סגור
דורי נאוי מ בעלי קבוצת אחים נאוי בע"מ
דורי נאוי. מתעניין בישראכרט מאז 2019 (צילום: עמית שעל)

פרשנות
בקשת השליטה של נאוי בישראכרט: שידור חוזר להשתלטות על שופרסל?

אם דורי נאוי יקבל אישור שליטה בישראכרט, כבקשתו, דרכו לרכישת חבילת מניות בשוק שתקנה לו שליטה תהיה קלה יותר והוא יוכל לפעול מעל לראשו של הדירקטוריון. נאוי, שכבר עוסק בענף האשראי, שואף גם להפוך את ישראכרט לבנק

1. זה זמן רב שדורי נאוי לוטש עיניים לחברת כרטיסי האשראי ישראכרט. עוד בשנת 2019, כאשר בנק הפועלים החל בתהליך המכירה של החברה בעקבות חוק שטרום שכפה זאת עליו. בקבוצת נאוי ביצעו בדיקות לגבי אפשרות לגיבוש עסקה לרכישת השליטה בה, אולם הדבר לא הבשיל, והחברה הונפקה בבורסה והפכה לחברה ללא גרעין שליטה.
גם בשנה שעברה, כאשר החלה להתגבש עסקת הראל־ישראכרט, בישראכרט לקחו אז את בנק ההשקעות ברקליס כדי לבדוק אם יש מתעניינים נוספים ברכישת השליטה בחברה, וגם אז היה גישוש מסוים מצד קבוצת נאוי, אך גם הוא לא הבשיל אל מעבר לכך.
הפעם מדובר בצעד רציני יותר - הגשת בקשה להיתר שליטה מבנק ישראל. כלומר לפני שמדברים על מחיר, נאוי רוצה להראות שהוא רציני ושיש לו האישור החשוב לכך - היתר שליטה מבנק ישראל. מדובר במשוכה לא מבוטלת.
בבנק ישראל לא מעניקים בקלות היתר שליטה, ונאוי יצטרך "להתפשט" בפני הרגולטורים, ולהציג בין היתר איתנות פיננסית שתניח את דעתו של בנק ישראל בעניין. זהו אתגר לא פשוט לאור העובדה שנאוי שנסחרת לפי שווי של 863 מיליון שקל רוצה להיות בעלת השליטה בישראכרט הנסחרת לפי שווי 2.9 מיליארד שקל. בהנחה ונאוי יקבל את אישור בנק ישראל, אז הדרך להשתלטות על ישראכרט כבר תהיה מהירה יותר.
בעסקת הראל־ישראכרט - עסקה שנפסלה בסופו של דבר על ידי רשות התחרות - מדובר היה במיזוג שכלל את רכישת מלוא המניות של ישראכרט. הדבר היה במגעים ובאישור מול דירקטוריון ישראכרט וכמובן באישור אספת בעלי המניות של החברה.
במקרה של נאוי, התוכנית היא להשאיר את ישראכרט כחברה ציבורית ולהפוך לבעל המניות הגדול בה עם החזקה של 30%, רף המינימום להגדרה כבעל שליטה. כלומר נאוי, שכבר מחזיקה ב־5% מישראכרט, תוכל לעקוף את דירקטוריון ישראכרט ופשוט לאסוף את המניות בשוק. מהלך זה מזכיר את ההשתלטות של האחים אמיר על שופרסל - מעל הראש של דירקטוריון החברה. עם זאת, סביר להניח שבעלי המניות בישראכרט ידרשו פרמיה בעבורן מעל מחיר השוק. רכישת 25% ממניות ישראכרט מצריכה היום 700 מיליון שקל. עם פרמיית שליטה סביר שהמחיר יהיה גבוה יותר, ובעבור נאוי כל עלייה שכזו היא משמעותית, בעיקר לאור המגבלה של בנק ישראל שמאפשר מימון חיצוני בגובה של רק עד מחצית משווי המניות.
2. כאמור, נאוי רצה זה זמן רב להשתלט על ישראכרט - חברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל, שלה פעילות סינרגטית עם קבוצת נאוי העוסקת באשראי חוץ־בנקאי. אולם ייתכן שמה שהגדיל לנאוי עוד יותר את התיאבון וגרם לו ללכת צעד קדימה ולפנות לקבלת היתר שליטה, הוא המהלך של בנק ישראל מהחודש שעבר שלפיו בכוונתו להעניק הקלות בקבלת רישיון בנקאי. מטרת המהלך היא לגרום לחברות כרטיסי האשראי להפוך לבנקים, ולהכניס אותן לפעילות בתחום הפיקדונות שנשלט כיום על ידי הבנקים. בינתיים בנק ישראל רק הוציא "קול קורא" בעניין, טרם נקבעו הכללים ועדיין לא ברור אם הם מספיק אטרקטיביים כדי שחברות כרטיסי האשראי ירצו להפוך לבנקים. עם זאת, ההערכות הן שבנק ישראל רציני בנושא זה, ומתכוון לפעול בשיח אמיתי עם החברות בענף כדי שהשינויים הרגולטוריים שיוביל לא יישארו רק על הנייר.
גיוס פיקדונות נחשב למקור הזול ביותר שממנו אפשר להעמיד אשראי, ולכן הוא יכול להגדיל משמעותית את רווחיות ופעילות החברות בתחום זה. נאוי רואה את הפוטנציאל הזה, אך הוא לא היחיד. סביר להניח שגם בעלי המניות בישראכרט מבינים את הפוטנציאל ויתמחרו זאת בבואו לרכוש מהם את המניות. בנוסף, הדבר עשוי גם להקשיח את הדרישות של הפיקוח על הבנקים מנאוי לשם קבלת היתר שליטה, שכן מבחינת בנק ישראל הרישיון לקבלת פיקדונות הציבור נחשב לקודש הקודשים. לכן, פוטנציאל הפיכת ישראכרט לבנק עשוי להיות אפסייד לנאוי, אך הוא גם עשוי להפוך את הדרך שלו לבעל השליטה בה למאתגרת עוד יותר.