$
בארץ

יעקב פרנקל: "גוש היורו הוא מיטה חולה"

נגיד בנק ישראל לשעבר ויו"ר ג'יי.פי מורגן אינטרנשיונל העריך בוועידת ישראל לעסקים כי גם פורטוגל תזדקק לתוכנית חילוץ מגוש היורו

תומר זלצר 11:2512.12.10
"בדומה ליוון ולספרד, גם פורטוגל תזדקק לתוכנית חילוץ. גוש היורו הוא מיטה חולה. אלא אם כן ימצאו דרך לחזור לאיזון, לא תהיה דרך לקיים אותו" - כך אמר היום (א') נגיד בנק ישראל לשעבר ויו"ר ג'יי.פי מורגן אינטרנשיונל (JP MORGAN International), פרופ' יעקב פרנקל, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס".

 

לדברי פרנקל, "חוסר האיזון האמיתי בעולם היום הוא בכיוון הפיסקלי. אין היום מדינה שאין לה גירעון בתקציב שהוא הרבה יותר גדול מכפי שרצתה שיהיה לפני כחמש שנים. זה כמובן מביא לגידול עצום בחוב הלאומי, וכשיש גידול בחוב הלאומי נוצר 'משבר חובות' כי אותן ממשלות צריכות להתחרות בסקטור הפרטי על גיוס מקורות. כיום המרווחים על ניירות ערך של מדינות גבוהים יותר מהמרווחים על אגרות חוב של תאגידים".

 

פרנקל ציין כי "מאזן התשלומים של ארה"ב ממשיך להיות בגירעון מאוד משמעותי, ומאזן התשלומים של מדינות אסיה - בעיקר יפן וסין - ממשיך להיות בעודף מאוד משמעותי. הכלכלה העולמית מאוזנת אבל בצד אחד של העולם יש גירעון גדול ובצד השני יש עודף גדול וזו לא תופעה שנולדה אתמול אלא מתמשכת כבר הרבה מאוד שנים.

 

סין חוסכת יותר

 

"חוסר האיזון נובע מדפוסי החיסכון: על כל דולר שמיוצר בארה"ב, נחסכים כ-11 סנט; על כל דולר שמיוצר בסין נחסכים כ-46 סנט. לא צריך להתפלא שהמדינה שחוסכת היא זו שצוברת נכסים, והמדינה שלא חוסכת היא זו שיוצרת התחייבויות. לסין יש היום יתרות מט"ח של 2.6 מיליארד דולר, שרובן הצטברו בחמש השנים האחרונות. מכל שטרי האוצר שארה"ב הנפיקה מאז תקומתה ושמוחזקים בארה"ב, יותר מ-20% מוחזקים בסין.

 

"במקום לראות בסין הזדמנות, ממשלת ארה"ב רואה בה סכנה. עם זאת, אנשי העסקים גם באירופה וגם בארה"ב תפסו את זה מזמן. בעוד שבשנת 2000 רק 5% מהייצוא האירופי הלך לסין, כיום מדובר בכ-20%. בארה"ב בשנת 2000 רק 3% מהייצוא הלך לסין והשנה 15%. במלים אחרות, בעוד שהפוליטיקאים ועושי המדיניות רבים אחד עם השני - אנשי העסקים מזהים את ההזדמנויות".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x