סגור
עו"ד גלי בהרב מיארה ורה"מ בנימין נתניהו
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה על חוק הנבצרות של נתניהו. מסמך תגובה עוצמתי לבג"ץ (צילומים: נחום סגל, אלכס קולומויסקי)

דעה
הפתרון המושחת למצב של נתניהו

המחוקק בהחלט לא חזה נאשם בפלילים שממשיך להיבחר ולכהן כראש ממשלה. כשבג"ץ החיל עליו "ניגוד עניינים", נפתחה האפשרות שהיועצת המשפטית תקבע נבצרות כתוצאה מהפרת אותו ניגוד עניינים. אז מיהר נתניהו למלט את עצמו בחוק יסוד

בסמיכות זמנים מקרית, ואולי לא, לביטול עילת הסבירות, נחתה תגובתה המהדהדת של היועצת המשפטית לממשלה עו"ד גלי בהרב־מיארה לעתירה נגד חוק הנבצרות. כדי להרחיקו ולמלטו מנחת זרועו של בג"ץ, נארז החוק תחת הכותרת של "חוק יסוד". במקביל, מצטרפות לעתירת הנבצרות גם העתירות נגד ביטול עילת הסבירות, שגם היא הוכתרה בכתר של חוק יסוד.
לחוק יסוד יש מעמד חוקתי, אבל הקואליציה לא נרתעת מלחוקק כל נבלה ולשדרגה למעמד של "חוקה" מבלי לתת את הדעת למעשה המגונה, ולהזניה החינוכית, התרבותית וכמובן המשפטית שמבוצעים במושג "חוקה". חוקה אמורה לשקף את ערכי היסוד הבסיסיים והנעלים של האומה ולא כפתרון מושחת לבעיות אישיות של בנימין נתניהו ואריה דרעי או לעקירת שיני הביקורת של בג"ץ. "נחצה קו הגבול ונעשה שימוש מובהק לרעה בסמכות המכוננת של הכנסת", כותבת בהרב־מיארה. ה"שימוש לרעה" היא אחת משתי העילות המאפשרות התערבות בג"ץ בחוקי יסוד. השנייה היא "תיקון חוקתי שאינו חוקתי".
על השימוש לרעה הזה כתבה הנשיאה אסתר חיות על החוק שהחזיר את דרעי לממשלה: "נקודת שפל, של אותה תופעה מדאיגה שלפיה חברי הכנסת מנצלים את הקלות שבה ניתן לתקן את חוקי היסוד לצרכים פוליטיים נקודתיים. בכך הם גורמים לשחיקה ולזילות מסוכנת במעמדם של חוקי היסוד".
הסדר הנבצרות נועד לטפל במצב שבו נבצר מראש הממשלה למלא את תפקידו. ההסדר שהיה קיים בחוק הוא כללי ועמום ופורש כמיועד לנבצרות מטעמי בריאות. המחוקק בהחלט לא חזה נאשם בפלילים שממשיך להיבחר ולכהן כראש ממשלה. כשבג"ץ החיל עליו "ניגוד עניינים", נפתחה האפשרות שהיועצת המשפטית תקבע נבצרות כתוצאה מהפרת אותו ניגוד עניינים. אז מיהר נתניהו למלט את עצמו בחוק יסוד שהוציא מידי היועצת את קביעת הנבצרות והעביר אותה ל־80 חברי כנסת ו־75% בממשלה. לאחר מכן מיהר להכריז שהוא פנוי לטפל ב"רפורמה" המשפטית, במיוחד מחלקיה שנועדו למלטו מהמשפט הפלילי.
"הרשות המכוננת גויסה כדי לתת מענה לעניין אישי, בעיתוי ובהקשר קונקרטיים, כדי להסיר מגבלות מתחום טוהר המידות", כותבת בהרב־מיארה במסמך עוצמתי (נכתב בידי עורכי הדין ענר הלמן, רן רוזנברג, אודי איתן) שאינו ממצמץ אלא אוחז את השור בקרניו ומוביל אותו היישר לשחיטה בבג"ץ. עכשיו נראה אם השופטים יאמצו את חוות דעתה או יעדיפו את היועמ"שית של הכנסת שגית אפיק שסבורה שיש לדחות את העתירה של התנועה לאיכות השלטון וח"כ עודד פורר.