בעקבות לחץ אמריקאי: מלזיה תחמיר את הרגולציה על יבוא ויצוא שבבי AI
למרות שהממשל האמריקאי החמיר ההגבלות על יצוא שבבים לסין, סוחרים מצליחים לייצאם בעיקר דרך מדינות כמו מלזיה, ויאטנם וטייוואן. על רקע זה דרש הממשל לנטר את התנועה של "כל משלוח של מעבדי אנבידיה שנכנס למדינה", כך לפי שר הסחר המלזי
מלזיה תהדק את הרגולציה על יבוא ויצוא השבבים במדינה, במענה ללחץ אמריקאי לבלום הברחה של שבבי AI שהממשל אסר את ייצואם לסין – כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס.
מאז אוקטובר 2022 מטילה ארה"ב מגבלות הולכות ומתהדקות על ייצוא שבבים עתירי-ביצועים לסין, במטרה להגביל את התפתחות תעשיית הבינה המלאכותית במדינה. חרף זאת, סוחרים סינים מצליחים לייבא שבבים למדינה, ובפרט את מעבדי ה-AI המבוקשים של אנבידיה, באמצעות רכישתם בשוק המשני מחברות במלזיה, ויאטנם וטייוואן.
על רקע זה, דרש ממשל ארה"ב ממלזיה לנטר את התנועה של שבבי אנבידיה שמיובאים למדינה. לפי הפייננשל טיימס, מלזיה נענתה לדרישה והקימה כוח משימה שיפעל להידוק הרגולציה בתחום. "ארה"ב מבקשת מאתנו לוודא שאנחנו מנטרים כל משלוח של מעבדי אנבידיה שנכנס למדינה", אמר לעיתון שר הסחר המלזי, זארפול עזיז. "הם רוצים שנוודא ששרתים מגיעים לדאטה-סנטרים שאליהם הם מיועדים, ושהם לא מועברים פתאום לספינה אחרת".
לפני שלושה שבועות, עצרה משטרת סינגפור תשעה אנשים בחשד למכירה כוזבת של שרתים עם שבבי אנבידיה. לפי כתב אישום שהוגש נגד שלושה מהעצורים, המזימה כללה מכירת שבבים של אנבידיה לסין דרך מלזיה, בעסקאות בשווי כולל של 390 מיליון דולר.
סינגפור ביקשה את סיוע ארה"ב ומלזיה בחקירת הפרשה. לדברי זארפול, הרשויות בארה"ב סבורת ששבבים של אנבידיה שיובאו למלזיה הגיעו בסופו של דבר לסין. החקירה במלזיה לא מצאה ראיות שהשבבים המדוברים הגיעו לדאטה-סנטרים במלזיה שאליהם היו מיועדים.
זארפול הוסיף שיש קושי לנטר תעבורת שבבים לאורח שרשרת האספקה העולמית שכולחת יצרניות, ספקים, רוכשים וחברות שמעורבות בייצור והפצת השרתים: "ארה"ב גם מפעילה הרבה לחץ על החברות שלה להיות אחראיות ולוודא שהם מגיעים ליעד הנכון. כולם מתבקשים למלא תפקיד. אכיפה אולי נשמעת כמו משהו קל, אבל היא לא".