עשתה כמה וכמה פעמים בהיסטוריה שלה, בין השאר האם האפל II, האייפוד והאייפון). אבל האתגרים בדרך לשם משמעותיים, גם כשמדובר ביזמים בעלי ניסיון. Humane, סטארט-אפ שהוקם על ידי יוצאי אפל, ניסה לפרוץ בשנה שעברה עם סיכת AI שנועדה להצמדה לדש החולצה. אבל המכשיר סבל מכשלים רבים והחברה נסגרה בפברואר השנה.
ובניגוד לאפל, ל-OpenAI אין ניסיון בבניית חומרה, והחברה גם רחוקה מלהיות רווחית. בסתיו אמרה החברה למשקיעים שהיא לא צופה לרשום רווח לפני 2029, ולפי הערכות עד אז היא צפויה להפסיד 44 מיליארד דולר. בניית מכשיר חומרה חדש היא לא רק עסק שדורש ידע וניסיון רבים, אלא גם השקעה משמעותית ומתמשכת. אפל, למרות הקשיים שלה בתחום ה-AI, וגוגל עדיין נמצאות בעמדת זינוק טובה יותר על מנת להביא לשוק מכשיר AI חדשני. מצד שני, תרחיש שבו החברות נרדמות בשמירה ו-OpenAI הצעירה, מחוזקת בחזון העיצובי ובניסיון של אייב, מצליחה לשבש אותן עם מכשיר מפתיע ופופולרי, אינו בלתי סביר.