סגור
גג עמוד NSO דסקטופ

תחקיר NSO והמשטרה
המפכ"ל מנסה להרגיע, היועמ"שית מצהירה שלא תעשה לו הנחות

מפכ"ל המשטרה טוען כי לא נמצאה אינדיקציה לפעולה שנעשתה שלא כדין, אך הבדיקה נמשכת • היועמ"שית החדשה מכריזה כי בעקבות פרשת פגסוס “אמון הציבור בראש סדר העדיפויות שלי" • ובמשפט נתניהו ממתינים לבירור הפרקליטות לגבי מקור הראיות

יממה אחרי החשיפה האחרונה ב"כלכליסט" על השימוש הנרחב של משטרת ישראל בתוכנת פגסוס של NSO, וברקע הכוונה להקים ועדת חקירה ממלכתית או ממשלתית לבדיקת הפרשה, מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי ששהה בביקור רשמי באיחוד האמירויות, הודיע אתמול על קיצור ביקורו במדינה וחזרתו לישראל.


לפי התחקיר שפורסם אתמול ב”כלכליסט”, המשטרה עשתה שימוש בפגסוס לצורך איסוף מודיעיני על מנכ"לי משרדי ממשלה, ראשי עיריות, פעילי מחאה ומפגינים, עדים בתיק 4000 ועוד.
שבתאי שלח אתמול מאיחוד האמירויות אגרת לכל שוטרי משטרת ישראל בעקבות הפרסום ב"כלכליסט", ובה התייחס לממצאים. "מבדיקה ראשונית שנערכה על ידי אגף החקירות והמודיעין ביממה החולפת לגבי טענות אלה, עולה כי שורבבו בפרסום שמות שמעולם לא נחשדו על ידי המשטרה ולא טופלו בשום צורה ובשום כלי טכנולוגי לצד שמות שנחשדו על ידי המשטרה בעבר וטופלו באמצעים שונים ומגוונים. עד כה לא נמצאה כל אינדיקציה לפעולה שנעשתה שלא על פי דין והבדיקה נמשכת. משטרת ישראל תשתף פעולה ככל הנדרש עם כל ועדת בדיקה שתקום, על מנת להגיע לחקר האמת ולהעמיד את העובדות על דיוקן".
עוד נמסר אתמול מהמשטרה כי ”חובה עלינו להשתמש בכלים מתקדמים על פי דין בלבד. חריגה מנורמות אלו, אם תימצא, תטופל במלוא חומרת הדין. במקביל, ובתיאום עם הצוות הבודק ממשרד המשפטים, הנחה המפכ"ל לבחון את כל המקרים שפורסמו ביממה האחרונה. מהבדיקה לא עלתה, עד כה, כל חריגה מהוראות הדין". עם זאת הדגישו במשטרה כי "בדיקות נוספות תערכנה בתיאום עם צוות הבדיקה או ועדה, ככל שתוקם אחת כזו, בהמשך".

היועמ"שית החדשה: אמון הציבור לפני הכל

גם היועצת המשפטית החדשה לממשלה עו"ד גלי בהרב מיארה, בנאומה בטקס כניסתה לתפקיד, התייחסה לפרשה וספיחיה וההשפעה שלה על אמון הציבור במערכת אכיפת החוק. לדבריה, "מטבע הדברים, אחד הנושאים הראשונים אליו אדרש עם כניסתי לתפקיד היועצת המשפטית לממשלה קשור בפרסומים אודות פעילות המשטרה בהפעלת אמצעי מודיעין מסוימים. הטיפול בנושא זה יהיה לאורם של העקרונות עליהם עמדתי — שלטון החוק ואמון הציבור בשלטון החוק".
בנושא אמון הציבור במערכת אכיפת החוק, בין השאר על רקע הפרשה, אמרה בהרב־מיארה כי "הימים האחרונים מלמדים על ירידה מדאיגה באמון הציבור בייעוץ המשפטי הציבורי ובמערכות אכיפת החוק. ירידה זו משמעה — פגיעה בשלטון החוק. אני מתכוונת לשים את נושא אמון הציבור במערכת המשפטית בראש סדר העדיפויות שלי. המצב מחייב חשיבה חדשה. חיוני להישיר מבט פנימה, ולבחון את עצמנו מבלי לחשוש מביקורת ומעריכת שינויים לשם שיפור עבודתנו".

2 צפייה בגלריה
מימין מנכ"ל NSO שלו חוליו מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי, והיועצת המשפטית החדשה לממשלה גלי בהרב־מיארה
מימין מנכ"ל NSO שלו חוליו מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי, והיועצת המשפטית החדשה לממשלה גלי בהרב־מיארה
מימין: מנכ"ל NSO שלו חוליו, מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי, והיועצת המשפטית החדשה לממשלה גלי בהרב־מיארה. חשיפת השימוש של המשטרה בתוכנת פגסוס פגעה באמון הציבור
(צילום: רויטרס, אלעד גרשגורן, נתן ווייל - לע"מ)

גם שר המשפטים גדעון סער התייחס באופן עקיף לפרשת המשטרה ופגסוס ואמר כי "יש חשיבות יתרה לכך שרשויות אכיפה החוק יפעילו את סמכויותיהן ואת כוחותיהן בגדרי החוק במסגרת החוק. השמירה על זכויות האזרח בהליכי חקירה ובהליכי משפט וגם על כבודו של האזרח היא חובתן של רשויות החקירה והתביעה, ויש להקפיד על כך הקפדה יתרה. רשות שפועלת כך ושמשתדלת לפעול כך כל העת היא רשות יותר חזקה היא לא רשות יותר חלשה. החובה העליונה של כל רשות שלטונית, של כל רשות מרשויות המדינה, היא להפעיל סמכויותיה בהתאם לחוק".

תיק 4000: חשש ליפול בעוד גרסה שאינה אמת

התביעה בתיק 4000 הודיעה לבית המשפט שדרושים לה ארבעה ימים נוספים כדי לבדוק ולהשיב לגבי היקף הדבקות הפגסוס לעדים ונאשמים בתיקי נתניהו. התוצאה היא ביטול הדיונים השבוע. בהנחה שלא תתבקש אורכה נוספת תשיב הפרקליטות ביום ראשון, וביום שני יתקיים דיון בבקשת הסנגורים לעצור את המשפט עד לבירור מקיף יותר.
הסנגורים, יש להעריך, לא יסתפקו בתשובת הפרקליטות והשופטים יצטרכו להכריע אם המשפט יימשך במקביל למיצוי הבירור או יידחה עד לאחריו. כאן השאלה תהיה האם הראיות והעדויות נבעו ישירות מפרי העץ המורעל או שגרסת העדים נלקחה בדרכים כשרות. אגב, גם אם יוכחו פירות רעילים, עדיין יש לבית המשפט שיקול דעת לגבי השלכותיהם — הפחתה במשקל או פסילת הראיה. בקשת האורכה יכולה ללמד על אחת משתיים: או שאכן נמצאו עקבות להדבקה של מספר רב של עדים ונאשמים, או שהחשש ממתן תשובה לא מוסמכת ומהודקת עד הסוף - מחשש ליפול בעוד גרסה שאינה אמת - הוא כל כך חזק, ולכן חוסר האמון והרצון לוודא שביסוד בקשת הדחייה. ברקע הערכה זו נמצאים הסדקים באמון שכבר החלו לבקוע בין הפרקליטות למשטרה ובתוך המשטרה עצמה.

מנכ“ל NSO: “ההתנהלות מהווה הפרה בוטה של הרישיון“

מנכ"ל חברת NSO, שלו חוליו, שיגר אתמול מכתב לעובדים ובו טען כי החברה משתפת פעולה עם כל חקירה לאחר הפרסומים בפרשת הריגול המשטרתי. חוליו הבהיר במכתב, שפורסם בחדשות 13, כי ההנהלה השעתה את המערכת שבשימוש משטרת ישראל עד לתום הבדיקה וקרא להקים ועדת חקירה חיצונית. "אם הדברים נכונים הם מטרידים, מקוממים ואסור שיקרו במדינה דמוקרטית", כתב מנכ"ל NSO. "ברמת החברה, אם הדברים הללו נכונים מדובר בהתנהלות לא תקינה ולא חוקית של משטרת ישראל, וכמובן התנהלות אשר מהווה הפרה בוטה של ההסכם ושל תנאי הרישיון שניתנו להם".

2 צפייה בגלריה
ראש העיר חולון מוטי ששון וראשת העיר נתניה מרים פיירברג
ראש העיר חולון מוטי ששון וראשת העיר נתניה מרים פיירברג
ראש העיר חולון מוטי ששון וראשת העיר נתניה מרים פיירברג. במשטרה מודים כי נעשה שימוש בתוכנה בחקירה של ראשי ערים, אך טוענים שהתקבל לכך אישור מבית המשפט
(צילום: שאול גולן, יריב כץ)

עוד כתב חוליו כי "מערכות מהסוג הזה צריכות לשמש אך ורק למניעה של פשעים חמורים וטרור, וזאת הסיבה היחידה שמשטרה חייבת כלים כאלה, כל שימוש אחר בהם הוא לא מתקבל על הדעת, לא דמוקרטי, לא חוקי, ומפר את האמון הבסיסי שניתן לרשויות החוק. כבר כשהחלו פרסומים בדבר מקרים בהם לכאורה נעשה שימוש חריג בטכנולוגיות פנינו למשרד המשפטים והתחייבנו כי נסייע ככל הנדרש בחקירה ובבדיקת העובדות".

המנכ"לים שהודבקו: "להשמיד כל חומר שנכרה מהטלפונים שלנו"

שלושת מנכ"לי משרדי הממשלה לשעבר ששמותיהם פורסמו אתמול בתחקיר "כלכליסט" כמי שהניידים שלהם הודבקו בפגסוס - שי באב"ד, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר, קרן טרנר אייל, לשעבר מנכ"לית משרדי התחבורה והאוצר, ואמי פלמור, לשעבר מנכ"לית משרד המשפטים - שלחו מכתב משותף ובו דרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת הפרשה והשמדת כל החומר שנשאב, לכאורה, מהניידים שלהם. המכתב נשלח לראש הממשלה, לשר המשפטים, לשר לביטחון הפנים, ליועמ"שית החדשה למפכ"ל המשטרה ולגורמים נוספים.
שלושת המנכ"לים לשעבר כתבו כי "כל מילה קשה שתנסה לתאר מציאות בה משטרה במדינה דמוקרטית מחדירה שלא כדין תוכנות ריגול לאזרחים, ובכלל זה לפקידי ממשל בכירים, המקבלים, בין היתר, החלטות הקשורות למשטרה, תקציבה והתנהלותה, לא תצליח לשקף את חומרת הדברים".
עוד כתבו השלושה כי "מטבע הדברים, בטלפונים שלנו היו מצויים באותה עת, לצד התכתבויות וחומרים אישיים פרטיים, גם חומרים רגישים ביותר הקשורים לתפקידים הציבוריים אותם מילאנו. כל עולמנו האישי והמקצועי היה חשוף, וייתכן שעודנו חשוף, לעיני אנשים רבים, ללא כל סמכות והצדקה חוקית. תחושות העלבון, ההשפלה וחוסר האונים נוכח רמיסת זכויותינו הבסיסיות קשות מנשוא".