סגור
כוחות נח"ל השתלטות מוצב חמאס ארגון טרור חיל אוויר מוצב 17 מלחמה רצועת עזה חרבות ברזל  מלחמת עזה 9.11.2023
כוח צה"ל בעזה (צילום: דובר צה"ל)

S&P בעוד דו"ח חמור על ישראל: הגירעון יזנק לרמה של יותר מ-10% בשנתיים הבאות

אמנם אין מדובר בפעולת דירוג, אך הסוכנות מזהירה כי התוצר צפוי להתכווץ ב-5% ברבעון האחרון של השנה; תחזית הצמיחה נותרת על 1.5% השנה ו-0.5% בלבד ב-2024, והצפי הוא שגם בטווח הבינוני הוצאות הביטחון יישארו גבוהות; יחס החוב-תוצר צפוי לזנק מ-60% ל-67%

סוכנות דירוג האשראי S&P משגרת עוד הודעה חמורה לגבי מצבה הפיננסי של ממשלת ישראל על רקע מלחמת חרבות ברזל.
יש לציין כי הפעם אין מדובר בפעולת דירוג, אך לפי הסוכנות, התוצר הישראל צפוי להתכווץ לצמיחה שלילית של 5% ברבעון האחרון של 2023, ואילו הגירעון הממשלתי בשנתיים הבאות צפוי להצטבר ליותר מ-10%. לפי הסוכנות, מדובר בגירעון ממוצע של 5.3% תמ"ג הן ב-2023 והן ב-2024. בסך הכל משאירים שם את התחזית הצמיחה לשנתיים הבאות לרמות של 1.5% ב-2023 וב-0.5% בלבד בשנה הבאה, דבר המשקף צמיחה שלילית לנפש הן השנה והן בשנה הבאה.
לפי צפי מדאיג אחר של S&P, התוצר לנפש הנקוב בדולרים צפוי ליפול ב-15% בסוף 2024 לעומת רמתו בסוף 2022 - ערב כניסתה של ממשלת נתניהו לתפקיד - מ-55 אלף דולר לכ-46 אלף דולר.
ב-S&P צופים זינוק חד ביחס חוב תוצר לרמה של יותר מ-67% תמ"ג לעומת 60% בימים אלו, ורמת החוב צפויה להישאר גבוהה עד 2026 - אז היא תעמוד על 64% תמ"ג.
בסוף החודש שעבר הורידה S&P את תחזית הדירוג של ישראל מיציבה לשלילית בשל השלכות המלחמה. המשמעות היא כי היא תשקול את הורדת הדירוג בטווח הבינוני. הדירוג שלה (AA-) היה גבוה מזה של מתחריה (A+) שכבר הכניסו בשבוע שעבר את ישראל לרשימת המעקב. יש לציין כי תשואות האג"ח הממשלתיות של ישראלי נסחרות ברמות דומות לאגח של מדינות מדורגות BBB.
כאמור, הדו"ח הזה אינו מהווה פעולה דירוגית כלשהי, אך ניכר כי הוא מבקש להרחיב את הניתוח המצומצם שהונפק ב-26 לאוקטובר. עוד כותבים שם כי "אנו צופים התאוששות כלכלית הדרגתית במהלך השנה הבאה, כאשר רמת התוצר שלפני המלחמה תושג בסוף שנת 2024. ההתכווצות בפעילות תנבע מפעילות עסקית נמוכה יותר, ירידה בביקושים מצד צרכנים וסביבת השקעה רוויית אי ודאות. ההוצאות והתמיכות הקשורות ישירות למלחמה צפויות להצטמצם בסופו של דבר, אך אנו צופים שהוצאות הביטחון יישארו גבוהות בטווח הבינוני".