רוסיה מפנה בסיסים, טורקיה חוגגת ניצחון וארה"ב? זהירה
רוסיה מפנה בסיסים, טורקיה חוגגת ניצחון וארה"ב? זהירה
מנהיגים ברחבי העולם מנסים לשמור על אופטימיות זהירה בנוגע להפלת משטר אסד והשתלטות המורדים על סוריה. בטורקיה, שתמכה במורדים, קוראים לכינון ממשל חדש ויציב. בינתיים, הרוסים מתחילים לפנות את בסיסי הצבא שלהם בסוריה
המאורעות בסוריה כבשו את הכותרות ברחבי העולם, וגררו תגובות ממנהיגים במדינות רבות. המגיבים השונים ניסו לשמור על אופטימיות זהירה לגבי המצב במדינה שבה הופל שלטון אסד לאחר יותר מ־50 שנים.
כך, ממשרד החוץ הצרפתי מסרו כי המדינה "מברכת" על נפילתו של בשאר אסד. "העם הסורי סבל יותר מדי. בשאר אסד פגע במדינה, רוקן חלק ניכר מהאוכלוסייה אם דרך הגליה בכפייה ואם באמצעות טבח, עינויים והפצצות בנשק כימי על ידי המשטר ובנות בריתו", נמסר בהצהרה, שבה קראו למעבר לא אלים של השלטון ולהגנה על אזרחים ומיעוטים. "המשטר הברברי נפל. סוף כל סוף", כתב הנשיא עמנואל מקרון ב־X. "אני רוצה לחלוק כבוד לעם הסורי, לאומץ שלהם, לסבלנות. בתקופה זו של חוסר ודאות אני מאחל להם שלום, חירות ואחדות".
בדומה, שליח האו"ם לסוריה גר פדרסון אמר בתדרוך לעיתונאים כי האירועים מעלים תקווה למיליוני הפליטים, לאסירים הפוליטיים ולמשפחות הנעדרים. "היום אנחנו מצפים בתקווה זהירה לפתיחה של עידן חדש של שלום, כבוד והכללה של כל הסורים", אמר.
ההתפתחויות האחרונות גם מאירות מחדש את תפקידן של המדינות שמעורבות במתרחש בסוריה בשנים האחרונות, בראשן טורקיה, ארה"ב ורוסיה.
מאז פרצה מלחמת האזרחים, ביצע הצבא הטורקי כמה מבצעים בתוך סוריה, לרוב נגד הכוחות הכורדים, אך כעת הודות להצלחת המורדים טורקיה למעשה שולטת באזור לאורך הגבול הצפוני של סוריה. ההערכה היא כי טורקיה אף נתנה למורדים אישור לתקיפה שהובילה לנפילתו של אסד. "היעד הוא כמובן דמשק", הצהיר ביום שישי נשיא המדינה רג'פ טאיפ ארדואן. "צעדת האופוזיציה ממשיכה". אתמול קרא שר החוץ הטורקי לקהילה הבינלאומית לתמוך בסוריה ולכינון ממשל חדש ויציב.
לעומת זאת, רוסיה מוגדרת בצד של המפסידים. לאורך מלחמת האזרחים היא נחשבה לאחת התומכות הנאמנות ביותר של אסד, ואף שלחה חיילים לסיוע בלחימה, בנוסף למטוסי קרב ותחמושת. המדינה שמרה על נוכחות צבאית אסטרטגית בסוריה. אולם, כבר קרוב לשלוש שנים שרוסיה עסוקה במלחמה שלה באוקראינה, ולכן לא הצליחה להעניק למשטר הסורי את התמיכה הנחוצה לו. ממשרד החוץ הרוסי נמסר כי הם עוקבים "בדאגה אחר האירועים הדרמטיים", אך לא לקחו חלק במה שהגדירו כשיחות שלום כושלות עם המורדים. לטענת בלוגרים המקורבים לקרמלין, רוסיה מתכוונת לפנות בקרוב את בסיסי חיל האוויר והים שלה בסוריה. לפי דיווחים שהתפרסמו בטלגרם, הכוחות הרוסיים כבר החלו בהעברת ציוד מהבסיסים. הקירבה של רוסיה לאסד באה לידי ביטוי גם בהכרזתה על כך שהוא עזב את המדינה.
בניגוד לעמדה הנחרצת של רוסיה וטורקיה, ארה"ב מוצאת עצמה יותר באמצע. התמיכה הראשונית במורדים התחלפה במשך השנים ללחימה נגד דאעש. בכהונתו הראשונה נשיא דונלד טראמפ צמצם את הכוחות האמריקאיים באזור, כך שכיום יש כ־900 חיילים, רובם באזור הנשלט על ידי הכורדים בצפון־מזרח המדינה. טראמפ מיהר להגיב על ההתפתחויות בפלטפורמת המדיה החברתית שלו, טרות' סושיאל, וטען כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כבר לא היה מעוניין לסייע לאסד. "רוסיה איבדה את העניין שלה בסוריה בגלל אוקראינה, שם קרוב ל־600 אלף חיילים רוסיים נפצעו או נהרגו". עוד הוסיף: "רוסיה ואיראן נמצאות במצב מוחלש כרגע, אחת בגלל אוקראינה וכלכלה גרועה והשנייה בגלל ישראל וההצלחה הצבאית שלה".
אחת השאלות הגדולות שנותרו פתוחות, מלבד גורלו של אסד, היא לגבי הפליטים הסורים הרבים. כך, פליטים בלבנון כבר מתכוננים לחזרתם לסוריה, ורבים התאספו כבר ליד הגבול. "אנחנו נחזור לסוריה בגאווה ובשמחה. נפטרנו מהצבא הזה. נפטרנו מאי־הצדק ושחררנו את סוריה", אמר ל־AP הילאל יוסוף, שברח מהעיר חמאה.