סגור
מתקני אגירה
מתקן אגירת אנרגיה ( צילום: ארז עוזיר)

בלעדי
מטה התכנון מקדם: הרחבת הפטור מהיתר למתקני אגירה קטנים

המטה מקדם תוכנית למתן פטור מהיתר למתקני אגירת חשמל בגודל 5-4 מ"ר שמספקים עד 600 קילו וואט לשעה, בעוד עד היום הפטור ניתן למתקנים קטנים יותר המספקים 100 קילו וואט לשעה. המטרה: עידוד הקמת מתקני אגירה בשטחים עירוניים ברחבי הארץ

מטה התכנון הלאומי מקדם תוכנית להרחבת הפטור מהיתר למתקני אגירת חשמל קטנים (עד 600 קילו וואט שעה) בגודל ממוצע של 5-4 מ"ר, לעומת המצב כיום בו הפטור ניתן למתקני אגירה בגודל של עד 100 קילו וואט שעה, כלומר בגודל של 1.5 מ"ר.
מטרת התוכנית שצפויה לעבור בשבועות הקרובים היא עידוד הקמת מתקני אגירה בשטחים עירוניים ברחבי הארץ. מתקן אגירת חשמל בגודל 600 קילו וואט שעה יכול לספק חשמל לבניין מגורים של כ-8 קומות במשך 4 שעות.
היתרון המרכזי של מתקני אגירת החשמל הוא היכולת לגשר על הפער בעלויות הפקת החשמל בין שעות השפל (בעיקר בבוקר ובצהריים) והשיא (שעות הערב). בבוקר ובצהריים, הביקוש לחשמל נמוך יחסית והמתקנים הסולאריים בשיאם, מה שמוביל לעלויות נמוכות בייצור החשמל. בשעות הערב, הביקוש לחשמל גדל, ואיתו גם הצורך בהגדלת הייצור בתחנות פחות יעילות על מנת לעמוד בביקוש. מסיבה זו, ובניגוד למרבית משקי הבית בישראל, צרכני חשמל גדולים משלמים תעריף חשמל שונה במהלך שעות היום ועונות השנה.
בבנייני מגורים שיחליטו להקים את מתקני האגירה יוכלו גם להטעין את מתקן האגירה בשעות השפל במחיר נמוך, ולמכור את החשמל בשעות השיא לחברת החשמל. מתקני האגירה, שהם למעשה סוללה גדולה, יכולים לשמש גם כגיבוי עבור הדיירים שיחליטו להתקין אותם במקרים של הפסקת חשמל.
בשל פערי הביקוש לחשמל במהלך שעות היום, הרחבת השימוש במתקני אגירה ברמה הארצית תאפשר להקטין את כמות תחנות הכוח המזהמות לייצור חשמל בישראל, וגם את הצורך בשדרוג תשתיות רשת החשמל. העומס על רשת החשמל כיום מהווה את אחד החסמים המרכזיים בקידום אנרגיות מתחדשות. הסיבה לכך היא שפוטנציאל ייצור החשמל ממתקנים סולאריים הוא בצפון ובדרום, בעוד עיקר הביקוש הוא בגוש דן ומרכז הארץ.
1 צפייה בגלריה
ראש מטה התכנון הלאומי נתן אלנתן
ראש מטה התכנון הלאומי נתן אלנתן
נתן אלנתן, ראש מטה התכנון הלאומי
(צילום: אביגיל מתתוב)
שימוש נוסף למתקני האגירה הקטנים הוא בערים החרדיות, למה שמכונה "חשמל כשר". כיום עשרות אלפי משקי בית חרדים מתנתקים מרשת החשמל הארצית לפני השבת ומתחברים לגנרטורים פיראטיים מזהמים ולא חוקיים הפועלים על סולר. מתקני האגירה יכולים להיטען במהלך השבוע, ומשקי הבית יוכלו להשתמש בחשמל במהלך השבת, כתחליף לגנרטורים.
לפני כחודש עברה תוכנית תמ"א 1/19 שהסדירה את האופן שבו יהיה ניתן לאשר מתקני אגירה ברחבי הארץ, ואחריה אושר במועצה הארצית לתכנון פטור מהיתר למתקנים זעירים עד 100 קילו וואט שעה. התוכנית הנוכחית היא תוספת על התמ"א הקיימת.