סגור
סניף של וולמארט בשיקגו
סניף של וולמארט בשיקגו. ירידה בביקושים (צילום: Scott Olson/Getty Images/AFP)

מתעופה ועד פאסט פוד: הצרכן האמריקאי לקח צעד אחורה

המכסים שהטיל הנשיא טראמפ והטלטלות בשוקי ההון שחקו את אמון הצרכנים והביאו לירידה בתנועת הלקוחות בחנויות ובסניפי המזון המהיר. חברות התעופה הזהירו מהאטה בביקושים    

בהובלת המכסים שגרמו לטלטלה בשוקי ההון, המדיניות הכלכלית שנוקט נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שוחקת את אמון הצרכנים ופוגעת בצריכה הפרטית, מנוע צמיחה מרכזי בכלכלה. כך, קמעונאים רבים במדינה, שדיווחו על מכירות יציבות ברבעון האחרון של 2024, מזהירים כעת מהאטה צפויה בצמיחה, ולפי נתונים שכבר פורסמו, נראה שהתחזית הזו מתממשת.
לפי נתוני חברת הייעוץ RetailNext, התנועה בחנויות בארצות הברית צנחה בתחילת מרץ בשיעור שנתי של 4.3%, ובכך התרחבו הירידות שכבר נרשמו בתחילת השנה. בדומה, Placer.ai שמנטרת אותות ממכשירי סלולר, רשמה בשבועות האחרונים ירידה בביקורי צרכנים ברשתות מובילות כמו וולמארט, טארגט ובסט ביי. ברקע כל אלה, מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן שפורסם ביום שישי האחרון רשם ירידה במרץ, זה החודש השלישי ברציפות, לרמתו הנמוכה ביותר מאז נובמבר 2022 — זאת על רקע זינוק בציפיות לעלייה באינפלציה. מדד נוסף של אמון הצרכנים, מדד הקונפרנס בורד, רשם בחודש שעבר את הירידה החדה ביותר מאז אוגוסט 2021. התחזית קצרת המועד של הצרכנים לגבי הכלכלה נפלה מתחת לרף המסמל לרוב מיתון מתקרב. "הצרכן מופצץ בכל כך הרבה אלמנטים שונים", אמר ל"פייננשל טיימס" מרשל כהן, אנליסט ראשי בתחום הקמעונאות בחברת סירקאנה. "קל יותר לצרכן לקחת צעד אחורה ולחכות ולראות מה יקרה".
דוגמה לירידה בתנועה ובהוצאות מתבטאת, כאמור, ברשת טארגט, שהזהירה החודש כי המכסים עלולים לנגוס ברווחיה. הרשת נחשבת פגיעה במיוחד להשלכות המכסים, שכן מעל 75% מהמכירות שלה נובעות מביגוד, מכשירי חשמל וכלים לבית, שמרביתם מיובאים. טארגט מתמודדת גם עם השלכה נוספת של המדיניות של טראמפ — לאחר שבהתאם לצו הנשיא, היא ביטלה את יוזמות ההכלה והשוויון (DEI) והפכה בכך יעד לחרם צרכנים. הידוק החגורה מתבטא לא רק ברשתות הקמעונאיות. מספר המבקרים ברשתות מזון מהיר ירד בפברואר ב־2.8% לעומת שנה קודם לכן, כך לפי Revenue Management Solutions. ההידלדלות מורגשת בעיקר בשעות הבוקר, בהן נרשמה ירידה דו־ספרתית. "זו הארוחה שהכי קל להכין בבית או פשוט לדלג עליה", הסבירו מחברי הדו"ח.
גם ארבע חברות התעופה הגדולות בארצות הברית — אמריקן איירלינס, דלתא, סאות'ווסט איירליינס ויונייטד — הזהירו בשבוע שעבר מהאטה בביקושים, בין השאר בשל צמצום בהוצאות הפנאי וירידה בנסיעות של עובדי ממשל, שנמצאים אף הם תחת חרב הקיצוצים. אמריקן איירליינס, חברת התעופה הגדולה בארצות הברית לפי מספר נוסעים, הורידה את התחזית לצמיחת ההכנסות והרווחים לרבעון הראשון, בעוד דלתא פרסמה אזהרת רווח. סאות'ווסט הורידה את התחזית להכנסה לכל מייל מושב זמין (RASM), מדד מרכזי בתעשייה הבודק הכנסה תפעולית לכל מושב.