סגור
גאוטם אדאני על רקע נמל חיפה
גאוטם אדאני על רקע נמל חיפה (צילום: רויטרס, AP)

רשות התחרות נתנה אור ירוק לרכישת נמל חיפה על ידי אדאני-גדות

ההודעה של רשות התחרות מורידה מכשול משמעותי שעמד בפני הקבוצה: לאחר שגדות נאלצה לוותר על הפעלת ממגורת התבואה בחיפה מחשש לריכוזיות, עלה חשש כי דבר דומה יקרה במקרה של רכישת נמל חיפה. כעת, החשש של גדות הוסר מהשולחן באופן רשמי

רשות התחרות הודיעה כי היא אינה מתנגדת לרכישת נמל חיפה על ידי חברת אדאני ההודית וגדות כימיקלים הישראלית.
לפני כחודשיים זכתה הקבוצה המשותפת של אדאני-גדות במכרז להפעלת נמל חיפה. ההצעה שלה לרכישת הנמל עמדה על 4.1 מיליארד שקל, כאשר 200 מיליון מתוך זה הם "הנחה" שניתנה לקבוצה. לפני שלושה שבועות העניק האוצר לקבוצה הרוכשת דחייה במימוש העסקה, וזאת במטרה לאפשר להם לגייס את ההון הנחוץ (3.9 מיליארד שקל).
בהודעת הרשות, עליה חתומה הממונה על התחרות מיכל כהן, נכתב כי "לאחר התייעצות עם הוועדה לפטורים ולמיזוגים, אני מודיעה על הסכמתי לאישור המיזוג בין החברות Adani Ports and Special Economic Zone Limited, גדות מסופים לכימיקלים בע"מ וחברת נמל חיפה בע"מ".
ההודעה של רשות התחרות מורידה מכשול נוסף שעמד בפני אדאני וגדות. לפני כמה חודשים פורסם ב"כלכליסט" כי גדות נאלצת לוותר על הפעלת ממגורת התבואה בחיפה (לשעבר ממגורת דגון), זאת מפני שהיא מפעילה מסופים לייבוא כימיקלים, מה שהופך אותה לגורם ריכוזי בתחום שפוגע בתחרות. כתוצאה מכך, עלה חשש כי במקרה של זכייה של החברה במכרז להפעלת נמל חיפה הסיפור הזה היה חוזר על עצמו והחברה הייתה נאלצת לוותר על פעילותה בתחום מסופי הכימיקלים או על רכישת הנמל. כעת, החשש של גדות הוסר מהשולחן באופן רשמי.
כאמור, לפני שלושה שבועות קיבלה קבוצת אדאני-גדות ארכה מהאוצר לטובת גיוס הסכום הדרוש להשלמת רכישת הנמל, וכעת היא תוכל לבצע את העסקה עד 27 בנובמבר. בקבוצה טענו כי הסיבה לבקשת ההארכה היא טכנית בלבד, וזאת מפני ש-90 יום אינם זמן מספיק ארוך לטובת גיוס סכום כה גבוה של כסף – ועוד בתקופה של חופשות וחגים בישראל ובעולם. בהודעת האוצר על מתן הארכה נכתב כי "החלטת הוועדה באה בהתחשב בתקופת החגים והחופשות המרוכזות, המתחילה בסוף ספטמבר 2022 והנמשכת עד אמצע אוקטובר 2022. כמו כן, בהתחשב בפעולות שנקטה הקבוצה המורכבת מחברת גדות מסופים לכימיקלים וחברת Adani Ports שנבחרה כמציע המועדף, להתקדמות בהליך המכירה".
יחד עם זאת, יש מי שחיבר בין בקשת הארכה לבעיות פיננסיות שאיתן מתמודדת קבוצת אדאני לאחרונה. לפני כחודש פורסם דו"ח של חברת פיץ' הקובע כי קבוצת אדאני סובלת ממינוף יתר. בדו"ח נכתב כי "קבוצת אדאני משתמשת בחוב כדי להשקיע בצורה אגרסיבית בעסקים חדשים וקיימים". כשבועיים לאחר מכן פרסמו בפיץ' הבהרה כי הם ביצעו טעות חישוב בבדיקה, וכתוצאה מכך הם הפסיקו להשתמש במונח "מינוף עמוק" ביחס לקבוצה, אך לא חזרו בהם מהאזהרה על רמת המינוף.