סגור
אישה עובדת ב סניף מקדונלד'ס מנהטן ניו יורק
סניף של מקדונלד'ס בניו יורק. מתכננת לפתוח יותר מ־2,100 סניפים חדשים (צילום: Spencer Platt/Getty Images)

המלחמה בעזה והקריאות לחרם פגעו בהכנסות מקדונלד'ס

ענקית המזון המהיר דיווחה על צמיחה איטית מהצפוי ברבעון הרביעי בעקבות ירידה בהיקף הלקוחות. המנכ"ל כריס קמפצינסקי: "כל עוד המלחמה מתנהלת המצב ישפיע לרעה על המכירות וההכנסות"

המלחמה בעזה ממשיכה להשפיע על פעילותן של חברות גלובליות, כשהנפגעת הפעם היא מקדונלד'ס. ענקית המזון המהיר פרסמה היום את תוצאות הרבעון האחרון של 2023, שהחמיצו את התחזיות. בחברה ציינו כי אחת הסיבות לכך היא השלכות המלחמה, שהביאה לירידה בהיקף הלקוחות ולקריאות לחרם במדינות רבות במזרח התיכון וגם מחוץ לאזור.
"החברה עוקבת אחר המצב, שלפי ההערכות תמשיך להיות לו השפעה שלילית על המכירות וההכנסות, זאת כל עוד המלחמה מתנהלת", מסרה מקדונלד'ס. "אנחנו בטוחים בעמידות של העסקים שלנו לנוכח האתגרים המאקרו־כלכליים הנמשכים ב־2024", הוסיף המנכ"ל כריס קמפצינסקי.
במקדונלד'ס דיווחו כי הרווח הנקי ברבעון הרביעי עמד על 2.04 מיליארד דולר, עלייה מ־1.9 מיליארד דולר בתקופה המקבילה שנה קודם לכן. במקביל, המכירות טיפסו ב־8% ל־6.41 מיליארד דולר. עם זאת, המכירת הזהות של הרשת ברחבי העולם צמחו בשיעור של 3.4%, זאת בעוד תחזיות האנליסטים ציפו לעלייה של 4.7%. בחברה טענו כי המלחמה היא שגרמה להאטה במכירות. לשם השוואה, ברבעון השלישי המכירות הזהות עלו בשיעור של 8.8%. יתרה מכך, באזור הכולל את המזרח התיכון, המכירות הזהות טיפסו ב־0.7% בלבד. עבור 2023 כולה דיווחה מקדונלד'ס על הכנסות של 25.5 מיליארד דולר, עלייה של 10% לעומת 2022.
קמפצינסקי התייחס למלחמה עוד בחודש שעבר, אז הודה כי "מספר שווקים במזרח התיכון ומחוצה לו חווים השפעה משמעותית בעקבות המלחמה והמידע השגוי המופץ נגד מותגים כמו מקדונלד'ס". בדבריו הוא התייחס לקריאות לחרם נגד המותג במספר מדינות, וזאת בשל הטענה כי מקדונלד'ס תומכת בישראל במלחמתה בעזה.
"בכל מדינה שבה אנחנו פועלים, כולל במדינות מוסלמיות, מקדונלד'ס גאה להיות מיוצגת בידי מפעילים מקומיים שעובדים ללא לאות כדי לשרת ולתמוך בקהילות שלהם תוך העסקת אלפי עובדים מקומיים", הוסיף.
הזעם במדינות המוסלמיות נגד מקדונלד'ס נבע בין השאר מהודעת הזכיין הישראלי על חלוקת ארוחות בחינם לחיילים לאחר מתקפת חמאס. בעקבות זאת, החלו קריאות להחרמת הרשת במדינות כמו כווית, ירדן ומלזיה, זאת בעוד שהזכיין בעומאן הכריז על העברת תרומות לשיקום עזה. בנוסף, ארגון BDS הצטרף בינואר לקריאות החרם. בעקבות זאת נאלצו במקדונלד'ס להגביל באופן זמני את שעות הפתיחה בחלק מהסניפים.
למרות המשבר, בכוונת הרשת לפתוח השנה יותר מ־2,100 סניפים חדשים ברחבי העולם, זאת כחלק מהאסטרטגיה שלה להאיץ את ההתרחבות, עם תוכנית ל־50 אלף סניפים עד 2027. לפי הודעת החברה, כ־1.5 מיליארד דולר יוקצו להתרחבות הזו, בארצות הברית ומחוצה לה. כיום יש לחברה יותר מ־40 אלף סניפים, מרביתם בבעלות זכיינים, כאשר כ־10% מהסניפים הללו נמצאים במזרח התיכון.
מקדונלד'ס איננה הרשת האמריקאית היחידה שדיווחה על פגיעה במכירות בעקבות המלחמה. בשבוע שעבר הודיעה ענקית הקפה סטארבקס, כי התגברו הקריאות להחרמתה במזרח התיכון ובמדינות נוספות, וזאת בשל הטענה שהיא תומכת בישראל. בחברה הודו ב"השפעה משמעותית על תנועת הלקוחות והמכירות" בסניפים האזוריים. החברה אמנם לא פרסמה את נתוני המכירות במזרח התיכון, אך הדגישה כי היא פועלת כדי "לשמור על הביטחון והרווחה של העובדים והלקוחות".
לפי המנכ"ל לקסמן נאראסימהן, השלכות המלחמה מורגשות גם בארצות הברית ותנועת הלקוחות שם פחתה. עוד הוסיף, כי הירידה הזו נובעת "מתפיסות שגויות לגבי העמדה שלנו". במכתב סיכום שנה ששלח לעובדים, התייחס נאראסימהן גם לתקריות ונדליזם שאירעו בחלק מהסניפים. "העמדה שלנו ברורה. אנחנו תומכים בהומניות", הצהיר.
דבריו נאמרו במקביל לפרסום התוצאות הרבעוניות, שהחמיצו את התחזיות. סטארבקס הורידה את תחזית הצמיחה לשנה כולה ל־7%־10%, לעומת תחזית מוקדמת של 10%-12%. ההכנסות ברבעון הראשון טיפסו ב־8% ל־9.43 מיליארד דולר, נמוך מהתחזיות.
המחלוקת סביב סטארבקס פרצה כאשר איגוד העובדים סטארבקס יונייט פרסם ב־X הודעת תמיכה בפלסטינים. סטארבקס ביקשה להרחיק את עצמה מהציוץ והגישה תביעה נגד איגוד העובדים על הפרת זכויות יוצרים.