סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש

משרד הבינוי והשיכון מתכנן: בטוחה חדש שתהווה אלטרנטיבה להערת אזהרה ברכישת דירה

הערת אזהרה נחשבת לדרך פופולארית של מתן בטחונות ברכישת דירה. עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד הבינוי והשיכון, מפרט על הסכנות האפשרויות של הערת אזהרה בחלק מהמקרים, על האלטרנטיבה שהמדינה עומדת להציע ועל נושאים בוערים נוספים בעולם הנדל"ן


רכישת דירה היא אירוע נדיר בחייו של משק בית, מה שמעורר חששות רבים ומוצדקים. כאשר חותמים על הסכם מכר בסכומים גבוהים עם קבלן, אנחנו רוצים להבטיח שנקבל את הדירה בזמן וכשהיא מוכנה. בשנה האחרונה התעורר דיון סוער סביב הערת אזהרה בתור בטוחה לגיטימית לרכישת דירה.
עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד הבינוי והשיכון, מספר כי כאשר מדברים על הערת אזהרה, חייבים להזכיר את פסק דין 'דרך התאנה' מ-2019, בו בוטלו הערות אזהרה והסכמי מכר עם רוכשי דירות בפרויקט תמ"א 38/1, כך שהערות האזהרה לא הגנו עליהם. גריידי אומר כי מדובר בנושא כאוב, כאשר אין ספק שערבויות בנקאיות מגנות על הרוכשים בצורה הרבה יותר טובה מהערות אזהרה. כל פרויקט שמתפרק, לדבריו, מגיע תמיד לפגיעה בכספים של רוכשי הדירות כאשר המסלול הוא הערת אזהרה. גריידי אומר כי כאשר ליזם יש יכולת פיננסית, ידע וניסיון, הוא יכול לקבל ליווי בנקאי גם בפרויקט תמ"א 38/1, וכך לספק ערבויות בנקאיות.
בימים אלו מתגבשת חלופה נוספת ליזמי נדל"ן שתאפשר לספק בטוחות במסגרת חוק מכר, באמצעות חברות נאמנות. לדברי גריידי, האפשרות קיימת בחוק המכר כך שאין צורך בתיקון או תוספת. התהליכים החלו לנוע ובקרוב תהיה אלטרנטיבה נוספת לשיטת הערות האזהרה. גריידי מדגיש כי אין כוונה להוציא מהחוק את הערות האזהרה, וכי הדגש של החלופה החדשה הוא פרויקטים של תמ"א 38, בהם הדיירים, היזמים ורוכשי הדירות החדשים נמצאים כולם בסיכון.
מדוע הוטלו קנסות על מנהלי קבוצות רכישה, על אף שחוק המכר לא אמור לחול עליהן? ומהו הסעיף החשוב שלא עלה לכותרות בתיקון חוק המכר שבוצע לאחרונה? לדיון המלא הצטרפו אלינו.