$
כלכלה ומדיניות

יוון: מפגינים במדי נאצים מוחים נגד ביקור מרקל במדינה

קנצלרית גרמניה הגיעה לביקור באתונה לראשונה מאז פרץ המשבר באירופה ואמרה כי "ליוון מצפה עוד עבודה קשה". ראש הממשלה אנטוניס סאמארס למרקל: "העם היווני מדמם". עם זאת הדגיש כי המדינה תעמוד בהתחייבויותיה

סוכנויות הידיעות 17:0909.10.12

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וראש ממשלת יוון אנטוניס סאמארס ערכו מסיבת עיתונאים משותפת באתונה. סאמארס אמר כי הבהיר למרקל ש"העם היווני מדמם", אך עם זאת המדינה מתכוונת לעמוד בהתחייבויות שלה.

 

הוא הדגיש כי יוון נחושה להישאר בגוש היורו, ואסור שההקרבות של היווני יהיו לחינם. סאמארס, המתבסס על ההצהרה המעודדת שפרסמו אתמול שרי האוצר של גוש היורו בקשר ליוון, טוען כי המדינה "הפכה דף". לאחר מסיבת העיתונאים המשיכה מרקל לפגישה עם נשיא יוון קרולוס פאפוליאס. היא עתידה גם להיפגש עם אנשי עסקים מקומיים.  

 

סאמארס שיבח את החלטתה של מרקל לבקר באתונה, לראשונה מאז פרוץ המשבר באירופה. לדבריו הביקור מהווה "שלב חדש ביחסים בין יוון וגרמניה". מרקל הסכימה עם דבריו, וציינה כי שתי המדינות הן שותפות וחברות, וכי יוון מתקדמת בכל יום. סאמארס טען כי הביקור של מרקל הוא חלק מתהליך השיקום של יוון חזרה לגוש היורו לאחר חודשים של טלטלות. "הביקור של מרקל פירושו שאנחנו שוברים את הבידוד האירופי שנבע בחלקו מהשגיאות שלנו".

 

הפגנות נגד מרקל ביוון היום הפגנות נגד מרקל ביוון היום צילום: רויטרס

 

מרקל השיבה לשאלת אחד העיתונאים כי לדעתה יוון נמצאת ב"מסלול לא קל" שבסופו של דבר ישתלם לה. מרקל ציינה גם כי התשלום הבא מחבילת החילוץ, בגובה 31.5 מיליארד יורו, אמור לעזור להמריץ את הכלכלה. לדבריה, היא דנה עם סאמארס על כמה פרויקטים משותפים. היא הוסיפה כי בכוונתה לעשות כל שבכוחה כדי לתמוך במאמציה של יוון לצמוח, אולם לטענתה מצפה למדינה עוד עבודה קשה. מרקל הזהירה כי המשבר לא ייפתר בהינף יד, אך עם זאת היא "משוכנעת שתרופה קשוחה היא התרופה הטובה ביותר".

 

בתשובה לשאלה מדוע באה לאתונה, ענתה הקנצלרית כי הביקור העניק לה תובנות טובות יותר לגבי המצב היווני. "עבורנו חשוב לגבש תפיסה על המצב ולהעמיק יותר בבעיה". לדבריה, היא באה כדי ללמוד, לא ללמד "או לחלק ציונים".

 

מרקל נועדה גם לפגישה קצרה עם נשיא יוון, קרולוס פאפוליאס. על פי הדיווחים מרקל ציינה בפניו כי היא מודעת למצב הקשה שבו נמצאת החברה היוונית. "באתי לפה כדי לתמוך ביוון", אמרה לו. בתגובה פאפוליאס הזהיר אותה כי החברה היוונית מתקרבת לנקודת השבירה. הוא אף טרח לציין בפניה את שיעור האבטלה הגבוה במיוחד – 55.4% בקרב הצעירים.

 

הביקור נתפס על ידי הממשלה היוונית כדחיפה היסטורית לעתידה של המדינה בגוש היורו. מרקל התקבלה בשדה התעופה על ידי ראש הממשלה וכמה שרים בממשלתו, כולל שר האוצר יאניס סטורנראס. על רקע הביקור עברו בורסות אירופה  למגמה מעורבת.

 

 

מפגינים נעצרו ונחקרו

 

7,000 שוטרים פוזרו ברחבי העיר על מנת למנוע הפרעות לביקור. עם זאת, על פי דיווחים בתקשורת המקומית שלושה אנשים נעצרו, בעוד ש-65 מפגינים עוכבו לחקירה. המפגינים נשאו שלטים עם כתובות כמו "מרקל החוצה, יוון היא לא קולוניה של גרמניה" ו"זה לא איחוד אירופי אלא עבדות". כמו כן, כמה מהמפגינים אף זרקו חפצים לעבר מכוניתה של מרקל.  

 

הרשויות סגרו חלקים שלמים במרכז העיר, בייחוד באזור הסמוך למשרדו של ראש הממשלה אנטוניס סאמארס, שבו נפגשו המנהיגים, וסמוך לשגרירות הגרמנית. אמש צעדו מול הפרלמנט כאלף מפגינים. "ההפגנות יעבירו מסר של סולידריות ודמוקרטיה", מסרה מפלגת השמאל הקיצוני סיריזה.

 

מפגינים ביוון לקראת ביקורה של מרקל מפגינים ביוון לקראת ביקורה של מרקל צילום: בלומברג

 

"אני קורא לכל היוונים, ולכל מי שרוצה להפגין, לשמור קודם כל על הביטחון של העיר, ומעל לכל על הדימוי של המדינה בעולם", קרא מנגד ניקוס דנדיאס, השר לסדר הציבורי. האוטובוסים הפסיקו את פעילותם בשעות הצהריים, ושש תחנות מרכזיות של הרכבת התחתית הפסיקו את פעילותן.

 

מרקל נחשבת עבור היוונים הכוח שעומד מאחורי צעדי הצנע הקשים. בעוד שסאמארס הגדיר את הביקור כ"התקדמות חיובית ביותר", מנהיגי האופוזיציה ואיגודי העובדים ניצלו את ביקורה בבירה היוונית כדי להציג את הזעם והתסכול ברחוב.

 

בהמשך השבוע יתחדשו השיחות באתונה עם נציגי הטרויקה בנוגע לקיצוצים בפנסיה ובשכר שיאפשרו ליוון לקבל תשלום של 31 מיליארד יורו (40 מיליארד דולר) במסגרת חבילת החילוץ הבינלאומית. "גרמניה עושה כל שביכולתה לסייע ליוון בתקופה הקשה", מסר שר האוצר הגרמני וולפנג שוויבלה. "הקנצלרית אינה הטרויקה. הביקור של הקנצלרית ביוון דומה לביקורים שלה בכל מדינה אירופית אחרת, ובדיוק כפי שראש הממשלה היווני ביקר בברלין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x