סגור
שקל דולר מט"ח שוק המט"ח מלחמה בעזה חרבות ברזל
מט"ח (צילום: דובר צה"ל, שאטרסטוק)

הסיכוי הגובר לסיום ההפוגה מקפיץ את הדולר - נסחר ב-3.72 שקלים

מצב הרוח הקודר מעיב על השוק המקומי, גם בעקבות הפיגוע הקטלני בירושלים: הדולר מטפס ב-1.2% מול השקל, היורו עולה ב-0.5% ל-4.06 שקלים; מתחילת נובמבר איבד הדולר כמעט 8% מול השקל

השקל מאבד גובה היום, מול הדיווחים על צפי לסיום קרוב של ההפוגה וחידוש הלחימה וכשברקע פיגוע הירי בירושלים שבו נהרגו שלושה בני אדם ושבעה נפצעו. הדולר עולה ב-1.2% ונסחר בסביבת 3.72 שקלים. היורו מטפס ב-0.5% ל-4.06 שקלים.
הדולר צפוי לסגור את החודש בנפילה של כמעט 8% מול השקל (בתחילת נובמבר נסחר הדולר ב-4.00 שקלים). הדולר נחלש החודש גם בעולם אולם בשיעור נמוך מהותית.
מול סל המטבעות ירד הדולר אינדקס החודש ב-3.7%, במקביל לירידה החדה בתשואות אג"ח ארה"ב. זאת בשל ההערכות לפיהן הפד יתחיל להוריד את הריבית במחצית הראשונה של 2024. היום עולה הדולר אינדקס ב-0.5% ל-103.29 נקודות (לאחר שאתמול ירד ל-102.46, רמתו נמוכה מאז 10 באוגוסט השנה).
היורו יורד ב-0.5% ל-1.091 דולר לאחר נתוני אינפלציה מפתיעים לטובה באירופה. האינפלציה בגוש היורוח ירדה בנובמבר ל-2.4% בלבד בחישוב שנתי – הנתון הנמוך מזה יותר משנתיים – מאז יולי 2021, ולאחר שבאוקטובר עמד מדד המחירים לצרכן על 2.9%.
התחזיות היו למדד גבוה יותר, של 2.7%. מדד אינפלציית הליבה עמד בנובמבר על 3.6% בקצב שנתי, התחזיות היו לעלייה של 3.9%, לאחר נתון של 4.2% באוקטובר.
מדובר בהישג גדול לבנק המרכזי האירופי (ECB), שהוביל מהלך של העלאות ריבית מהירות כדי לרסן את עליית המחירים –באוקטובר 2022 עמדה האינפלציה על שיעור מבהיל של 10.6%.
מדד של 2.4% קרוב מאד ליעד הבנק המרכזי לאינפלציה שנתית של 2% וההערכה היא שבישיבתו הקרובה (ב-14 בדצמבר) יותיר את הריבית על היורו ועל הפיקדונות ללא שינוי, בפעם השנייה ברציפות.
נגיד בנק ישראל אמיר ירון אמר היום בכנס אונליין בבורסה, כי "הכלכלה הישראלית איתנה ויציבה, והיא מושתתת על יסודות כלכליים חסונים ובריאים. ידענו להתאושש מתקופות קשות בעבר ולחזור לשגשג במהרה. נקטנו שורה של צעדים, מהירים ונחושים, אשר נועדו, בין היתר, לייצב את השווקים ולסייע לעסקים ולמשקי הבית להתמודד עם המשבר".
הנגיד ציין בהקשר זה כי "התגובה המהירה של בנק ישראל לאירועים נבעה, בין היתר, מהניסיון אותו צברנו בהתמודדות עם משברים בשנים האחרונות. נמשיך לעקוב מקרוב אחר המצב בשווקים ונקבל החלטות על צעדים נוספים ככל שנידרש לכך".
בסקירה שפרסם אמש ארגון ה-OECD, כלכלני הארגון הורידו את תחזית הצמיחה למשק הישראלי לרמה של 2.3% ב־2023 (לעומת 2.9% בתחזית הקודמת שהתפרסמה ביוני). במקביל הורידו הכלכלנים באופן חד יותר את התחזית ל־2024 לרמה של 1.5% (לעומת 3.3% בדו"ח הקודם).
הההורדה נובעת כמובן מהמתקפה של ה־7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל שפרצה בעקבותיה. למרות שבארגון מדגישים בסקירה כי עוצמת ההשפעה הכלכלית של הסכסוך היא מאוד לא ודאית ותלויה ב"משכו, היקפו ועוצמתו של הסכסוך עצמו", הם מסכמים כי ההשפעה תהיה משמעותית מאוד "וההאטה תהיה זמנית אך בולטת".