$
כלכלה ומדיניות

משבר בים התיכון: לאן מועדות פניה של יוון

ראש ממשלת יוון הכריז בסוף השבוע כי מדינתו מסוגלת להתמודד עם המשבר הפיסקאלי שאליו נקלעה. בינתיים, האיחוד האירופי מסרב להגיש סיוע

ענת ציפקין 17:0913.12.09

ביום רביעי שעבר הורידה סוכנות הדירוג פיץ' את דירוג האשראי של יוון לרמה של BBB+, הנמוך ביותר בגוש מדינות היורו. פיץ' הודיעה על המהלך יום אחד בלבד לאחר שסוכנות הדירוג S&P החלה אף היא לעקוב מקרוב אחר התנהלות איגרות החוב של המדינה האירופית.

 

בתגובה לכך התייצב שר האוצר היווני ג'ורג' פפקונסטנטינו מול מצלמות התקשורת, והצהיר בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים כי המערכת הפיננסית ביוון יציבה וכי אין סיכוי שהמדינה תשמוט את חובותיה או תבקש סיוע מהאיחוד האירופי. בסוף השבוע האחרון חזר ראש הממשלה ג'ורג' פפנדריאו והדגיש את המסר של שר האוצר. "יוון אינה נמצאת בסכנת חדלות פירעון, ואיני רואה אפשרות שנעזוב את גוש היורו", אמר. "אנחנו לא מכחישים את הבעיות שלנו, אלא מתמודדים עמן. לא נבקש מתנות או הקלות. נעמוד במחויבות שלנו".

 

מהומות במרכז אתונה בחודש מאי האחרון מהומות במרכז אתונה בחודש מאי האחרון צילום: אי פי איי

 

דבריו של ד"ר אהוד קופמן, בכיר לשעבר בבנק דיסקונט וסמנכ"ל משרד האוצר לשעבר, מחזקים את עמדת הממשל היווני. "יוון אינה בסכנה של חדלות פירעון. כלכלה גדולה עם הכנסה לנפש של 32 אלף דולר לשנה אינה בסכנה כזו אם יחס החוב לתל"ג עולה על 110%. ביפן, לדוגמה, היחס עולה על 170% ובסינגפור 113%. גם לפני בחירת הממשלה הנוכחית לא עמדה יוון בדרישות האיחוד האירופי לריסון פיסקאלי".

 

מה דעתך על מניית דיסקונט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

גם להערכת אמיר כהנוביץ', כלכלן מאקרו בכלל פיננסים, יוון וספרד אינן נמצאות בסכנת חדלות פירעון מיידית. "נכון שהמצב הידרדר במהירות, אך המרחק לחדלות פירעון עדיין רב". דבריו של כהנוביץ' נתמכים בערכי פרמיית הביטוח של איגרות החוב (CDS) של יוון וספרד, העומדות על 2.32% ו־0.96% בהתאמה. "ערך נמוך מ־5% מעיד על סבירות נמוכה לחדלות פירעון בחמש השנים הקרובות, ופעילות נכונה של ממשלת יוון עשויה לצמצם את גודל הבעיה, גם במחיר של האטה בהתאוששותה הכלכלית", אומר כהנוביץ'.

 

שחיתות והתחמקות ממס

 

"ארבעת הרכיבים שהופכים את החוב של יוון לבעייתי הם שחיתות שלטונית, התחמקות מתשלום מס, ביורוקרטיה ואי־יציבות שלטונית", מסביר כהנוביץ'. "אף שהבחירות האחרונות ביוון נסבו בעיקר על הנושא הכלכלי, לשלטון אין כוח פוליטי גדול דיו לבצע רפורמות מקיפות הנדרשות כדי לצמצם את ההוצאות בצורה משמעותית", הוא מעריך, אולם נראה כי לראש ממשלת יוון אין ברירה ובכוונתו להילחם בשחיתות מערכתית ובבזבזנות בסקטור הציבורי.

 

ההשלכות של הפחתת הדירוג על המערכת הפיננסית של יוון עלולות להקשות על הבנקים היווניים לגייס הון טרי מהבנק המרכזי האירופי, אשר בתמורה למתן אשראי לבנקים היווניים משעבד את איגרות החוב הממשלתיות. כיום מוכן הבנק המרכזי האירופי לקבל איגרות חוב שמדורגות ־BBB ומעלה, זאת לאחר שהגמיש את תנאיו בגלל המשבר העולמי. בסוף 2010 עתיד לחזור הבנק המרכזי האירופי למדיניות הקשוחה יותר שבה נהג טרום המשבר - שעבוד איגרות חוב המדורגות ־A ומעלה. להורדת הדירוג השלכה נוספת, והיא זינוק בתשואות על האג"ח הממשלתיות.

 

השאלה המעניינת ביותר היא מהי עמדתו של האיחוד האירופי. אין ספק שבריסל, כמו גם חלק ממנהיגי המדינות החברות, אינה נלהבת במיוחד לסייע ליוון, וכראיה אף הודיעה ליוון באופן רשמי כי עליה להתמודד בעצמה עם המשבר שאליו נקלעה. "תוכנית המגירה לטיפול בגירעון התקציבי של יוון וחובותיה היא צעד אחד בכיוון הנכון, אך דרושים מהלכים נוספים", אמר נשיא האיחוד האירופי ז'וזה מנואל בארוסו ביום שישי בבריסל.

 

תקנות האיחוד האירופי אינן מאפשרות לממשלות לעזור זו לזו, אולם מנגד, סעיף אחר בתקנון מאפשר למדינה מסוימת להושיט עזרה פיננסית לשכנתה רק אם זו נקלעה למצוקה חמורה.

 

להערכת ד"ר קופמן, "הודעת סוכנויות הדירוג כי יורידו ליוון את דירוג החוב החיצוני, גם אם לא נעשתה בהשראת בריסל, הרי שהיא שולחת מבריסל מסר מאיים הדורש מיוון לרסן את גובה ההוצאה הציבורית ובמיוחד את דרישות השכר של הסקטור הציבורי". קופמן מסביר שלכך התכוון ראש ממשלת יוון כשאמר כי "משבר החוב מאיים על ריבונותה של יוון".

 

האיחוד זקוק ליוון

 

כדי להתמודד עם המשבר הודיעה ממשלת יוון בסוף השבוע כי תציג בינואר תוכנית להורדת הגירעון התקציבי של הממשלה ל־9.1% מהתמ"ג, העומד היום על שיעור מבהיל של 12.75%, הרבה מעבר לשיעור המקסימלי של 3% המותר לחברות באיחוד האירופי על פי אמנת מאסטריכט. פרופ' אלפרד טוביאס, ראש קתדרת ז'אן מונה ליחסי חוץ כלכליים של האיחוד האירופי באוניברסיטה העברית, מציין כי יוון כבר היתה במצב הזה לא מעט פעמים. "כניסתה של יוון לגוש היורו ב־2001 לוותה בהרבה התנגדויות, ויש הטוענים שממשלת יוון עשתה אז לא מעט מניפולציות של הנתונים הסטטיסטיים (כדוגמת הגירעון התקציבי) כדי להתקבל לגוש היורו בהתאם לאמנת מאסטריכט". לדברי טוביאס, חסרה ביוון מסורת של שמרנות פיננסית או בנק מרכזי עצמאי רציני דיו כדי לתת אמינות למערכת הפיננסית של המדינה כלפי חוץ. "ליוון אין רקורד טוב כמו שיש לספרד", הוא מציין.

 

כעת יהיה על שר האוצר היווני להתאמץ מאוד להחזיר את הגירעון לגבולות הסביר. פפקונסטנטינו, כלכלן בהשכלתו שעבד במשך עשר שנים במטה הארגון ה־OECD, יצטרך לקצץ את תקציב הממשלה ב־10%, להקפיא בשנה הבאה גיוסי עובדים בסקטור הציבורי וליישם מהלכים נוספים המיועדים להביא להורדת נטל החוב בשיעור של כאחוז מהתמ"ג, המסתכם ב־125%. ברבעון השלישי רשמה יוון ירידה של 1.7% בתמ"ג. באיחוד האירופי מעריכים כי כלכלת יוון תתכווץ ב־1.1% השנה, וב־0.3% בשנה הבאה.

 

תיירים באתר האקרופוליס תיירים באתר האקרופוליס צילום: אי פי איי

 

קופמן סבור שהשאלה של סיוע האיחוד האירופי ליוון לא תעלה לפי שעה, אך אין ספק כי אם המצב יידרדר, סיוע כזה יגיע. לדבריו, האיחוד זקוק ליוון לא פחות ממה שיוון זקוקה לאיחוד. גם פרופ' טוביאס הביע דעה דומה.

 

האם מדינות גוש היורו ייתנו לספרד או יוון ליפול?

טוביאס: "ספרד היא החמישית בגוש היורו מבחינת תמ"ג וגודל גיאוגרפי ולא ניתן להתעלם ממנה, והיא חשובה מכדי ליפול. עד המשבר הנוכחי ספרד היתה 'ילדה טובה' במובן הכלכלי. האינפלציה ירדה לרמות נמוכות, המדינה שידרה רצינות, החוב לא היה גבוה, ובספרד יש רקורד של צמיחה מתמדת ויציבות כלכלית. אם יהיה צורך להגיש סיוע כלכלי ליוון, מדינות גוש היורו יעשו זאת מתוך אינטרס של טוב לב ולא משום שהתמוטטותה של יוון מהווה סכנה. בספרד המצב הפוך, כלומר הסיוע הכלכלי יוגש לה מאחר שקריסתה האפשרית תהווה סכנה. ספרד גדולה פי ארבעה מיוון, וקשה להגיד ל־40 מיליון ספרדים 'תסתדרו לבד', כמו שאומרים ליוון. אם ספרד נתקפת שפעת שלא מטפלים בה בזמן, המצב שלה יחמיר וכל גוש היורו יהיה חולה".

 

מה המסר לישראל ממה שקורה למדינות הקטנות באירופה?

טוביאס: "מהלך העניינים מעיד עד כמה יוקרה ומעמד כלכלי בינלאומי חשובים לכלכלה הלאומית. ברגע שקיים ספק בנוגע ליכולת הפירעון של מדינה כלשהי, זה משדר לעולם מסר רע מאוד. לכלכלה הישראלית תדמית מעולה של מדינה שעומדת בתנאי החזר החוב שלה, וזה גם היתרון של ספרד לעומת יוון או איטליה. ההשפעה של המשבר ביוון וספרד על ישראל היא שולית, שכן היבואנים הגדולים של ישראל באירופה הם גרמניה, בריטניה וצרפת".

 

ספרד - "תוכניות התמריצים מסוות את המשבר האמיתי"

 

יום לאחר המכה שחטפה יוון מסוכנות הדירוג פיץ', ספגה גם ספרד מהלומה דומה. סוכנות הדירוג S&P הורידה את תחזית הדירוג שלה מ"יציב" ל"שלילי". הדירוג עצמו נותר, בשלב זה, על AA. הפער בין התשואה על אג"ח של ממשלת ספרד ל־10 שנים לבין אג"ח של ממשלת גרמניה (בונדס) לתקופה זהה - האמיר ל־0.7% בסוף השבוע. בתגובה הודיעה ממשלת ספרד כי היא מחויבת לפעול לשינוי המצב באמצעות העלאת שיעור המע"מ, הגדלת שיעור המס המוטל על רווחי הון, וצמצום תוכניות תמריצים ממשלתיות כדי להקל את הוצאותיה התקציביות.

 

שורת היוזמות עשויה, עם זאת, להאט את קצב התאוששותה מהמשבר הכלכלי העולמי, שבמהלכו הגיע שיעור האבטלה ל־19%, ולפי הערכות עתיד להגיע ל־20%. מספרם של דורשי העבודה במדינה האירופית עומד על כ־3.8 מיליון, ועל המצב הקשה בשוק העבודה אף תעיד העובדה כי בקרב בני 25 ומטה מסתכם שיעור האבטלה ב־40%. להערכת כלכלנים באיחוד האירופי, תתכווץ כלכלת ספרד ב־0.8% בשנה הבאה, בין היתר בשל נטל החובות האדיר של משקי הבית. "ממשלת ספרד נקטה בשנה האחרונה מהלכים רבים המיועדים לסייע באופן נרחב למובטלים, והיה קושי להבחין עד כמה המצב האמיתי קשה", אומר פרופ' אלפרד טוביאס. לדבריו, בארצות הים התיכון, שכלכלתן מבוססת בין היתר על תיירות, קיים קושי להבחין בגודל המשבר הכלכלי בחודשי הקיץ, אולם כעת "דמי האבטלה נגמרים, התיירים נעלמו, ומצב הרוח קודר מאחר שהממשלה נאלצת להוריד את היקפי התמיכה שלה באוכלוסייה", אומר פרופ' טוביאס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x