סגור
אתר בנייה ב עיר רמלה
אתר בנייה ברמלה (צילום: עמית שעל)

הסיוע הכלכלי בעקבות המלחמה: הקבלנים יקבלו פיצוי מופחת לעומת ענפים אחרים

במסגרת תוכנית הסיוע הכלכלי הוחלט בוועדת הכספים כי שיעור הפיצוי של הקבלנים יהיה רק 15% מההוצאות הקבועות בחודש המקביל בשנה שעברה, זאת לעומת 22% בשאר ענפי המשק. כמו כן, לפיצוי זכאיות רק חברות קבלניות שבונות בעצמן פרויקטים - לא כאלו ששוכרות שירותים מקבלנים

קבלני הבנייה והתשתיות יוכנסו למתווה הפיצויים במסגרת תוכנית הסיוע הכלכלי, כך הוחלט היום (ד') בוועדת הכספים של הכנסת. במסגרת ההחלטה שיעור הפיצוי שלהם יהיה רק 15% מההוצאות הקבועות בחודש המקביל בשנה שעברה, זאת לעומת 22% בשאר ענפי המשק. כמו כן, לפיצוי זכאיות רק חברות קבלניות - כאלה שבונות בעצמן פרויקטים. חברות יזמיות ששוכרות שירותים מקבלנים לא זכאיות לפיצוי.
הפיצוי הוא רק על רכיב הביצוע במסגרת פרויקטי הבנייה. באוצר הדגישו כי הוא יינתן רק לקבלנים רשומים כחוק ברשם הקבלנים, המשמשים קבלני ביצוע ראשיים או קבלני משנה אשר בונים את כל סוגי הבנייה, כולל חברות יזמיות שמבצעות בעצמן את הבנייה של הדירות שלהן.
ההחלטה התקבלה לאחר דיונים ממושכים בוועדת הכספים ובמשרד האוצר. הוועדה צפויה לאשר היום את תוכנית הסיוע לקראת הצבעה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. משרד האוצר הוציא את ענף הבנייה מהתוכנית המקורית משום שגם במתווה הפיצויים בתקופת הקורונה הקבלנים לא היו זכאים לפיצוי כשאר הענפים. אלא שבאותה תקופה הענף הוגדר חיוני למשק והעבודות בו נמשכו כסדרן גם כאשר המשק הושבת בחודשים שבהם הוטל סגר. לעומת זאת כיום ענף הבנייה משותק כמעט לחלוטין, קבלנים מדווחים כי התפוקה שלהם היא בשיעור של 20-30% לעומת ימי שיגרה. סיבה מרכזית לכך היא מחסור חריף בכוח אדם משום ש-90 אלף עובדים בענף הם תושבי הרשות הפלסטינית ועזה והם לא יכולים להיכנס לעבוד בארץ. בנוסף כ-4,000 מתוך 18 אלף עובדים זרים חזרו לביתם עם פרוץ המלחמה. מורגש מחסור בעובדים גם בדרגי הניהול משום שרבים גויסו למילואים. בנוסף, אתרי בנייה באזורים רבים סגורים בהוראת פיקוד העורף.
נשיא התאחדות הקבלים בוני הארץ, ראול סרוגו אמר על כך כי "נוסח הפיצוי הזה לא יאפשר להחזיר את הענף לפעילות אלה אם יזרמו אליו עשרות אלפי עובדים זרים שיחליפו את הפלשתינים. כדי לעמוד במשימות הקשות שלפניו על ממשלה לקדם מיד שורת החלטות שיאיצו את קצב הבנייה".