$
קורונה

ארה''ב: חתימת טראמפ תופיע על הצ'קים לאזרחים; המימון ל-WHO יופסק

נשיא ארה"ב, שזועם על הביקורת שמופנית כלפי הממשל בראשותו על אופן הטיפול במשבר הקורונה, הודיע על המהלך בטענה ש"ארגון הבריאות העולמי כשל בתפקידו הבסיסי" והוא מוטה ביחסו לטובת סין; המימון יופסק עד לסיומה של "בדיקה" סביב התנהלות הארגון; ביקורת ברחבי העולם על המהלך: "מעבר לחוסר אחריות"

שירות כלכליסט 08:1615.04.20

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

 

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הכריז אתמול (ג') בערב על הקפאת המימון לארגון הבריאות העולמי בשל טענות לאופן בו מנהל הארגון את משבר הקורונה. המהלך גרר גל גינויים וביקורת מצד מומחי בריאות, בשעה שכמעט 2 בני אדם בעולם כבר נדבקו במחלה ויותר מ-125 אלף מתו, מהם 2,228 בארה"ב בלבד ביממה האחרונה - שיא חדש במדינה. סך המתים בעיר ניו יורק בלבד הגיע אמש לכ-10,000. בתוך כך, משרד האוצר האמריקאי הורה להוסיף את שמו של טראמפ על ההמחאות בסך 1,200 דולר שיישלחו לכ-70 מיליון אמריקאים במסגרת תוכנית הסיוע לכלכלת ארה"ב. לדעת כמה גורמי ממשל, הדבר עשוי להביא לעיכוב של כמה ימים במסירתם לנזקקים.

 

טראמפ זועם על הביקורת שמופנית כלפי הממשל בראשותו על אופן הטיפול במגיפה, ופיתח יחס עוין כלפי ארגון הבריאות העולמי. הוא טוען כי הארגון קידם "דיסאינפורמציה" על הנגיף באופן שרק הגביר את התפשטותו - "זה יכול היה להיות הרבה יותר פשוט אם הם היו אומרים את האמת", ציין הנשיא במסיבת עיתונאים בבית הלבן, "הם העדיפו להתנהל בתקינות פוליטית על פני חיי אדם". עוד אמר כי "הארגון כשל בתפקידו הבסיסי" ובאחריותו ביחס למשבר. לדבריו, הצעד בו נקט הוא עד לסיומה של "בדיקה" סביב התנהלותו של הארגון.

דונלד טראמפ דונלד טראמפ צילום: איי אף פי

 

ארגון Protect Our Care האמריקאי מסר אתמול שהחלטתו של טראמפ היא בגדר "ניסיון שקוף של הנשיא להרחיק עצמו מהאופן בו זלזל בחומרת משבר הקורונה ומהכישלון של הממשל בראשותו להכין את האומה. ארגון הבריאות העולמי אינו נקי מאשמה אבל זה מעבר לחוסר אחריות לקצץ את המימון בו בשיא המשבר".

 

ארה"ב מקופחת מול סין

טראמפ ציין כי הוא מביע "חששות עמוקים" לגבי אופן השימוש בכספי הסיוע שהעניקה ארה"ב, אך סייג והדגיש כי ימשיך בקשר עם הארגון. "עם פרוץ המגיפה, היינו מודאגים בנוגע לשאלה - האם נדיבותה של אמריקה נוצלה באופן המיטבי ביותר?", תהה הנשיא.

 

טראמפ חזר על טענתו ולפיה ארגון הבריאות העולמי מוטה לטובת סין. "ארה"ב מעניקה לארגון סיוע של בין 400 ל-500 מיליון דולר בשנה (כ-15% מתקציבו), בעוד סין מעניקה לו בערך 40 מיליון", ציין הנשיא האמריקאי בטוויטר.  

 

מזכל האו"ם אנטוניו גוטרש התייחס להחלטה זו ואמר כי "זה לא הזמן להפחית את המשאבים לפעולות הארגון או כל ארגון הומניטרי אחר במאבק נגד הנגיף". בהצהרה הוסיף גוטרש: "הגיע הזמן לעבוד יחד בסולידריות כדי לעצור את הנגיף ואת השלכותיו". 

 

נשיא ההסתדרות הרפואית האמריקאית, הד"ר פטריס האריס, מתח גם הוא ביקורת על הצעד וציין כי הוא מבוצע "בזמן משבר הבריאות הקשה ביותר במאה השנים האחרונות". לדבריו, "הפסקת המימון לארגון הבריאות הוא מהלך מסוכן".

 

בדבריו הלילה, טראמפ הביע שוב את העמדה שלפיה יש להחזיר את הפעילות הכלכלית במדינה מהר ככל האפשר. הוא העלה את האפשרות לפתוח את הכלכלה באזורים מסוימים בארה"ב שבהם לא הייתה התפרצות משמעותית של הנגיף: "בחלקים רבים במדינה מסתכלים על חלקים אחרים ואומרים – 'וואו, זה נראה רע' - אבל להם אין את הבעיה. אני מצדיע לאזרחים שעוקבים אחרי ההנחיות שלנו ועל הריחוק החברתי, זה מציל חיים", אמר.

 

"ייתכן שחלק מהמדינות 'ייפתחו' לפני אחד במאי", הוסיף. "אם הממשל יתנגד לפתיחת מדינה מסוימת - לא נאפשר זאת". טראמפ ציין כי ממשלו יציע לעשות לאזרחים בדיקות קורונה במעבר בין מדינות בתוך ארה"ב.

 

x